4 nap
Időtartam
Kolozsvár
Indulás
Bánság és Al-Duna
Tájegység/hegyek
Október
Hónap

A Bánság és Al-Duna vidékének bejárásával próbáljuk testközelbe hozni a TV-ben látottakat és az útikönyvekben, facebookon olvasottakat.  Mi nemcsak megmutatjuk, hanem el is viszünk oda az érdeklődő utazóka.

DÁTUM 2021. október 14 – 17, csütörtök – vasárnap
UTAZÁS Autóbusszal
IDEGENVEETÉS A csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri
RÉSZVÉTELI DÍJ 870 RON/fő,   – kétágyas elhelyezésben
ELŐLEG 370 RON/fő,   – előleg jelentkezéskor
500 RON/fő,   – a fennmaradó összeget 30 nappal az indulás előtt kell kifizetni
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Szállás
Félpanziós ellátás
Szállítás
Idegenvezetés
Idegenvezető költségei
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Utasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb 100 RON /fő
Hajókázás – kb ? RON /fő a helyszínen
Egyágyas felár 120 RON /fő
ÜDÜLÉSI  CSEKK, KÁRTYA  ennél a túránál nem használható a SodexoUpEdenred 
CSATLAKOZÁS egy kis segítséggel bárhonnan
LÉTSZÁM 30 – 40  fő
KIKNEK AJÁNLJUK Mindazoknak, akik nem jártak az Al-Dunánál és környékén. Nem jártak a szebb időket megélt Herkulesfürdőn és nem hajókáztak a Kis- és Nagy-Kazán szorosban. Megerőltető túrák nincsenek benne, de annál több látnivaló és hallanivaló. Inkább Cool-túr útnak nevezném, léleknek és szellemnek való.
COVID-19 Csak egészségesen vállaljuk az erdélyi utazást, Erdélyi kirándulás  – az Al-Dunához és Herkulesfürdőre!
1

Első nap

 • Zeykfalva, ortodox templom megtekintése, Dél-Erdély egyik ősi, misztikus hangulatú temploma
 • Őraljaboldogfalva – református templom a végeken. A középkori templomot a Hunyadiak építtették, majd a malomvizi Kendeffy család patronálta. Érdekessége a 3 különböző korban készült és mindmáig megmaradt freskói.
 • Zsilvásár, Constantin Brâncuși szobrászművész néhány világhírű alkotása: a Csók kapuja, a Csend asztala, piacozás – “friss” gyümölcs vásár.
 • Tismana-kolostor, 14. századi ortodox kolostor festői környezetben.
 • Megcsodáljuk az Isten hídját, ehhez hasonló természetes sziklahíd, mindössze három van a világon.
 • Cserna-folyó vadregényes völgye, méltán vetekszik a Békás-szoros szépségével
2

Második nap

 • Herkulesfürdő monarchiabéli állomása
 • Orsova – itt rejtette föld alá 1849-ben a magyar Szent Koronát Szemere Bertalan, itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos, Szent Anna kolostor, gyönyörű rálátás az orsovai öbölre.
 • Hajókázás a Dunán – 3 órás hajókirándulás a Dunán Orsovától – Dunatölgyesig a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig.
  vagy
 • Csónakozás a Dunán – kb. 2 órás csónakkirándulás a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig (a csónakos kirándulás előnye, hogy bemehetünk a Veteráni barlangba és megközelíthetjük a Punikovai barlangot is.
 • Túra a Nagy Csukar kilátóhoz, ahonnan gyönyörűen látszik a Dubovai öböl és a Nagy-Kazán szoros – 2 – 2,5 órás kirándulás.
 • I. Vaskapu vízi erőmű megtekintése, múzeumlátogatás – ha működik a felvonó!
 • Szörényvár, 13. században létesített egykori Szörényi bánság székhelye, a valamikori Drobeta római őrhely közelében – Traianus hidjának pillérmaradványa, amely Damaszkuszi Apollodórosz szíriai építész tervei
 • Herkulesfürdő – a monarchia egykori gyöngyszeme, a 19. század közepén épült díszes villák és nyaralók ma elszomorító képet mutatnak, ennek ellenére érdemes végigsétálnunk a Ferencz József és Erzsébet királyné által is igen kedvelt fürdőváros központján, és egy kis fantáziával felidézni az akkori idők hangulatát. Gyógyforrások kóstolgatása.
3

