2024 Április 04-07.
Dátum
Kolozsvár
Indulás
Bánság és Al-Duna
Tájegység/hegyek

Al-Duna és Herkulesfürdő felfedezése idegenvezetett körutazás során. Többnapos programlehetőség Romániában, túrákkal a természetben és városlátogatásokkal fűszerezve. Minden évszakban szép és minden alkalommal felfed valamit magából. Tartsanak velünk a mozgó tanodán, a bánsági kirándulásunkon!

DÁTUM2024 Április 04-07
UTAZÁSAutóbusszal
IDEGENVEZETÉSA csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri.
RÉSZVÉTELI DÍJ—- RON/fő,   – kétágyas elhelyezésben  –  Milyen az árpolitikánk?
ELŐLEG600 RON/fő,   – előleg jelentkezéskor
700 RON/fő,   – a fennmaradó összeget 30 nappal az indulás előtt kell kifizetni
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZASzállás
Félpanziós ellátás
Szállítás
Idegenvezetés
Idegenvezető költségei
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZAUtasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb 150 RON/fő
Hajókázás – kb 100 RON/fő a helyszínen
Egyágyas felár 240 RON/fő
ÜDÜLÉSI  CSEKK, KÁRTYAElfogadjuk  a SodexoUpRomaniaEdenred üdülési kártyát.
CSATLAKOZÁSEgy kis segítséggel bárhonnan.
LÉTSZÁM minimum 35 fő
KIKNEK AJÁNLJUK?Mindazoknak, akik nem jártak az Al-Dunánál és környékén, vagy pedig visszavágynak. Megnéznék a szebb időket megélt Herkulesfürdőt és hajókáznának egyet a Kis- és Nagy-Kazán szorosban.
Megerőltető túrák nincsenek benne, de annál több látnivaló és hallanivaló. Inkább kúlturmorzsa útnak nevezném, léleknek és szellemnek való.
Számunkra fontos, hogy belelássunk és megérezzük ennek a vidéknek a mindennapi életét és felkeressük az utunkba kerülő épített örökséget és a természeti szépségeket.
Azoknak, akik szeretik a családias hangulatú társaságokat és kerülik a tömeget.
MIÉRT VELÜNK?A szervezés terhét magunkra vállaljuk, a programjaink átgondoltak és kivitelezhetőek. Az utazók pártján állunk, hisz mi magunk is azok vagyunk.
Szűrőként működünk, nem hiszünk el mindent. Inkább leellenőrizzük személyesen és csak azt követően lépünk. Az előre bejárt, kidolgozott útvonalak lehetővé teszik, hogy több helyre eljussanak, többet lássanak. Mintha önmaguk szerveznék útjukat.
Mert velünk az egyedüli csatlakozónak sem kellemetlen a túrázás.
RÓLUNK
Bővebben rólunk és az utazós élményeinkről a közösségi média platformjainkon tudhatnak meg. Kövessenek minket, hogy mindig tudomást szerezzenek újdonságainkról:
Facebook oldalunk
Instagram oldalunk
1

Első nap

 • Zeykfalva, ortodox templom megtekintése, Dél-Erdély egyik ősi, misztikus hangulatú temploma
 • Őraljaboldogfalva – református templom a végeken. A középkori templomot a Hunyadiak építtették, majd a malomvízi Kendeffy család patronálta. Érdekessége a 3 különböző korban készült és mindmáig megmaradt freskói.
 • Zsilvásár, Constantin Brâncuși szobrászművész néhány világhírű alkotása: a Csók kapuja, a Csend asztala, piacozás – „friss” gyümölcs vásár.
 • Tismana-kolostor, 14. századi ortodox kolostor festői környezetben.
 • Megcsodáljuk az Isten hídját, ehhez hasonló természetes sziklahíd, mindössze három van a világon.
 • Cserna-folyó vadregényes völgye, méltán vetekszik a Békás-szoros szépségével
2

