A túrák nehézsége ötös skálán van jelezve, nagyon könnyűtől közepesen nehéz túráig. Legtöbb túránk közepes nehézségű.

 • Nagyobb séta vagy nagyon könnyű túra, amely gyakran kiépített útvonalon vezet, sétányokon vagy lépcsősoron.
 • Kiadós városnézés vagy egy rövid, könnyű kirándulás valamilyen természeti látnivalóhoz. A szintemelkedés nem több, mint 200 méter, a távolság maximum 5-6 km, de jellemzően inkább rövidebb.
 • Az útvonal még esős időben is nagyon jól járható, kellőképpen széles, így bárki könnyedén teljesítheti.

 • Könnyű túra, amelynek időtartama 2-4 óra, a szintemelkedés maximum 500 méter, a távolsága pedig nem hosszabb 12-14 kilométernél.
 • Minden egészséges ember teljesíteni tud egy ilyen nehézségű túrát, ami kellemes fáradtságérzetet okoz. Egészséges gyerekek és idősebbek is élvezhetik, mivel nem állítja őket teljesíthetetlen feladat elé.
 • Az útvonalak nem kiépítettek, de jól járhatóak. Tartalmazhatnak sziklás szakaszokat. Túrázási tapasztalat nem szükséges az ilyen nehézségű túrákhoz, de mindenképpen előnyt jelent. Túracipő használata viszont előírás a túra végigjárásához.

 • Közepes nehézségű gyalogtúra, amelynek időtartama 4-6 óra, nem számítva a pihenőidőket. A szintemelkedés maximum 1000 méter, a túra távolsága legfeljebb 20-24 kilométer. Kivételes esetben lehet hosszabb is a túra, ha kisebb mértékű szintemelkedéssel párosul.
 • Az útvonal jól járható, de lehetnek sziklás szakaszok; egy-két alkalommal pedig olyan rövid kitett helyeket is érinthet az ösvény, ahol a tériszonyosoknak kicsivel jobban kell koncentrálniuk. Az útvonal lehet meredek, előfordulhatnak olyan rövid szakaszok is, ahol láncokba kell kapaszkodnunk, de a túra mindvégig teljesen biztonságos.
 • Az ilyen nehézségű túrákra csak egy kisméretű hátizsákot viszünk magunkkal, egy napra elegendő felszereléssel: esőkabát, tartalék meleg ruha, ivóvíz és némi élelem. A túrákon kötelező a magasszárú túrabakancs használata. Jól jöhet a túrabot, amely az emelkedőkön és a lejtőkön is segítségünkre lehet – különösen azoknak, akiknek érzékenyebb a térde.
 • A Mercurius utazások legtöbb erdélyi túrája közepes nehézségű, hiszen ez az a szint, amit minden átlagosan sportos résztvevő némi fáradtság árán, de teljesíteni tud. Ha valaki egészséges és egészségesen él, de egyáltalán nem szokott túrázni vagy sportolni, valószínűleg végig tud járni egy közepes nehézségű túrát, de biztosan el fog fáradni.
 • A túrák teljesítéséhez szükséges a túrázási tapasztalat, vagy ha ez hiányzik, akkor valamilyen sportmúlt vagy aktív életvitel. A közepes nehézségű túrák sokszor egész naposak, ám ez nem jelent reggeltől estig tartó gyaloglást. Szinte mindig reggel indulunk, útközben több alkalommal is hosszabb-rövidebb pihenőt tartunk, a délutáni órákban pedig véget is ér a túránk.

 • Közepesen nehéz túra, amelynek az időtartama a pihenőidőket nem számítva 6-10 óra, a szintemelkedés több mint 1000 méter és/vagy a távolság meghaladja a 24 kilométert.
 • Egy ilyen túra sikeres teljesítéséhez mindenképpen túrázási tapasztalat vagy rendszeres sport szükséges. Csak aktív életvitelt folytatóknak ajánljuk, akik egészségesek, rendszeresen mozognak, túráznak vagy sportolnak. Ezek a túrák mindenki számára fárasztóak, a felkészültebbeknek természetesen kevésbé. Kellő kitartással minden átlagosan sportos résztvevő tud teljesíteni egy ilyen nehézségű túrát, de el fog fáradni.
 • A túra tempója nem nagyobb, mint egy könnyebb túráé, és ugyanúgy tartunk pihenőket. Ezek a túrák legtöbbször már az egész napot igénybe veszik, tehát sokszor reggeltől késő délutánig tartanak.
 • A magasabb hágókra vagy csúcsokra vezető ösvények általában meredekek; a monoton szerpentinek hosszúak, az útvonal tartalmazhat kitettebb sziklás szakaszokat is. A terep olykor technikás, ami azt jelenti, hogy a kezünket is használni kell az előrejutáshoz. Láncok, hosszú létrák, a sziklafalhoz erősített pallók segíthetik a mozgásunkat. Ezeknek az eszközöknek a használata megkívánja a tériszonytól való mentességet, a magabiztos mozgáskoordinációt és a lépésbiztonságot. Az útvonalak ugyanakkor lehetnek hosszú szakaszokon sárosak és csúszósak is.
 • A közepesen nehéz túrák útvonalai mindig magashegységi környezetben vezetnek, de 4000 méter alatt, ahol még nem szoktak jelentkezni a nagy tengerszint feletti magasság miatt a hegyibetegség tünetei (fáradékonyság, fejfájás, stb.).
 • A felszerelés legfontosabb darabjai a kényelmes, magasszárú túrabakancs, a minőségi esőkabát és esőnadrág. Minden résztvevőnek ajánlott a túrabot használata is.