1 nap
Időtartam
Kolozsvár
Indulás
Torockói-hegység
Tájegység/hegyek
3/5
Túra nehézség
November
Hónap

“Bármilyen hosszú is egy természetfilm, bármilyen szép is egy kép, bármilyen csodás is egy-egy leírás, nem hihetjük azt, hogy ez pótolja a személyes élményt. Márpedig ezek a helyek bárki számára könnyen elérhetők, felkeresésük, felfedezésük – kinek-kinek a maga számára – jószerivel csak elhatározás kérdése. ” Rockenbauer Pál

DÁTUM 2021.november 6,  – szombat
UTAZÁS Mikrobusszal
IDEGENVEETÉS A csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri
RÉSZVÉTELI DÍJ 100 RON / fő  –  jelentkezéskor fizetendő
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Szállítás
Idegenvezetés
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA nincsenek plusz költségek
CSATLAKOZÁS egy kis segítséggel bárhonnan
LÉTSZÁM 18 fő
KIKNEK AJÁNLJUK – Mindazoknak, akik szeretik a természetjárást és bevállalják mottónkat: A fáradtság továbbáll, az élmény megmarad.
– A hétvégi kirándulásunk két verziós az első a nehezebb, a keménymagnak, akik megmásszák a Székelykövet és az Ordaskő alatt térnek vissza Torockóra.
– A második verzió azoknak szól, akik nem vállalják a csúcsrajútást hanem inkább a Székelykő oldalában lévő Kőlyuk barlang érintésével csatlakoznak a gerincről lefelé tartó csapathoz. A Torockószentgyörgyi vártól a visszatérés útvonala Torockóra, egyeztetés és erőnlét kérdése.
COVID-19 Csak egészségesen vállaljuk az erdélyi túrát, a Székelykő túrát
1

Székelykő túra program

 • Találkozás: 9.30 -kor – Torockó központjában, a vajornál, a karsztforrás közelében.
 • Rövid ismerkedés Torockó településsel, a túrával és egymással.
 • Székelykő megmászása a Nagy Árkon keresztül – 3 órás túra. A több száz méter magas sziklatömb megmászásának fáradalmait hamar elfelejtjük, mihelyt meglátjuk a bennünket körülvevő panoráma szépségét.
 • Egy kis kitérővel a Várszikla kilátót is útba vesszük.
 • Panoráma szünet a csúcson.
 • Végigmegyünk a Székelykő gerincén és leereszkedünk Torockószentgyörgyre, ahol a Székelykő kúria külső teraszán tartunk egy rövid tea és kávé szünetet.
 • Torockószentgyörgy – a Torockószengyörgyi-vár „bevétele” majd a tarisznyában hozott elemózsia elfogyasztása a vár árnyékában.
 • Az Ordaskő alatt térünk vissza Torockóra, az útvonalról nagyon szépen látható a délelőtt folyamán magmászott Székelykő
  visszaérkezés a faluba kb. 18.30-ra várható
2

Fárasztó adatok:

 • I. szakasz – Torockó – Székelykő 1128 m csúcsa
  táv 5 km, idő kb. 3 óra 00 perc, szint 607 m felfele
 • II szakasz – Székelykő csúcs – Székelykő kúria
  táv 4,2 km, idő 1 óra 30 perc, szint 580 m lefele
 • III. szakasz – Székelykő kúria – Torockószentgyörgyi vár
  táv 2 km, idő 40 perc, szint 110 m felfele
 • IV. szakasz – Torockószentgyörgyi vár – Torockó az Ordaskő alatt
  táv 8,6 km, idő 3 óra 30 perc, szint 350 m felfele – 410 lefele

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

3

Hazatérés 20.00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tetőkön
Egynapos kirándulás Kolozsvárról
Torockói – hegység, Székelykő túra

Dátum: 2021. március 6

Időpont: 2021. március 06, szombat
Találkozási időpontja: 9.30 -kor
Találkozási hely: Torockó központjában, a vajornál, a karsztforrás közelében.