Második nap

 • Herkulesfürdő monarchiabéli állomása
 • Orsova – itt rejtette föld alá 1849-ben a magyar Szent Koronát Szemere Bertalan, itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos, Szent Anna kolostor, gyönyörű rálátás az orsovai öbölre.
 • Hajókázás a Dunán – 3 órás hajókirándulás a Dunán Orsovától – Dunatölgyesig a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig.
  vagy
 • Csónakozás a Dunán – kb. 2 órás csónakkirándulás a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig (a csónakos kirándulás előnye, hogy bemehetünk a Veteráni barlangba és megközelíthetjük a Punikovai barlangot is.
 • Túra a Nagy Csukar kilátóhoz, ahonnan gyönyörűen látszik a Dubovai öböl és a Nagy-Kazán szoros – 2-2,5 órás kirándulás.
 • I. Vaskapu vízi erőmű megtekintése, múzeumlátogatás – ha működik a felvonó!
 • Szörényvár, 13. században létesített egykori Szörényi bánság székhelye, a valamikori Drobeta római őrhely közelében – Traianus hídjának pillérmaradványa, amely Damaszkuszi Apollodórosz szíriai építész tervei
 • Herkulesfürdő – a monarchia egykori gyöngyszeme, a 19. század közepén épült díszes villák és nyaralók ma elszomorító képet mutatnak, ennek ellenére érdemes végigsétálnunk a Ferencz József és Erzsébet királyné által is igen kedvelt fürdőváros központján, és egy kis fantáziával felidézni az akkori idők hangulatát. Gyógyforrások kóstolgatása.
3

Harmadik nap

 • Végigbuszozunk a Duna partján Orsovától – Újmoldváig beiktatva egy-két panorámaszünetet.
 • Baross–tábla – Baross Gábor „vasminiszter” idejében, gigantikus méretű munkával elkezdték a Duna szabályozását, hegynyi sziklákat távolítva el a hajók útjából. Ennek emlékét őrzi a hatalmas 10×7 m méteres kőtábla.
 • A felújítás alatt álló Szent László várromtól csodáljuk meg a szerb oldalon levő Galambóc várát és Arany János Rozgonyiné című balladájával emlékezünk a galambóci csatára.
 • Oravicabánya, a Bánság bányászatának hajdani központja – városnézés, az 1817 –ben a bécsi Burgtheater mintájára épült színházát meglátogatta I. Ferenc és Ferenc József császár, Széchenyi István, Trefort Ágoston miniszter, Liszt Ferenc és George Enescu zeneszerzők. Knoblauch–féle patika.
 • Vonatozás Anina és Oravicabánya közötti csodálatos vidéken, a vasútvonalat építésekor „bánáti Semmeringnek” nevezték. A 33 km hosszú vonal szintkülönbsége 339 méter, különlegessé az átvágások, töltések, védőfalak, kanyarok sokasága teszi. 863 méternyi hosszúságban tíz viadukton és összesen 2084 méternyi alagúton halad át.
 • Útba ejtjük a Bigar vízesés csonka zuhatagát – valamikor Románia legszebb vízesésesének tartották.
 • Ógerlistye – a mai napig gyönyörű környezetben működő, évszázados vízimalmok megtekintése.
4

Negyedik nap

 • Ruszkabányán Maderspach Károlyról emlékezünk meg, Ruszkicán pedig a márványbányát nézzük meg előzetes egyeztetés után (ez a pillanatnyi helyzettől függ).
 • Az Erdélyi-Vaskapu-hágón átlépve visszatérünk Erdélybe. A zajkányi csata színhelyén buzogány emlékmű hirdette Hunyadi János 1442-es diadalát a törökök felett.
 • Kolc-vára, Kendeffy-vár a Retyezát lábánál. A Kende majd Kendeffy nevű hátszegi főúri család a maga védelmére építette a várat. Jules Verne-t ez a vár ihlette meg a Várkastély a Kárpátokban című regényének megírásakor, bár soha nem kereste fel. Mi egy kis túra során feljutunk a sziklaszirten álló vármaradványhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a Hátszegi-medencére és a Retyezát csúcsra.
5

Hazatérés 21.00 óra körül


UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tematikus utazás
Kirándulás az Al-Dunához és Herkulesfürdőre
Dátum: 2024 Április 04 – 07

Találkozás időpontja: 6.30 -kor
Indulás időpontja: 6.45 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:
Az utazás jól felszerelt és kényelmes nagy busszal vagy mikrobusszal történik a jelentkezések függvényében. Az utazást kb. 2 óránként megszakítjuk egy-egy „technikai” (WC) szünettel, bár a programban levő látnivalók miatt ez már eleve adott lesz.

