1 nap
Időtartam
Kolozsvár
Indulás
3/5
Túra nehézség
Október
Hónap

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.  Ha valaki elfárad, nyugodtan megpihenhet bevárjuk. Ennél a túránál, aki belekezdett az végig kell gyalogolja, mert a teherautó csak felfele visz bennünket és nincs „visszaút”.

Természetesen a tempó barátságos lesz.

DÁTUM 2021. október 2, – szombat
UTAZÁS Autóbusszal
IDEGENVEETÉS A csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri
RÉSZVÉTELI DÍJ 120 RON/fő,   – jelentkezéskor fizetendő
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Szállítás
Idegenvezetés
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Motorizált kordé ára  – kb 30 RON/fő
VANNAK SZABAD HELYEK ? Igen
CSATLAKOZÁS egy kis segítséggel bárhonnan
LÉTSZÁM 18 – 40 fő
KIKNEK AJÁNLJUK
– Mindazoknak, akik szeretik a természetjárást és bevállalják mottónkat: A fáradtság továbbáll, az élmény megmarad.
– Tény, hogy ki kell lépnünk a komfort zónánkból, de már az a dolog, hogy kiléptünk az őszi színek kavalkádjába jóérzéssel tölt el és további erőt ad, hogy rá tudjunk hangolódni a túra útvonalának a szépségére.
COVID-19 Csak egészségesen vállaljuk az erdélyi utazást, Erdélyi túrák – Istenszéke túra programot!

 

1

Istenszéke túra programja

 • Egésznapos kirándulás a Kelemen-havasokban, a belőtt cél az Istenszéke 1381 m kilátója
 • Motorizált kordé segítségével kb. 760 m szintkülönbséget gyűrünk le, megmenekülve sok – sok fáradságtól. A Sztézsa-mezőtől kezdődik a valódi kirándulás.
 • A Sztézsa mezőn keresztülvágva haladunk a Soskás-tető fele 1462 m majd közelitünk az Istenszéke látványos andezit kőorgonái felé
 • A panoráma szünet és pihenő után beereszkedünk a Medve-tetőn keresztül a Maros völgyébe a buszhoz, autókhoz.
2

Fárasztó adatok:

 •  I. szakasz – teherautózás
  táv 11 km, idő kb. 1 óra 30 perc, szint 760 m felfele
 • II szakasz – séta az Istenszékén a nyugati sziklához – kilátó
  táv 5,4 km, idő 2.00, szint 180 m felfele
 •  III. szakasz – ereszkedés a Maros völgyébe
  táv 9,5 km, idő 3.15 h, szint 810 m lefele
3

Hazatérés 22.00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tetőkön
Kelemen-havasok – Istenszéke túra
Dátum: 2021. október 02, szombat

Időpont: 2021. október 02, szombat
Találkozási időpontja: 7.00 -kor
Indulás időpontja: 7.15 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

COVID 19
A kialakult járványhelyzet miatt egy kicsit óvatosabban szervezkedünk, hogy amennyiben lehet védjük magunkat és másokat a megbetegedéstől
Az első és legfontosabb dolog a tudatosság. Ha valaki befizette a kirándulás pénzösszegét és indulás előtt Corona vírusos tünetei vannak akkor kérem jelezzen és maradjon otthon. A befizetett pénzösszeget visszafizetjük. Reggel a buszra szállás előtt mindenkinek megmérjük a testhőmérsékletét. A lázas útitársak nem csatlakozhatnak a kiránduláshoz. A részvételi díjat visszafizetjük. A buszon a maszk viselése kötelező! Közhasználatra lesz a buszon is kézfertőtlenítő. A fogantyúkat a sofőr minden leszállás után letisztítja. Mi pedig igyekezzünk ne mindent végig tapogatni. Az utazás kb. 3.00 óra – ebben benne lesz egy 20 perces technikai szünet (WC, kávé és szendvics elfogyasztása)
A hegyen nem kell maszkot viselni, de ajánlott a távolságtartás és az elővigyázatosság. Méterest nem viszünk. A buszon a sofőr mögötti ülés szabadon kell maradjon az előírás szerint, a többi elfoglalható. Nincs szabályozva a távolságtartás. A használt maszkokat egy műanyag zsákba összegyűjtjük.