COVID 19
A kialakult járványhelyzet miatt egy kicsit óvatosabban szervezkedünk, hogy amennyiben lehet védjük magunkat és másokat a megbetegedéstől
Az első és legfontosabb dolog a tudatosság. Ha valaki befizette a kirándulás pénzösszegét és indulás előtt Corona vírusos tünetei vannak akkor kérem jelezzen és maradjon otthon. A befizetett pénzösszeget visszafizetjük.
Ez alkalommal nem busszal utazunk Torockóra hanem saját személyautóinkkal. Az autóban lévő család vagy kisebb baráti társaság felállítja magának az utazási szabályokat. Utoljára amikor saját személyautóval más fészekaljából való túratársakat vittem, az autóban végig maszkot viseltünk.
A maszk viselés az utcán és a buszon kötelező. A túra ideje alatt természetesen leveszük a maszkot, de ajánlott a távolságtartás és az elővigyázatosság. Méterest nem viszünk.

Utazás:
Az utazás Torockóra ez alkalommal személyautókkal történik. Kolozsvár – Torockó – Kolozsvár – kb. 130 km

Túrázás:
Számunkra az a fontos, hogy a természetben legyünk és egy kicsit kiszellőztessük a tüdőnket és az agyunkat, a lelkünk pedig megteljen Torockó völgyének szépségével. Az útvonalat az alábbiakban szakaszokra osztottam, hogy szembesüljünk a kihívással. A teljes gyaloglás kb. 19 km, felfele a szintkülönbség 1150 m / (a szintkülönbség grafikonon megtekinttető – Térkép).

Fárasztó adatok: – I. szakasz – Torockó – Székelykő 1128 m csúcsa
táv 5 km, idő kb. 3 óra 00 perc, szint 607 m felfele
– II szakasz – Székelykő csúcs – Székelykő kúria
táv 4,2 km, idő 1 óra 30 perc, szint 580 m felfele
– III. szakasz – Székelykő kúria – Torockószentgyörgyi vár
táv 2 km, idő 40 perc, szint 110 m felfele
– IV. szakasz – Torockószentgyörgyi vár – Torockó az Ordaskő alatt
táv 8,6 km, idő 3 óra 30 perc, szint 350 m felfele – 410 lefele

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

Ellátás:
Az elemózsiát mindenki a saját belátása szerint pakolja. Kb. 2 liter víz a csúcs támadóknak. A kiinduló és az érkezési pont ugyanaz, Torockó.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. A túra ideje alatt az „okosító pontoknál” mesél a vidékhez kapcsolódó látnivalókról és tudnivalókról. A vonulást is saját erőnlétük szerint vállalják be. Akik jobban bírják a levegővételt mehetnek, akiknél elfogy a levegő azok megállnak és begyűjtik. Nem kell senkit utolérni és nem kell senkit bevárni. A következő „okosító pontnál” találkozunk Az eddigi tapasztalat szerint a heterogén társaságok szétszakadnak kialakulnak kisebb nagyobb csoportocskát, akik egymásra hangolódva haladnak a saját tempójuk szerint. Az idegenvezető igyekszik kapcsolatot tartani (talki walkiak-al) a kialakult csoportocskákkal, hogy senki nem maradjon magára a hegyen.

Szükséges felszerelés:
Bejáratott túracipő és kényelmes ruházat az időjárás szeszélyeit is figyelembe véve. Fent a gerincen az tavaszi nap és szél ellen jó lesz egy kendő vagy kalap, szemüveg. A hőmérséklet még nem nyárias, a polár felső ne hiányozzon. Szél úrfi is gyakori kisérőtárs. A hátizsákunkban legyen szél és esőkabát, csere póló, csere zokni, víz, elemózsia, gyümölcs édesség … fényképezőgép. A túrabot is sokat segít, ha tudjuk használni.
Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép tavaszi napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba ez a nap mert megvalósítjuk a B-tervet, az Erdélyi – tetőkön program átalakul egy Cool-túr morzsa programmá a közeli látványosságokat nézzük meg.
Az időjárás alakulását követjük és hírlevélben egyeztetünk a teendőkről.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra, úgy, hogy vigyázunk egymásra!