Túrázás:
Az utazásunk során nem csak a vidék kulturális érdekességeit keressük fel, hanem megszakítjuk egy -egy rövidebb vagy hosszabb kirándulással a Nagy-Csukarra, a Kolc várához.
Jó lenne becsomagolni a túrabotokat és egy kényelmes lábbelit, ami alkalmas ezekre a túrákra.
Számunkra az a fontos, hogy a természetben legyünk és egy kicsit kiszellőztessük a tüdőnket és az agyunkat, a lelkünk pedig megteljen a természet szépségével.

Fárasztó adatok:

– második nap:
Nagy-Csukar kirándulás:
A túra hossza: kb. 5 km
Idő: kb. 2.00 óra
Szintkülönbség: 349 m fel és le

– negyedik nap:
Kolc vára:
A túra hossza: kb. 2,6 km
Idő: kb. 1.30 óra pihenőkkel
Szintkülönbség: 181 m fel és le

Ellátás:
A többnapos kirándulásainkat félpanziós ellátással hirdetjük meg, így a bőséges reggeli és az estebéd adott lesz. Napközben igyekszünk megadni a lehetőséget, hogy éhségünket, szomjunkat és kávéigényünket csillapítani tudjuk. Azzal a lehetőséggel is élhetünk, hogy a szálláson megkérjük a konyhásokat, hogy egy-egy szendvicset készítsenek nekünk. Ezt menet közben rendezzük.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. Az utazás ideje alatt mesél, a vidékről, látnivalókról, tudnivalókról, a híres emberekről… mindenről, ami az utazáshoz tartozik. Minden erejével azon lesz, hogy a kirándulásukat lelki és szellemi tartalommal megtöltse. Egy perzsa mondás szerint “egy városnak vagy országnak a sója az örménység. Hol örménység nincs ott íz sincs”. Ez érvényes az erdélyi utazásra is. Ha nincs jó erdélyi idegenvezetőjük, egy kissé íztelen lesz útjuk.

Szükséges felszerelés:
A teljesség igénye nélkül csak néhány tipp:
– kényelmes ruházat tetőtől talpig
– könnyebb túrázáshoz is megfelelő lábbeli
– esőkabát
– túrabot
– a mobil töltőkábel
– útiokmányok, gyógyszerek, szemüveg
– +/-fényképezőgép
Az utazáshoz hozzák magukkal a jó hangulatukat, nyitottságukat, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép őszi 4 napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba egyetlen nap sem, mert megvalósítjuk a B-tervet. Úgy csűrjük, csavarjuk, hogy a napnak legyen tartalma és a kirándulás színvonala ne veszítsen értékéből.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra úgy, hogy vigyázunk magunkra!

Rólunk írták

május 3, 2022

A kirándulás még a legszebb álmaimnál is szebb és sikeresebb volt! Még mindig a hatása alatt vagyok, mint egy szép álom, amiből nem akarok felébredni! Nagyon örvendek, hogy részt vehettem ezen a csodálatos kiránduláson, lehet, hogy ez volt az első és utolsó alkalom látni és hajókázni a Dunán. Külön örömet szerzett a sok sikeres, meglepő, kedves képpel! Mindenért hálás köszönet!

május 5, 2022

Szeretném megköszönni a csodás Al-Duna kirándulást. Itt nemcsak a nagyon jól megtervezett, sokoldalú látnivalókra utalok, ami magába foglalt természeti, kulturális, történelmi, gazdasági objektumokat. Kiemelendő a látottak bemutatásának stílusa és színvonala. Akárhol voltunk, mindenütt kiemelkedően gazdag információkat kaptunk, amelyek magukba foglalták a tudományos bemutatást, irodalmi es történelmi vonatkozásokat, zenei aláfestést és nem utolsó sorban egyéni véleményeket, megélt érdekességeket. Vélemenyem szerint a csoport minden tagja, habár heterogén volt, megtalalálta érdeklődési körének megfelelő információkat és kikapcsolódási lehetőségeket. Remélem még lesz alkalmam részt venni általad szervezett és vezetett kirándulásokon. Másoknak is ajánlom.

május 5, 2022

Szeretnénk mi is megköszönni, hogy ennek a csodálatos kirándulásnak a részesei lehettünk. Sok szép földrajzi és történelmi csodát láttunk, sok új ismerettel gazdagodtunk. Nem vagyunk rutinos kirándulók vagy túrázók, ezért nincs összehasonlítási alapunk. De részünkről minden rendben volt. Mindig figyelmes és körültekintő volt az irányítás, nem beszélve a jól dokumentált utasvezetésről.

Leave a Review

Rating