2024 Június 30 – Júlis 05.
Dátum
Kolozsvár
Indulás
Dobrudzsa és Duna-delta
Tájegység/hegyek

A Duna-delta programunk egy kisebb kihívásnak bizonyult, hiszen a párját ritkító természeti látványosságnak a mély rétegeit is meg szeretnénk mutatni. Felesleges lenne a nagy utazás, ha mindössze egy mesterségesen kiépített dunai ágon gyorshajóval végigszáguldanánk, este pedig dunai halétellel letudnánk Európa második legnagyobb deltatorkolatát, ami 1991-től a Világörökség része és igazi madárparadicsom.

DÁTUM2024 Június 30 – Július 05.
UTAZÁSAutóbusz ( nagy autóbusszal )
IDEGENVEZETÉSA csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri.
RÉSZVÉTELI DÍJ2600 RON/fő,   – kétágyas elhelyezésben
ELŐLEG1000 RON/fő, – előleg jelentkezéskor
1600 RON/fő, – a fennmaradó összeget 10 nappal az indulás előtt kell kifizetni
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZASzállás
Félpanziós ellátás
Szállítás
Idegenvezetés
Idegenvezető költségei
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZAUtasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb 140 RON /fő
Egyágyas felár 550 RON /fő
ÜDÜLÉSI  CSEKK, KÁRTYAElfogadunk  üdülési csekkeket: SodexoUpEdenred.
JELENTKEZÉS AZ UTAZÁSRAJelentkezési lap kitöltése itt
LÉTSZÁM35 fő
KIKNEK AJÁNLJUK?Mindazoknak, akik nem jártak Dobrudzsában és a Duna-deltában és bevállalják, hogy az idegenvezetett kiránduláson többet megtudjanak a vidékről. Ez nem lesz kéjutazás, nem fogunk napokat heverészni a Duna vagy a Fekete-tenger partján, ez inkább egy kis tanulmányút egy „utazó tanodán”, és akik érdeklődéssel, tudatosan vállalják az utazást azoknak valóban egy életre szóló kaland lesz ?
MIÉRT VELÜNK?Mert jó beletartozni a Mercurius utazócsapatába. ? Mert mi is kíváncsiak vagyunk a vidékre, amit közösen beutazunk. Az útvonalat előtte bejárjuk, a látottakat, hallottakat átrágjuk, szelektálunk, hozzáolvasunk, tanulunk és a helyi emberekkel is elbeszélgetünk. Számunkra fontos, hogy az utazás örömét és boldogságát másokkal is megosszuk. Mert a lélek is velünk utazik! ?
RÓLUNK
Bővebben rólunk és az utazós élményeinkről a közösségi média platformjainkon tudhatnak meg. Kövessenek minket, hogy mindig tudomást szerezzenek újdonságainkról:
Facebook oldalunk
Instagram oldalunk
1

Első nap

2

Második nap

 • Bodzaforduló – a magyar nyelvterület szélső határa, az ún. Kis-Szibéria, ahol télen nem ritka a mínusz 30 °C sem. Itt hagyjuk el Erdélyt, a Csukás-hegység és a Háromszéki-havasok között vezető úton.
 • Bodzai – szoroson keresztül vezetett a hadak és a kereskedők útja is.
 • A Bodza patak völgyében kialakított Szilon-havasi víztározó látványa ösztökél fotózásra
 • a látványos sárvulkánok megtekintése – a Buzau melletti Berca település határában.
 • Röpke városnézés a Duna parti Brailan – a 20. század fordulóján élte virágkorát, amikor Románia fontos külkereskedelmi forgalmat bonyolító kikötőjévé vált.
 • Átkelünk a komppal a Dunán Braila és Smardan között
 • Dobrudzsa – világának a bemutatása, ismertetése.
3

Harmadik nap

 • Ismerkedés Tulcea városával és Duna-delta Ökoturisztikai múzeumával.
 • Sarichioi, a világörökség részévé minősített térségben a Fekete-tengerhez közel és a lagúnaszerű tavak, nádasok közepette az első falvak egyike, amelyet még azok az orosz „óhitűek” alapítottak, akik elutasították az ortodox – görögkeleti – vallás 17. századi reformját. Megtekintjük a Szűzanya születése lipován templomot és egy kis hangulatos helyi halászcsónak kikötőt.
 • Enisala várrom megtekintése, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a Razim-tóra és környékre. A feltételezések szerint genovaiak építették, akik akkoriban a Fekete-tengeren zajló kereskedelemben vezető szerepet játszottak, és felügyelték a fekete-tengeri hajóforgalmat, ekkor még a Razim-tóból természetes csatorna vezetett a tengerre.
 • Babadag városában megtekintjük az Ali Gaza pasa sírját és török dzsámit, ismerkedés a dobrudzsai törökök történelmével
 • Celic-Dere ortodox kolostor megtekintése
4