Harmadik nap

 • Végigbuszozunk a Duna partján Orsovától – Újmoldváig beiktatva egy-két panorámaszünetet.
 • Baross–tábla – Baross Gábor „vasminiszter” idejében, gigantikus méretű munkával elkezdték a Duna szabályozását, hegynyi sziklákat távolítva el a hajók útjából. Ennek emlékét őrzi a hatalmas 10×7 m méteres kőtábla
 • A felújítás alatt álló Szent László várromtól csodáljuk meg a szerb oldalon levő Galambóc várát és Arany János Rozgonyiné című balladájával emlékezünk a galambóci csatára.
 • Oravicabánya, a Bánság bányászatának hajdani központja – városnézés, az 1817 –ben a bécsi Burgtheater mintájára épült színházát meglátogatta I. Ferenc és Ferenc József császár, Széchenyi István, Trefort Ágoston miniszter, Liszt Ferenc és George Enescu zeneszerzők. Knoblauch–féle patika.
 • Vonatozás Anina és Oravicabánya közötti csodálatos vidéken, a vasútvonalat építésekor „bánáti Semmeringnek” nevezték. A 33 km hosszú vonal szintkülönbsége 339 méter, különlegessé az átvágások, töltések, védőfalak, kanyarok sokasága teszi. 863 méternyi hosszúságban tíz viadukton és összesen 2084 méternyi alagúton halad át.
 • Útba ejtjük a Bigar vízesés csonka zuhatagát – valamikor Románia legszebb vízesésesnek tartották (?!)
 • Ógerlistye – a mai napig gyönyörű környezetben működő, évszázados vízimalmok megtekintése.
3

Negyedik nap

 • Ruszkabányán Maderspach Károlyról emlékezünk meg Ruszkicán pedig a márványbányát nézzük meg előzetes egyeztetés után (ez a pillanatnyi helyzettől függ)
 •  az Erdélyi-Vaskapu-hágón átlépve visszatérünk Erdélybe. A zajkányi csata színhelyén buzogány emlékmű hirdette Hunyadi János 1442-es diadalát a törökök felett.
 • Kolc-vára, Kendeffy-vár a Retyezát lábánál. A Kende majd Kendeffy nevű hátszegi főúri család a maga védelmére építette a várat. Jules Verne-t ez a vár ihlette meg a Várkastély a Kárpátokban című regényének megírásakor, bár soha nem kereste fel. Mi egy kis túra során feljutunk a sziklaszirten álló vármaradványhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a Hátszegi-medencére és a Retyezát csúcsra.
4

Hazatérés 21.00 óra körül


UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tematikus utazás
Kirándulás az Al-Dunához és Herkulesfürdőre
Dátum: 2021. október 14. -17.

Indulás dátuma: 2021. október 14 – 17,  csütörtök – vasárnap
Találkozási időpontja: 6.30 -kor
Indulás időpontja: 6.45 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

COVID 19
A kialakult járványhelyzet miatt egy kicsit óvatosabban szervezkedünk, hogy amennyiben lehet védjük magunkat és másokat a megbetegedéstől
Az első és legfontosabb dolog a tudatosság. Ha valaki befizette a kirándulás pénzösszegét és indulás előtt Corona vírusos tünetei vannak akkor kérem jelezzen és maradjon otthon. A befizetett pénzösszeget visszafizetjük.
Reggel a buszra szállás előtt mindenkinek megmérjük a hőmérsékletét. A maszkot az utazás ideje alatt viselni kell. Visszafele úgyszintén eljátszódjuk ugyanezt.
A lázas útitársak nem csatlakozhatnak a kiránduláshoz. A részvételi díjat visszafizetjük.
Kézfertőtlenítő lesz a sofőrnél és kinek mikor igénye van rá rendelkezésére bocsátja.
A buszon a fogantyúkat a sofőr minden leszállás után letisztítja. Mi pedig igyekezzünk ne mindent végigtapogatni.
A maszk viselés a buszon kötelező, de a hegyen, a kirándulás ideje alatt nem. Ajánlott a távolságtartás és az elővigyázatosság. Méterest nem viszünk.
A buszon a sofőr mögötti ülés szabadon kell maradjon az előírás szerint, a többi elfoglalható. Nincs szabályozva a távolságtartás az utastérben.
A használt maszkokat egy műanyag zsákba összegyűjtjük.

