1 nap
Időtartam
Kolozsvár
Indulás
Erdélyi-Érchegység
Tájegység/hegyek
3/5
Túra nehézség
Október
Hónap

Az Erdélyi-Érchegység, Detonáta túránkat érdekesebbé tesszük azáltal, hogy a bazalt orgonasípoktól átgyalogolunk az Aranyország fővárosába, Verespatakra, útba ejtvén az emberi beavatkozás „látványosságait”

DÁTUM 2022. május 07,  – szombat / külön kérésre bármikor
UTAZÁS Mikrobusszal
IDEGENVEETÉS A csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri
RÉSZVÉTELI DÍJ 120 RON / fő   
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Szállítás
Idegenvezetés
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA nincsenek plusz költségek
CSATLAKOZÁS egy kis segítséggel bárhonnan
LÉTSZÁM  kb 18 fő
KIKNEK AJÁNLJUK? Természetjáróknak, akik bevállalják az utastájékoztatóban és a térképen feltüntetett fárasztó adatokat. A túra jellege családbarát és igyekszünk a hangulatot is családiassá varázsolni. 😊 Nem teljesítmény túra, nyugodtan lehet fotózni, gombászni, beszélgetni, rövidebb ideig elvonulni és meditálni…
MIÉRT VELÜNK? Mert az Erdélyi tetőkön túracsapatába jó beletartozni 😊 A szervezés terhét magunkra vállaljuk, a programjaink átgondoltak, kivitelezhetőek és nem utolsó sorban a túrázok pártján állunk. Segítségünkkel olyan helyekre jutunk el és olyan útvonalakon járhatunk, ahova magánszervezésben nemigazán sikeredne. Mert velünk a magányos csatlakozónak sem kellemetlen a túrázás.
1

Detonáta túra program

 • egésznapos kirándulás az Erdélyi-Érchegységben, a Detonáta túra bejárása. A kirándulásunk során Verespatakról átmegyünk Bucsonyba, ahol vár bennünket a busz
 • Verespatak végéből vágunk neki az egyirányú túrának.
 • Fenyves-tó, mesterséges bányászati emlék, Mária Terézia idejéből
 • Veresvölgyi rézbánya méretes látványa nagy hatással van az arra túrázókra, de a közeli szászavinci zagytározó története sem mindennapos…
 • Kopasz-Detonáta, a kőorgonák tetejére mászunk ki, ahonnan szemet gyönyörködtető a táj szépsége és bazalt sípok látványa.
 • A Fefeleaga pihenőnél várjuk be az erdélyi tetőkön barangolók csapatát, ahoona már közösen ereszkedünk be Bucsonyba a buszhoz
2

Fárasztó adatok:

 • A túra hossza: kb. 14 km
 • Idő: kb. 5.30 óra
 • Szintkülönbség: 561 m fel és 433 le

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére és az emberi beavatkozás eredményeire.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

3

Hazatérés 20.00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tetőkön
Egynapos kirándulás Kolozsvárról
Erdélyi-Érchegység, Detonáta túra

Dátum: 2022. május 07, szombat

Időpont: 2022. május 07, szombat
Találkozási időpontja: 7.00 -kor
Indulás időpontja: 7.10 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:
Az utazás 21 fős mikrobusszal történik. Saját személyautóval is csatlakozhatnak a kiránduláshoz. Kolozsvár és Bucsony között a távolság kb. 140 km. A várható utazási idő kb. 3 óra  egy technikai szünettel. COVID 19  miatt a buszon maszkot kell hordanunk. 🙂

Túrázás:
Jó lesz egy kicsit gyalogolni a hegyhátakon és a távolba nézni, feltöltődni a táj szépségével. Utunk során szemtanúi leszünk miként változtatja meg az ember a környezetét, ha a jobblét miatt belenyúl. Számunkra az a fontos, hogy a természetben legyünk és egy kicsit kiszellőztessük a tüdőnket és az agyunkat, a lelkünk pedig megteljen az Erdélyi-Érchegység szépségével. A kiinduló Verespatak az érkezési pont Bucsony, ahol vár bennünket a busz.

Fárasztó adatok:

 • A túra hossza: kb. 14 km
 • Idő: kb. 5.30 óra
 • Szintkülönbség: 561 m fel és 433 le (a szintkülönbség grafikonon megtekinttető – Térkép).

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

Ellátás:
Az elemózsiát mindenki a saját belátása szerint pakolja. Kb. 1,5 liter víz a túrázóknak .

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. A túra ideje alatt az „okosító pontoknál” mesél a vidékhez kapcsolódó látnivalókról és tudnivalókról. A vonulást is saját erőnlétük szerint vállalják be. Akik jobban bírják a levegővételt mehetnek, akiknél elfogy a levegő azok megállnak és begyűjtik. Nem kell senkit utolérni és nem kell senkit bevárni. A következő „okosító pontnál” találkozunk Az eddigi tapasztalat szerint a heterogén társaságok szétszakadnak kialakulnak kisebb nagyobb csoportocskát, akik egymásra hangolódva haladnak a saját tempójuk szerint. Az idegenvezető igyekszik kapcsolatot tartani (talki walkiak-al) a kialakult csoportocskákkal, hogy senki nem maradjon magára a hegyen.

Szükséges felszerelés:
Bejáratott túracipő és kényelmes ruházat az időjárás szeszélyeit is figyelembe véve. Fent a gerincen a tavaszi nap és szél ellen jó lesz egy kendő vagy kalap, szemüveg. A hőmérséklet még nem nyárias, a polár felső ne hiányozzon. Szél úrfi is gyakori kisérőtárs. A hátizsákunkban legyen szél és esőkabát, csere póló, csere zokni, víz, elemózsia, gyümölcs édesség … fényképezőgép. A túrabot is sokat segít, ha tudjuk használni.
Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép tavaszi napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba ez a nap mert megvalósítjuk a B-tervet, az Erdélyi – tetőkön program átalakul egy Cool-túr morzsa programmá a közeli látványosságokat nézzük meg.
Az időjárás alakulását követjük és hírlevélben egyeztetünk a teendőkről.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra, úgy, hogy vigyázunk magunkra!