Hamarosan
Dátum
Kolozsvár
Indulás
Dobrudzsa és Duna-delta
Tájegység/hegyek

A Duna-delta programunk egy kisebb kihívásnak bizonyult, hiszen a párját ritkító természeti látványosságnak a mély rétegeit is meg szeretnénk mutatni. Felesleges lenne a nagy utazás, ha mindössze egy mesterségesen kiépített dunai ágon gyorshajóval végigszáguldanánk, este pedig dunai halétellel letudnánk Európa második legnagyobb deltatorkolatát, ami 1991-től a Világörökség része és igazi madárparadicsom.

DÁTUM 2023.
UTAZÁS Mikrobusszal
IDEGENVEZETÉS A csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri.
RÉSZVÉTELI DÍJ 2150 RON/fő,   – kétágyas elhelyezésben
ELŐLEG 1000 RON/fő, – előleg jelentkezéskor
1150 RON/fő, – a fennmaradó összeget 30 nappal az indulás előtt kell kifizetni
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Szállás
Félpanziós ellátás
Szállítás
Idegenvezetés
Idegenvezető költségei
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Utasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb ? RON /fő
Egyágyas felár 450 RON /fő
ÜDÜLÉSI  CSEKK, KÁRTYA Elfogadunk  üdülési csekkeket: SodexoUpEdenred.
CSATLAKOZÁS Egy kis segítséggel bárhonnan.
LÉTSZÁM 16 fő
KIKNEK AJÁNLJUK? Mindazoknak, akik nem jártak Dobrudzsában és a Duna-deltában és bevállalják, hogy az idegenvezetett kiránduláson többet megtudjanak a vidékről. Ez nem lesz kéjutazás, nem fogunk napokat heverészni a Duna vagy a Fekete-tenger partján, ez inkább egy kis tanulmányút egy „utazó tanodán”, és akik érdeklődéssel, tudatosan vállalják az utazást azoknak valóban egy életre szóló kaland lesz 😊
MIÉRT VELÜNK? Mert jó beletartozni a Mercurius utazócsapatába. 😊 Mert mi is kíváncsiak vagyunk a vidékre, amit közösen beutazunk. Az útvonalat előtte bejárjuk, a látottakat, hallottakat átrágjuk, szelektálunk, hozzáolvasunk, tanulunk és a helyi emberekkel is elbeszélgetünk. Számunkra fontos, hogy az utazás örömét és boldogságát másokkal is megosszuk. Mert a lélek is velünk utazik! 😊
1

Első nap

 • Bögöz – megtekintjük a felújított református templomban megszépített Szent László – legenda falképciklusait. Ismerkedés Szent László erdélyi kultuszával.
 • Székelyderzs, bejárjuk a Székelyderzsi Unitárius Vártemplomot, ez az egyetlen olyan romániai magyar műemlék, amely az UNESCO világörökség kincsének a része.
 • Székelyzsombor, ahol a madár sem jár vagy mégis, ellátogatunk Nyírő József felújított szülőházához, amelyben egy kisebb emlék múzeumot hoztak össze.
 • Homoród, csudaszép erődtemplomát tekintjük meg.
 • Alsórákos rejtőző csodái, bazalt oszlopok, Smaragd tó, vörös színben izzó salakkúp és a Bethlen kastély felkutatása.
2

Második nap

 • Bodzaforduló – a magyar nyelvterület szélső határa, az ún. Kis-Szibéria, ahol télen nem ritka a mínusz 30 °C sem. Itt hagyjuk el Erdélyt, a Csukás-hegység és a Háromszéki-havasok között vezető úton.
 • Bodzai – szoroson keresztül vezetett a hadak és a kereskedők útja is.
 • A Bodza patak völgyében kialakított Szilon-havasi víztározó látványa ösztökél fotózásra
 • a látványos sárvulkánok megtekintése – a Buzau melletti Berca település határában.
 • Röpke városnézés a Duna parti Brailan – a 20. század fordulóján élte virágkorát, amikor Románia fontos külkereskedelmi forgalmat bonyolító kikötőjévé vált.
 • Átkelünk a komppal a Dunán Braila és Smardan között
 • Dobrudzsa – világának a bemutatása, ismertetése.
3

Harmadik nap

 • Ismerkedés Tulcea városával és Duna-delta Ökoturisztikai múzeumával.
 • Sarichioi, a világörökség részévé minősített térségben a Fekete-tengerhez közel és a lagúnaszerű tavak, nádasok közepette az első falvak egyike, amelyet még azok az orosz “óhitűek” alapítottak, akik elutasították az ortodox – görögkeleti – vallás 17. századi reformját. Megtekintjük a Szűzanya születése lipován templomot és egy kis hangulatos helyi halászcsónak kikötőt.
 • Enisala várrom megtekintése, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a Razim-tóra és környékre. A feltételezések szerint genovaiak építették, akik akkoriban a Fekete-tengeren zajló kereskedelemben vezető szerepet játszottak, és felügyelték a fekete-tengeri hajóforgalmat, ekkor még a Razim-tóból természetes csatorna vezetett a tengerre.
 • Babadag városában megtekintjük az Ali Gaza pasa sírját és török dzsámit, ismerkedés a dobrudzsai törökök történelmével
 • Celic-Dere ortodox kolostor megtekintése
4

