2024 Április 24 – 28
Dátum
Kolozsvár
Indulás
Felvidék
Tájegység/hegyek

Felvidék felfedezése idegenvezetett kirándulás során. Kilépünk Erdély területéről, hogy felfedezzük a Kárpát-medence szépségeit és felkeressük a magyar vonatkozású emlékhelyeket, megismerjük az ott élő emberek mindennapjait. Az első Kárpát-medencei programunk „Várkastélyok és várak Felvidéken”. Körutazásunk során Szlovákia keleti részét és a Tátra vidékét célozzuk meg.

DÁTUM2024. Április 24 – 28
UTAZÁSAutóbusszal
IDEGENVEZETÉSA csoportot képzett erdélyi és felvidéki idegenvezető kíséri.
RÉSZVÉTELI DÍJ2400 RON/fő, – kétágyas elhelyezésben
ELŐLEG1000 RON/fő, – előleg jelentkezéskor
1400 RON/fő, – a fennmaradó összeget 30 nappal az indulás előtt kell kifizetni
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZASzállás
Félpanziós ellátás
Szállítás
Idegenvezetés
Idegenvezető költségei
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZAUtasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – még dolgozunk rajta RON/fő
Egyágyas felár 400 RON /fő
JELENTKEZÉS AZ UTAZÁSRAJelentkezési lap kitöltése itt
LÉTSZÁM35 fő
KIKNEK AJÁNLJUK?
Az érdeklődő utazóknak, akik nyitott szemmel és lélekkel csodálják a világot.
Mindazoknak, akik kedvelik a tematikus buszos kirándulásokat, nem riadnak el az idegenvezetett utazástól és nem utolsó sorban érdeklődnek Felvidék iránt.
Számunkra fontos, hogy belelássunk és megérezzük ennek a vidéknek a mindennapi életét és felkeressük az utunkba kerülő épített örökséget és a természeti szépségeket.
Akik szeretik a családias hangulatú társaságokat és kerülik az ismeretlen adta felesleges feszültségeket.
MIÉRT VELÜNK?A szervezés terhét magunkra vállaljuk, a programjaink átgondoltak és kivitelezhetőek. Az utazók pártján állunk, hisz mi magunk is azok vagyunk.
Szűrőként működünk, nem hiszünk el mindent. Inkább leellenőrizzük személyesen és csak azt követően lépünk. Az előre bejárt, kidolgozott útvonalak lehetővé teszik, hogy több helyre eljussanak, többet lássanak. Mintha önmaguk szerveznék útjukat.
Mert mi is kíváncsiak vagyunk a vidékre, amit beutazunk. Számunkra fontos, hogy az utazás örömét és boldogságát másokkal is megosszuk.
Mert velünk az egyedüli csatlakozónak sem kellemetlen a túrázás.
FACEBOOK ESEMÉNYBővebben rólunk és az utazós élményeinkről a közösségi média platformjainkon tudhatnak meg. Kövessenek minket, hogy mindig tudomást szerezzenek újdonságainkról:
Facebook oldalunk
Instagram oldalunk
1

Első nap

 • Aggteleki cseppkőbarlang, „a földalatti mesevilág” meglátogatása
 • Krasznahorka büszke vára, ráborult az éj homálya. Tornyok ormán az őszi szél, rég múlt dicsőségről mesél.”
 • Krasznahorka vára, az Andrássy család középkori fészkének a megtekintése kívülről, 2012 tűzvész martalékává vált
 • Betléri kastély, háztűznéző az Andrássy családnál – a történelmi Magyarország egyik legnagyobb épségben fennmaradt, eredeti bútorokkal berendezett kastélya

2

Második nap

 • Ó Lubló vára, Lubló vára – 360 évig volt zálogban
 • Bártfa, Szlovákia leggótikusabb városa, ami úgyszintén a világörökség része, körbejárjuk a főteret, megtekintjük híres reneszánsz városházát és a Szent Egyed bazilikát
 • Hervartó – a legszebb és legkülönlegesebb felvidéki ruszin fatemplom, 2008-ban az UNESCO világörökségi listájára került
 • Lőcse, a Szepesség ékköve, a Szent – Jakab templomban található világ legnagyobb, legmagasabb gótikus szárnyas oltára

3

Harmadik nap

4

Negyedik nap

 • Egy kis lazítás a Magas-Tátra környékén
 • Zdiar, Lombkorona tanösvény, gyönyörű rálátással a Bélai -Tátrára
 • Túrácska a Csorba-tótól a Poprádi-tóig, a Magas-Tátra egyik gyöngyszeméig / fárasztó adatok – táv: 10.5 km / szintkülönbség 327 felfele – 331 lefele
 • a Poprádi-tó, a Magas-Tátra egyik gyöngyszeme
 • A nem túrázóknak – séta a Csorba-tó partján majd ismerkedés Ótátrafüred századfordulós hangulatával. A sikló segítségével néhány perc alatt feljutunk a Tarajkára 1285 m magas teraszos hegyfokra. Innen eljuthatunk Szilágyi Dezső-kilátóhoz és a tátrai jégtemplomhoz (a jeruzsálemi Szent Sír-templom adta a témáját)
 • Ha lesznek bevállalósak akkor a hazafele az utat a tátrai villamossal (elektricka-val) tesszük meg.

