1 nap
Időtartam
Kolozsvár
Indulás
Torockói-hegység
Tájegység/hegyek
3/5
Túra nehézség
Március
Hónap

Hétvégi kiruccanás egy újabb erdélyi tetőkön programmal – Kőközi-szoros túra😊
Ez alkalommal is a Torockó-hegységben barangolunk, mondhatnánk, hogy a Székelykő folytatásában járjuk tovább a vidéket. A szoroson áthaladó Enyed patakának két oldalán kiemelkedő 200 m feletti sziklákat járjuk be, ahonnan a körpanoráma biztosított

DÁTUM 2022. március 26,  – szombat / külön kérésre bármikor
UTAZÁS Mikrobusszal
IDEGENVEETÉS A csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri
RÉSZVÉTELI DÍJ 100 RON / fő   
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Szállítás
Idegenvezetés
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA nincsenek plusz költségek
CSATLAKOZÁS egy kis segítséggel bárhonnan
LÉTSZÁM  kb 18 fő
KIKNEK AJÁNLJUK? Természetjáróknak, akik bevállalják az utastájékoztatóban és a térképen feltüntetett fárasztó adatokat. A túra jellege inkább sportosabb és kitartóbbaknak ajánlom. Nincs mindenhol jól kitaposott útvonal és azt is avar borítja. Bokát és a térdet megdolgoztató túráról van szó 😊 Nem teljesítmény túra, nyugodtan lehet fotózni, gombászni, beszélgetni, rövidebb ideig elvonulni és meditálni…
MIÉRT VELÜNK? Mert az Erdélyi tetőkön túracsapatába jó beletartozni 😊 A szervezés terhét magunkra vállaljuk, a programjaink átgondoltak, kivitelezhetőek és nem utolsó sorban a túrázok pártján állunk. Segítségünkkel olyan helyekre jutunk el és olyan útvonalakon járhatunk, ahova magánszervezésben nemigazán sikeredne. Mert velünk a magányos csatlakozónak sem kellemetlen a túrázás.
1

Kőközi-szoros túra program

 • egésznapos kirándulás a Torockói-havasokban, a Kőközi-szoros 200 méternél magasabb szikláin. Valójában körbejárjuk a Kőközi-szorost az őt körülölelő hegyek gerincén.
 • Másfélórás buszozás után megérkezünk a Kőközi szorosba.
 • A szoros jobb oldalát járjuk be útbaejtvén a Vilii kilátót majd a Bogza szikláról készíthetünk csodálatos fotókat.
 • A szoros baloldala hosszabb, de ez is megéri a fáradságot. Az utunk a Data sziklához, vezet, ahonnan tökéletesen látszik a Kőközi-szoros bejárata. A megközelítését egy -egy helyen acélsodronyok is segítik, igy biztonságosabban közelítünk célunk felé. Utunk további szakaszában a „Diák szikla” a „Rákos csúcs” és a „Vár szikla” biztosít szép kilátást, majd a tölgyesen erdőn keresztül és mellett érünk vissza a szorosba az Enyed patak mellett parkoló buszunkhoz.
  Ha nem lesz akadálya és kellő időben térünk vissza a buszhoz akkor Nagyenyeden a Takács pincészetben beszerezhetjük az esti ellazulást segítő enyedi bort.
2

Fárasztó adatok:

 • A túra hossza: kb. 15 km
 • Idő: kb. 7.30 óra
 • Szintkülönbség: 1138 m fel és 1135 le

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a Kőközi-szoros szépségét, a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére. A fáradság elmúlik az élmény megmarad. Csak akkor túrázzunk, ha nem fáj semmink és a túrázás élményt jelent. Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük 😊

3

Hazatérés 20.00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tetőkön
Egynapos kirándulás Kolozsvárról
A Torockó-hegységben, Kőközi szoros túra 

Dátum: 2022. március 26, szombat

Időpont: 2022. március 26, szombat
Találkozási időpontja: 7.30 -kor
Indulás időpontja: 7.40 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:
Az utazás 21 fős mikrobusszal történik. Saját személyautóval is csatlakozhatnak a kiránduláshoz. Kolozsvár és Kőköz között a távolság kb. 80 km. A várható utazási idő kb. 1,30 óra  egy technikai szünettel ha szükséges. COVID 19  miatt a buszon maszkot kell hordanunk. 🙂

Túrázás:
Az időjárás lassan melegre fordul, de azért a hétvégi napocskának még foga lehet. A tavaszi túrák egyik nyító kirándulásának a Kőközi – sziklaszoros körbejárást választottuk. Nem tartom egy könnyű túrának, mert vannak olyan szakaszok, ahol a térdet és a bokát is igénybe veszi. Akinek nincs ilyen gondja és van jó bakancsa és nyugodtan csatlakozhat. Van egy olyan szakasz amikor az acél sodronyt is használnunk kell, hogy biztonságban hidaljuk át a veszélyesebb szakaszt. (Egy ki adrenalin serkentő 😊 )

Fárasztó adatok:

 • A túra hossza: kb. 15 km
 • Idő: kb. 7.30 óra
 • Szintkülönbség: 1204m fel és 1204 le (a szintkülönbség grafikonon megtekinttető – Térkép).

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe vegyük észre a Kőközi-szoros szépségét, a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére. A fáradság elmúlik az élmény megmarad. Csak akkor túrázzunk, ha nem fáj semmink és a túrázás élményt jelent. Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük 😊

Ellátás:
Az elemózsiát mindenki a saját belátása szerint pakolja. Kb. 1,5 liter víz a túrázóknak .

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. A túra ideje alatt az „okosító pontoknál” mesél a vidékhez kapcsolódó látnivalókról és tudnivalókról. A vonulást is saját erőnlétük szerint vállalják be. Akik jobban bírják a levegővételt mehetnek, akiknél elfogy a levegő azok megállnak és begyűjtik. Nem kell senkit utolérni és nem kell senkit bevárni. A következő „okosító pontnál” találkozunk Az eddigi tapasztalat szerint a heterogén társaságok szétszakadnak kialakulnak kisebb nagyobb csoportocskát, akik egymásra hangolódva haladnak a saját tempójuk szerint. Az idegenvezető igyekszik kapcsolatot tartani (talki walkiak-al) a kialakult csoportocskákkal, hogy senki nem maradjon magára a hegyen.

Szükséges felszerelés:
Bejáratott túracipő és kényelmes ruházat az időjárás szeszélyeit is figyelembe véve. Lassan tavaszra fordul az időjárás, de  jó lesz, ha még rétegesen öltözködünk az alsó réteg legyen izzadságelvezető, a második egy hőtartó réteg (polár), a harmadik pedig időjárási viszontagságok ellen fog megvédeni (szél, eső, hó). Szél úrfi is gyakori kisérőtárs. A sapka, kesztyű és napszemüveg? ne maradjon otthon. A hátizsákunkban legyen csere póló, csere zokni, víz, elemózsia, gyümölcs édesség … fényképezőgép. A túrabot is sokat segít, ha tudjuk használni.  A jókedvünket is hozzuk magunkkal.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép tavaszi napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba ez a nap mert megvalósítjuk a B-tervet, az Erdélyi – tetőkön program átalakul egy Cool-túr morzsa programmá a közeli látványosságokat nézzük meg.
Az időjárás alakulását követjük és hírlevélben egyeztetünk a teendőkről.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra, úgy, hogy vigyázunk magunkra!