Negyedik nap

 • Motorcsónakokkal vágunk neki az egész napos Duna-deltai kalandnak. Mivel kisebb, könnyebb és gyorsabb csónakokkal indulunk útnak, nagy esélyünk van alaposabban és mélyebb rétegeibe belelátni a csodálatos Duna-delta bioszféra rezervátum világába.
 • az ebédet Letea faluban ejtjük meg, majd ebéd után rövid szekeres túrára indulunk a leteai erdőbe
 • Letea falu és Letea erdő – Haholok lakta (ukrán eredetű lakosság) világtól elzárt deltai falu. Egy felejthetetlen élmény, valóságos időutazás. A falu melett található Románia legrégebbi természetvédelmi területe, a Letea erdő. Érdekessége az itt található különleges és gazdag élővilág: 500 növényféle és 3000 állatfaj otthona az erdő. Európában az egyetlen hely, ahol liánokat találhatunk. A Letea erdő felkerült a NATURA 2000 listájára.
 • Duna torkolata, ha az időjárás engedi, akkor kimotorcsónakozunk a Fekete-tenger nyílt vizére. 2 – 3 méter magas hullámokon leszünk tanúi a Fekete-tenger és a Duna vizének találkozásánál.
 • Sulina – a Sulina ág és a Fekete-tenger torkolatánál található a több mint 2700 éves város, mely Románia egyik legrégebbi, legalacsonyabban fekvő települése is, alig 4 méterre tengerszínt felett. Kikötőváros jellege miatt a századfordulón több, mint 30 nemzet alkotta lakosságát. Emléküket az Európában is egyedi temetője őrzi. A város másik látványossága a 200 éves világítótorony.
 • Feredőzés a Fekete-tengerben – strandolásra alkalmas homokos part, csónakkal kb.1 órára a szállástól. A sulinai tengerpart még nincs nagyon kiépítve, így aránylag érintetlen partszakasz várja a strandolni vágyókat.
5

Ötödik nap

 • Ojtoz, a dobrudzsai csángó magyar közösség nyomában.
 • Mamaia – félnapos feredőzés a Fekete-tengerben
 • Konstanca, a legforgalmasabb Fekete-tengeri kikötőváros, megtekintjük a konstancai nagymecsetet és minaretet, a Publius Ovidius Naso szobrát, a tengerparti kaszinó épületét …
 • Duna–Fekete-tenger-csatorna, a politikai foglyok és „a román burzsoázia temetője”
6

Hatodik nap

 • Bukarest, városnézés „Kelet Párizsában” megtekintjük a gigantikus Nép Házát, Ceausescu „remekművét” amely a második legnagyobb építmény a világon, a régi szép időket idéző belvárost. Útba ejtjük az Román Athenauemot, a lenyűgöző neoklasszikus hangversenytermet, a Diadalívet, a Forradalom terét és a Piazza Maggiore-t …
 • Curtea de Arges-i kolostor, Havasalföld egyik legnevezetesebb építészeti emléke, a román királyi család temetkezési helye. No, de milyen kapcsolata van Manole mesterrel és van e kapcsolat Manole mester és Kőmíves Kelemen között?
 • A Horezui kolostor megtekintése, ami a világörökség része és a Brâncoveanu- stílusnak kiemelkedő példája.
P

Hazaérkezés 23:00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Tematikus utazás
Duna-delta – egy életre szóló kaland
Dátum: 2022. július 3 – 8,  vasárnap – péntek

Indulás dátuma: 2022. július 3, vasárnap
Találkozási időpontja: 7.00 -kor
Indulás időpontja: 7.15 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:

Az utazás jól felszerelt és kényelmes nagy busszal vagy mikrobusszal történik a jelentkezések függvényében. Az utazást kb. 2 óránként megszakítjuk egy – egy „technikai” (WC) szünettel, bár a programban levő látnivalók miatt ez már eleve adott lesz.

Túrázás:

Ez egy olyan Mercurius kirándulás, ami nem a túrázásról szól 😊, de azért gyalogolni fogunk az alsorákosi csodákhoz, a bercai sárvulkánhoz, a bukaresti látnivalóihoz és … Ki tudja?

Kinek ajánljuk?

Mindazoknak, akik nem jártak Dobrudzsában és a Duna-deltában és bevállalják, hogy az idegenvezetett kiránduláson többet megtudjanak a vidékről. Ez nem lesz kéjutazás, nem fogunk napokat heverészni a Duna vagy a Fekete-tenger partján, ez inkább egy kis tanulmányút egy „utazó tanodán”, és akik érdeklődéssel, tudatosan vállalják az utazást azoknak valóban egy életre szóló kaland lesz 😊

Ellátás:

Félpanziós ellátásban lesz részünk, reggeli és háromfogasos vacsora. Napközben pedig a szállásadóinkat kérjük meg, hogy hideg szendvics csomaggal lássanak el bennünket amit a helyszínen rendezünk.

Csoportkísérés – idegenvezetés:

A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. Az utazás ideje alatt mesél, a vidékről, látnivalókról, tudnivalókról, a híres emberekről… mindenről, ami az utazáshoz tartozik. Minden erejével azon lesz, hogy a kirándulásukat lelki és szellemi tartalommal megtöltse. Egy perzsa mondás szerint “egy városnak vagy országnak a sója az örménység. Hol örménység nincs ott íz sincs”. Ez érvényes az erdélyi utazásra is. Ha nincs jó erdélyi idegenvezetőjük, egy kissé íztelen lesz útjuk.

Szükséges felszerelés:

Kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb sétáinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép, kisebb hátizsák, a mobilt és a töltőkábelét, útiokmányok, gyógyszerek, szemüveg, naptej, szúnyog elleni kencefi…  Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:

Mi bízunk egy nagyon szép 6 nyári napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba egyetlen nap sem, mert megvalósítjuk a B-tervet. Úgy csűrjük csavarjuk, hogy a napnak legyen tartalma és a kirándulás színvonala ne veszítsen értékéből.
Az időjárás alakulását követjük és hírlevélben egyeztetünk a teendőkről.

Ediktum:

Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra úgy, hogy vigyázunk magunkra!

Al-Duna