5

Ötödik nap

6

Hazaérkezés 22.00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Kárpát-medencei utazások
Felvidéki barangolás magyar emlékek nyomában
Dátum: 2024 Április  24-28

Találkozás időpontja: 5.00 -kor
Indulás időpontja: 5.15 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:

Az utazást nagy busszal tervezzük, hiszen figyelembe kell vennünk az utazási időket és a hosszabb távolságokat. Minden busz klimatizált, mikrofonnal, DVD – CD lejátszóval felszerelt. A kényelmesebb utazás érdekében a csomagokat a busz alatti csomagtérben szállítjuk. Az utastérben csak az aznapi, a szállásfoglalásig szükséges csomagokat helyezzék el. Persze, ha bármire szükségük van a csomagtartóban lévő csomagból, akkor jelzik, és nagyon szívesen segítünk a csomag kivételében.

Pihenők:

Az utazások időtartamát tekintve a leghosszabb útszakasz az oda és a visszaút lesz, ezeken a napokon kb. 3 óránként fog megállni az autóbusz technikai szünetet tartani. Természetesen, ha igénylik, rosszullét vagy egyéb okból kifolyólag, bármikor megállunk. A kirándulások alkalmával mindig igyekszünk biztosítani lehetőséget wc-re.

Ellátás:

Az utunk során félpanziós ellátásban lesz részünk (svédasztalos reggeli és úgyszintén svédasztalos vacsora). Minden étkezés előre lebeszélt menüt tartalmaz, igyekszünk helyi ízekkel, tájjellegű ételekkel kedveskedni vendégeinknek. Persze, ha valamelyikük vegetáriánus vagy más táplálkozási gondjai vannak, akkor megkérjük jelezze, hogy tudjunk előre szólni a szálláson. A reggeli és estebéd a szálláshelyen.

Csoportkísérés – idegenvezetés:

Az idegenvezetővel az indulás reggelén találkoznak, ő lesz a mindenesük, kérdéseikkel, gondjaikkal bátran forduljanak hozzá. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk a csoportért és nem fordítva. Biztos, hogy ügyelni fog Önökre és megtesz mindent, hogy gondjaikat minél hamarabb elfelejtsék és ráhangolódjanak a kirándulás szellemi, tárgyi értékeire és természeti szépségére. Az út során igyekszünk mindig kialakítani egy kis honismereti műhelyt, ha lehetséges – de erről bővebben a helyszínen.
A kirándulásra hangolt irodalmi és zenei anyagot az idegenvezető biztosítja. Felvidéken helyi magyar nyelvű idegenvezetőt és idegenvezetést biztosítunk utazásunk során.

Belépődíjak:
A belépők összege: kb. 50-70 EUR/fő felnőtteknek.

Értékek:

Kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre (pénztárca, személyi okmány, fényképezőgép). A városlátogatás alkalmával az utastérben ne hagyjanak értéket, illetve figyeljenek táskáikra!

Gyalogtúránk nehézsége:

A programban szereplő „gyalogtúráink” nem kívánnak az átlagosan sportos erőnléten felüli teljesítményt. A kirándulásokra csupán egy kis hátizsákot kell magunkkal vinnünk, amiben legyen benne az esőkabátunk, fényképezőgép, esetleg valami édesség, gyümölcs és ivóvíz.

Szükséges felszerelés:

Kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép, kisebb hátizsák. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:

A várható időjárás jelentést kb. egy héttel az utazás előtt közöljük itt a weboldalon, de a nyakunkat nem tesszük oda, hogy az biztosan bejön. Mi bízunk egy nagyon szép tavaszi 5 napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba egyetlen nap sem, mert megvalósítjuk a B-tervet. Úgy csűrjük csavarjuk, hogy a napnak legyen tartalma és a kirándulás színvonala ne veszítsen értékéből.

Úti okmányok:

Kérünk minden utast, hogy kézipoggyásza összeállításánál fokozottan figyeljen az útlevelek-személyi igazolványok bepakolására. A személyi okmányok érvényessége az utas saját felelőssége. Általános szabály, hogy mind az útlevélnek, mind a személyi igazolványnak érvényesnek kell lennie a hazaérkezést követő minimum további hat hónapig. Jelen pillanatban nincs beutazási korlátozás Felvidékre. Mi követjük az eseményeket és amikor valami változik akkor jelentkezünk.

Gyógyszerek:

Ne feledjék otthon a rendszeresen szedett gyógyszereket. Ezen felül javasoljuk a következőket becsomagolni: fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó (más ételek – más fűszerezés!).

Ediktum:

Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra úgy, hogy vigyázunk magunkra!