1 nap
Időtartam
Kolozsvár
Indulás
Gyalui-havasok
Tájegység/hegyek
3/5
Túra nehézség
Október
Hónap

A Gyalui-havasokat viszonylag kevesen járják és ismerik. Azok, akik még nem járták útjait, ösvényeit a Bélavár túránkon megteheti. Erdélyi túra – Bélavár programunk, lehetőséget ad, kimozdulni a házból, hogy személyesen is megtapasztaljuk azt, amit a TV-ben vagy az interneten láttunk. Mi nem csak megmutatjuk a Bélavárat, hanem elviszünk oda, hogy a helyszínen tapasztald meg a természet szépségét, csodáját.

DÁTUM 2021.október 9,  – szombat
UTAZÁS Mikrobusszal
IDEGENVEETÉS A csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri
RÉSZVÉTELI DÍJ 100 RON / fő  –  jelentkezéskor fizetendő
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Szállítás
Idegenvezetés
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA nincsenek plusz költségek
CSATLAKOZÁS egy kis segítséggel bárhonnan
LÉTSZÁM 18 fő
KIKNEK AJÁNLJUK

A Bélavár túrát mindazoknak ajánlom, akik úgy érzik, hogy nem riadnak meg a 711 m szintkülönbségtől. Különös technikai képeségekre nincs szükségünk körbejárni a csodálatos, és erősen kristályos mészkőképződményeket. Egy kis kitartással menni fog. Elegendő időt szánunk arra, hogy stresszmentesen kiránduljunk.

– A fáradtság továbbáll, az élmény megmarad.

COVID-19 Csak egészségesen vállaljuk a Bélavár túrát
1

Bélavár túra program

  • egésznapos kirándulás a Gyalui-havasok, Bélavár túra
  • Felsőpodsága végéből vágunk neki a körtúránknak, amin érintjük a Bélavár tetejét, ami 1384 m magas és ahonnan csodálatos rálátásunk lesz az Aranyos völgyi Torockói havasok csúcsaira Vidályra, Bedellőre és ha szerencsék lesz a Csáklyakő is megmutatkozik
  • A Sesul Craiului rétjén is áthaladunk, ami növényvédelmi rezerváció és kora tavasztól késő őszig szebbnél szebb virágokkal kápráztat el.
  •  Miután feltöltődtünk és kigyönyörködtük magunkat a virágoskerten és az őszi szinekben, egy felperzselt erdeifenyőliget mellett eregetjük lefele Felsőpodsága irányába.
2

Fárasztó adatok:

  • A túra hossza: kb. 9 km
  • Idő: kb. 5.30 óra
  • Szintkülönbség: 711 m fel és le

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

3

Hazatérés 20.00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tetőkön
Egynapos kirándulás Kolozsvárról
Gyalui-havasok, Bélavár túra

Dátum: 2021. október 09, szombat

Időpont: 2021. október 09, szombat
Találkozási időpontja: 7.30 -kor
Indulás időpontja: 7.45 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

COVID 19

A kialakult járványhelyzet miatt egy kicsit óvatosabban szervezkedünk, hogy amennyiben lehet védjük magunkat és másokat a megbetegedéstől
Az első és legfontosabb dolog a tudatosság. Ha valaki befizette a kirándulás pénzösszegét és indulás előtt Corona vírusos tünetei vannak akkor kérem jelezzen és maradjon otthon. A befizetett pénzösszeget visszafizetjük. Reggel a buszra szállás előtt mindenkinek megmérjük a
testhőmérsékletét. A lázas útitársak nem csatlakozhatnak a kiránduláshoz! A részvételi díjat
visszafizetjük. A buszon a maszk viselése kötelező! Közhasználatra lesz a buszon is kézfertőtlenítő. A
fogantyúkat a sofőr minden leszállás után letisztítja. Mi pedig igyekezzünk ne mindent végig
tapogatni. Az utazás kb. 1.35 óra – amit egyhuzamban utazunk le, persze ha szükséges a technikai szünet (WC, … ) akkor természetesen megállunk.
A hegyen nem kell maszkot viselni, de ajánlott a távolságtartás és az elővigyázatosság. Méterest nem
viszünk. A buszon a sofőr mögötti ülés szabadon kell maradjon az előírás szerint, a többi elfoglalható.
Nincs szabályozva a távolságtartás. A használt maszkokat egy műanyag zsákba összegyűjtjük.

Utazás:
Az utazás nagy busszal vagy mikrobusszal történik a jelentkezések függvényében. Saját
személyautóval is csatlakozhatnak a kiránduláshoz. Kolozsvár és Felsőpodsága között a távolság kb. 95 km

Túrázás:
Számunkra az a fontos, hogy a természetben legyünk és egy kicsit kiszellőztessük a tüdőnket és az agyunkat, a lelkünk pedig megteljen a Bélavár szikláinak szépségével. A teljes gyaloglás kb. 9 km, felfele a szintkülönbség 711 m / (a szintkülönbség grafikonon megtekinttető – Térkép).

Fárasztó adatok:

  • A túra hossza: kb. 9 km
  • Idő: kb. 5.30 óra
  • Szintkülönbség: 711 m fel és le

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

Ellátás:
Az elemózsiát mindenki a saját belátása szerint pakolja. Kb. 2 liter víz a csúcs támadóknak. A kiinduló és az érkezési pont ugyanaz, Felsőpodsága.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. A túra ideje alatt az „okosító pontoknál” mesél a vidékhez kapcsolódó látnivalókról és tudnivalókról. A vonulást is saját erőnlétük szerint vállalják be. Akik jobban bírják a levegővételt mehetnek, akiknél elfogy a levegő azok megállnak és begyűjtik. Nem kell senkit utolérni és nem kell senkit bevárni. A következő „okosító pontnál” találkozunk Az eddigi tapasztalat szerint a heterogén társaságok szétszakadnak kialakulnak kisebb nagyobb csoportocskát, akik egymásra hangolódva haladnak a saját tempójuk szerint. Az idegenvezető igyekszik kapcsolatot tartani (talki walkiak-al) a kialakult csoportocskákkal, hogy senki nem maradjon magára a hegyen.

Szükséges felszerelés:
Bejáratott túracipő és kényelmes ruházat az időjárás szeszélyeit is figyelembe véve. Fent a gerincen az tavaszi nap és szél ellen jó lesz egy kendő vagy kalap, szemüveg. A hőmérséklet még nem nyárias, a polár felső ne hiányozzon. Szél úrfi is gyakori kisérőtárs. A hátizsákunkban legyen szél és esőkabát, csere póló, csere zokni, víz, elemózsia, gyümölcs édesség … fényképezőgép. A túrabot is sokat segít, ha tudjuk használni.
Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép tavaszi napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba ez a nap mert megvalósítjuk a B-tervet, az Erdélyi – tetőkön program átalakul egy Cool-túr morzsa programmá a közeli látványosságokat nézzük meg.
Az időjárás alakulását követjük és hírlevélben egyeztetünk a teendőkről.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra, úgy, hogy vigyázunk magunkra!