Negyedik nap

 • Motorcsónakokkal vágunk neki az egész napos Duna-deltai kalandnak. Mivel kisebb, könnyebb és gyorsabb csónakokkal indulunk útnak, nagy esélyünk van alaposabban és mélyebb rétegeibe belelátni a csodálatos Duna-delta bioszféra rezervátum világába.
 • az ebédet Letea faluban ejtjük meg, majd ebéd után rövid szekeres túrára indulunk a leteai erdőbe
 • Letea falu és Letea erdő – Haholok lakta (ukrán eredetű lakosság) világtól elzárt deltai falu. Egy felejthetetlen élmény, valóságos időutazás. A falu melett található Románia legrégebbi természetvédelmi területe, a Letea erdő. Érdekessége az itt található különleges és gazdag élővilág: 500 növényféle és 3000 állatfaj otthona az erdő. Európában az egyetlen hely, ahol liánokat találhatunk. A Letea erdő felkerült a NATURA 2000 listájára.
 • Duna torkolata, ha az időjárás engedi, akkor kimotorcsónakozunk a Fekete-tenger nyílt vizére. 2 – 3 méter magas hullámokon leszünk tanúi a Fekete-tenger és a Duna vizének találkozásánál.
 • Sulina – a Sulina ág és a Fekete-tenger torkolatánál található a több mint 2700 éves város, mely Románia egyik legrégebbi, legalacsonyabban fekvő települése is, alig 4 méterre tengerszínt felett. Kikötőváros jellege miatt a századfordulón több, mint 30 nemzet alkotta lakosságát. Emléküket az Európában is egyedi temetője őrzi. A város másik látványossága a 200 éves világítótorony.
 • Duna delta program anyagi vonzata
 • – Motorcsónakos – 250 RON / fő
 • – Szekerezés a Letea erdőben – 25 RON / fő
 • – Ebéd Leteán – 70 RON / fő
5

Ötödik nap

6

Hatodik nap

P

Hazaérkezés 23:00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Tematikus utazás
Duna-delta – egy életre szóló kaland
Dátum: 2024 Június 30 – Július 05.   /  vasárnap – péntek

Indulás dátuma: 2024 Június 30 – Július 05.
Találkozási időpontja: 7.00 -kor
Indulás időpontja: 7.15 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:

Az utazás jól felszerelt és kényelmes mikrobusszal történik. Az utazást kb. 2 óránként megszakítjuk egy-egy „technikai” (WC) szünettel, bár a programban levő látnivalók miatt ez már eleve adott lesz.

Ellátás:

Az utunk során félpanziós ellátásban lesz részünk. Minden étkezés előre lebeszélt menüt tartalmaz, igyekszünk helyi ízekkel, tájjellegű ételekkel kedveskedni vendégeinknek. Persze, ha valamelyikük vegetáriánus vagy más táplálkozási gondjai vannak, akkor megkérjük jelezze, hogy tudjunk előre szólni a szálláson. A reggeli és estebéd a szálláshelyen.

Csoportkísérés – idegenvezetés:

Az idegenvezetővel az indulás reggelén találkoznak, ő lesz a mindenesük, kérdéseikkel, gondjaikkal bátran forduljanak hozzá. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk a csoportért és nem fordítva. Biztos, hogy ügyelni fog Önökre és megtesz mindent, hogy gondjaikat minél hamarabb elfelejtsék és ráhangolódjanak a kirándulás szellemi, tárgyi értékeire és természeti szépségére. Az út során igyekszünk mindig kialakítani egy kis honismereti műhelyt, ha lehetséges – de erről bővebben a helyszínen.
A kirándulásra hangolt irodalmi és zenei anyagot az idegenvezető biztosítja.

Belépődíjak:

A belépők összege: kb. ? RON/fő felnőtteknek.

Gyalogtúránk nehézsége:

A programban szereplő „gyalogtúráink” nem kívánnak az átlagosan sportos erőnléten felüli teljesítményt. A kirándulásokra csupán egy kis hátizsákot kell magunkkal vinnünk, amiben legyen benne az esőkabátunk, fényképezőgép, esetleg valami édesség, gyümölcs és ivóvíz. ( bukaresti városnézés, alsorákosi bazalt oszlopok ás Smaragd tó, a bercai sárvulkánok … )

Szükséges felszerelés:

Kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép, kisebb hátizsák. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:

A várható időjárás jelentést kb. egy héttel az utazás előtt közöljük itt a weboldalon, de a nyakunkat nem tesszük oda, hogy az biztosan bejön. Mi bízunk egy nagyon szép nyári 6 napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba egyetlen nap sem, mert megvalósítjuk a B-tervet. Úgy csűrjük csavarjuk, hogy a napnak legyen tartalma és a kirándulás színvonala ne veszítsen értékéből.

Ediktum:

Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Al-Duna