Utazás:
Az utazás nagy busszal vagy mikrobusszal történik a jelentkezések függvényében. Saját személyautóval is csatlakozhatnak a kiránduláshoz. Kolozsvár és Galonya között a távolság kb. 140 km és egy pihenővel levezethető.

Túrázás:
Számunkra az a fontos, hogy a természetben legyünk és egy kicsit kiszellőztessük a tüdőnket és az agyunkat a lelkünk pedig megteljen a Kelemen-havasok szépségével. Az útvonalat az alábbiakban szakaszokra osztottam, hogy szembesüljünk a kihívással. A teljes gyaloglás kb. 15 km lesz felfele a szintkülönbség kb. 180 m. Nem tagadás lefele az út próbára teszi a térdünket.

Fárasztó adatok:

– I. szakasz – teherautózás
táv 11 km, idő kb. 1 óra 30 perc, szint 760 m felfele

– II szakasz – séta az Istenszékén a nyugati sziklához – kilátó
táv 5,4 km, idő 2.00, szint 180 m felfele

– III. szakasz – ereszkedés a Maros völgyébe
táv 9,5 km, idő 3.15 h, szint 810 m lefele

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük. Ennél az útnál nem lesz „visszaút”, aki bevállalta a 15 km le kell gyalogolja.

Ellátás:
Az elemózsiát mindenki a saját belátása szerint pakolja. Kb. 2 liter víz a csúcs támadóknak. A kiinduló és az érkezési pont ugyanaz. Egy szép kis Maros parti vendéglőnél hagyjuk autóinkat és a buszt. A befutok itt olthatják szomjukat.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. Az utazás ideje alatt mesélget az útvonal érdekességeiről, tudnivalóiról. A kirándulás ideje alatt is tájékoztat és ügyel, hogy mindenkit szemmel tartson és ha elmarad akkor tudjon róla. A vonulást is saját erőnlétük szerint vállalják be. Akik jobban bírják a levegővételt mehetnek, akiknél elfogy a levegő azok megállnak és begyűjtik. Nem kell senkit utolérni és nem kell senkit bevárni. Az eddigi tapasztalat szerint a heterogén társaságok szétszakadnak kialakulnak kisebb nagyobb csoportocskát, akik egymásra hangolódva haladnak a saját tempójuk szerint. Az idegenvezető igyekszik kapcsolatot tartani (talki walkiak-al) a kialakult csoportocskákkal, hogy senki nem maradjon magára a hegyen.

Szükséges felszerelés:
Bejáratott túracipő és kényelmes ruházat az időjárás szeszélyeit is figyelembe véve. Fent a gerincen az őszi nap és szél ellen jó lesz egy kendő vagy kalap, szemüveg. A hőmérséklet már nem nyárias a polár felső ne hiányozzon. Szél úrfi is gyakori kisérőtárs. A hátizsákunkban legyen szél és esőkabát, csere póló, csere zokni, víz, elemózsia, gyümölcs édesség … fényképezőgép. A túrabot is sokat segít, ha tudjuk használni.
Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép őszi napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba ez a nap mert megvalósítjuk a B-tervet, az Erdélyi – tetőkön program átalakul egy Cool-túr morzsa programmá a közeli látványosságokat nézzük meg.
Az időjárás alakulását követjük és hírlevélben egyeztetünk a teendőkről.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk. Ismerjük a különbséget a szolgáltatás és a szolgaság között.

Vigyázzunk egymásra, úgy, hogy vigyázunk magunkra!