Utazás:
Az utazás jól felszerelt és kényelmes nagy busszal vagy mikrobusszal történik a jelentkezések függvényében. Az utazást kb. 2 óránként megszakítjuk egy – egy „technikai” (WC) szünettel, bár a programban levő látnivalók miatt ez már eleve adott lesz.

Túrázás:
Az erdélyi utazásunk során nem csak a vidék kulturális érdekeségeit keressük fel, hanem megszakítjuk egy -egy rövidebb vagy hosszabb kirándulással a Nagy-Csukarra, a Kolc várához…
Jó lenne becsomagolni a túrabotokat és egy kényelmes lábbelit, ami alkalmaz ezekre a túrákra.
Számunkra az a fontos, hogy a természetben legyünk és egy kicsit kiszellőztessük a tüdőnket és az agyunkat, a lelkünk pedig megteljen a természet szépségével.

Fárasztó adatok:

– második nap:
Nagy-Csukar kirándulás:
A túra hossza: kb. 5 km
Idő: kb. 2.00 óra
Szintkülönbség: 349 m fel és le

– negyedik nap:
Kolc vára:
A túra hossza: kb. 2,6 km
Idő: kb. 1.30 óra pihenőkkel
Szintkülönbség: 181 m fel és le

Kinek ajánljuk?

Mindazoknak, akik nem jártak az Al-Dunánál és környékén. Nem jártak a szebb időket megélt Herkulesfürdőn és nem hajókáztak a Kis- és Nagy-Kazán szorosban. Megerőltető túrák nincsenek benne, de annál több látnivaló és hallanivaló. Inkább Cool-túr útnak nevezném, léleknek és szellemnek való.

Ellátás:
A többnapos kirándulásainkat félpanziós ellátással hirdetjük meg, így a bőséges reggeli és az estebéd adott lesz. Napközben igyekszünk megadni a lehetőséget, hogy éhségünket, szomjunkat és kávéigényünket csillapítani tudjuk. Azzal a lehetőséggel is élhetünk, hogy a szálláson megkérjük a konyhásokat, hogy egy – egy szendvicset készítsen nekünk. Ezt menet közben rendezzük.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. Az utazás ideje alatt mesél, a vidékről, látnivalókról, tudnivalókról, a híres emberekről… mindenről, ami az utazáshoz tartozik. Minden erejével azon lesz, hogy a kirándulásukat lelki és szellemi tartalommal megtöltse. Egy perzsa mondás szerint “egy városnak vagy országnak a sója az örménység. Hol örménység nincs ott íz sincs”. Ez érvényes az erdélyi utazásra is. Ha nincs jó erdélyi idegenvezetőjük, egy kissé íztelen lesz útjuk.

Szükséges felszerelés:
A buszos erdélyi utazáshoz, a teljesség igénye nélkül, csak néhány tipp:
– kényelmes ruházat tetőtől talpig.
– könnyebb túrázáshoz is megfelelő lábbeli.
– esőkabát
– túrabot
– a mobil töltőkábelét
– útiokmányok, gyógyszerek, szemüveg
– fényképezőgép ….
Az utazáshoz hozzák magukkal a jó hangulatukat, nyitottságukat, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép őszi 4 napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba egyetlen nap sem, mert megvalósítjuk a B-tervet. Úgy csűrjük csavarjuk, hogy a napnak legyen tartalma és a kirándulás színvonala ne veszítsen értékéből.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra úgy, hogy vigyázunk magunkra!