2024 Március 23.
Dátum
Kolozsvár
Indulás
Torockói-hegység
Tájegység/hegyek
3/5
Túra nehézség

Kőközi-szoros túra – hétvégi, egynapos kiruccanás egy újabb “Erdélyi tetőkön” programmal. Ez alkalommal a Torockó-hegységben barangolunk, mondhatnánk, hogy a Székelykő folytatásában járjuk tovább a vidéket. A szoroson áthaladó Enyed patakának két oldalán kiemelkedő 200 m feletti sziklákat járjuk be, ahonnan a körpanoráma biztosított.

Ha idejük engedi és kedvük tartja, tartsanak velünk – az Erdélyi Tetőkön túracsapattal!

DÁTUM2024 Március 23 – szombat
UTAZÁSAz utazás mikrobusszal vagy személyautókkal történik, a jelentkezők számától függően.
IDEGENVEZETÉSA csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri.
RÉSZVÉTELI DÍJ120 RON / fő  
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZASzállítás
Idegenvezetés
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA a nagyenyedi borkostolást. (fakultatív)
JELENTKEZÉS A TÚRÁRAJelentkezési lap kitöltése itt
LÉTSZÁM 16 fő
OKOSÍTÓ PONTOK
A Kőközi-szoros túra ideje alatt beiktatunk okosító pontokat, így egy kicsit a szellemi gyarapodásunkra is odafigyelünk
KIKNEK AJÁNLJUK?

Természetjáróknak, akik bevállalják az utastájékoztatóban és a térképen feltüntetett fárasztó adatokat. A túra jellege inkább sportosabb és kitartóbbaknak ajánlom. Nincs mindenhol jól kitaposott útvonal és azt is avar borítja. Bokát és a térdet megdolgoztató túráról van szó.

Nem teljesítmény túra, nyugodtan lehet fotózni, gombászni, beszélgetni, rövidebb ideig elvonulni és meditálni.

Akik szeretik a családias hangulatú társaságokat és kerülik a tömeget.

A fáradtság továbbáll, de az élmény megmarad.

FACEBOOK ESEMÉNY

Ha tehetik, kérjük szépen Önöket, hogy Facebook-on is jelezzék részvételüket, hogy mások is kedvet kapjanak. Ezáltal is tudnak minket és az utjainakt támogatni:

Erdélyi tetőkön, Kőközi-szoros túra

1

Kőközi-szoros túra program

 • Időpont: 2024 Március 23, szombat
  Találkozás időpontja: 7.30-kor
  Indulás időpontja: 7.40–kor
  Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől
 • Egésznapos kirándulás a Torockói-havasokban, a Kőközi-szoros 200 méternél magasabb szikláin. Valójában körbejárjuk a Kőközi-szorost az őt körülölelő hegyek gerincén.
 • Kolozsvárról másfélórás buszozás után megérkezünk a Kőközi szorosba.
 • A szoros jobb oldalát járjuk be útba ejtvén a Vilii kilátót majd a Bogza szikláról készíthetünk csodálatos fotókat.
 • A szoros baloldala hosszabb, de ez is megéri a fáradságot. Az utunk a Data sziklához vezet, ahonnan tökéletesen látszik a Kőközi-szoros bejárata. A megközelítését egy-egy helyen acélsodronyok is segítik, így biztonságosabban közelítünk célunk felé.
 • Utunk további szakaszában a „Diák szikla” a „Rákos csúcs” és a „Vár szikla” biztosít szép kilátást, majd a tölgyes erdőn keresztül és mellett érünk vissza a szorosba az Enyed patak mellett parkoló buszunkhoz.
 • Ha nem lesz akadálya és kellő időben térünk vissza a buszhoz akkor Nagyenyeden  beszerezhetjük az esti ellazulást segítő enyedi bort egy rövid borkostolás után.
2

Fárasztó adatok:

 • A túra hossza: kb. 15 km
 • Idő: kb. 7.30 óra
 • Szintkülönbség: 1138 m fel és 1135 le

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe és vegyük észre a bennünket körülölelő tájat. Merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

3

Hazatérés 20.00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tetőkön
Egynapos kirándulás Kolozsvárról
A Torockó-hegységben, Kőközi szoros túra 

Dátum: 2024 Március 23, szombat

Találkozás időpontja: 7.30-kor
Indulás időpontja: 7.40–kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:
Az utazás 21 fős mikrobusszal történik. Saját személyautóval is csatlakozhatnak a kiránduláshoz. Kolozsvár és Kőköz között a távolság kb. 80 km. A várható utazási idő kb. 1,30 óra  egy technikai szünettel ha szükséges.

Túrázás:
A tavaszi túrák egyik nyító kirándulásának a Kőközi-sziklaszoros körbejárást választottuk. Nem tartom egy könnyű túrának, mert vannak olyan szakaszok, ahol a térdet és a bokát is igénybe veszi. Akinek nincs ilyen gondja és van jó bakancsa nyugodtan csatlakozhat. Van egy olyan szakasz amikor az acél sodronyt is használnunk kell, hogy biztonságban hidaljuk át a veszélyesebb szakaszt. Egy kis adrenalin serkentő.

Fárasztó adatok:

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe és vegyük észre a bennünket körülölelő tájat, valamint merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

Ellátás:
Az elemózsiát mindenki a saját belátása szerint pakolja. Kb. 1,5 liter víz a túrázóknak.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kíséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. A túra ideje alatt az „okosító pontoknál” mesél a vidékhez kapcsolódó látnivalókról és tudnivalókról. A vonulást is saját erőnlétük szerint vállalják be. Akik jobban bírják a levegővételt, mehetnek, akiknél elfogy a levegő azok megállnak és begyűjtik. Nem kell senkit utolérni és nem kell senkit bevárni. A következő „okosító pontnál” találkozunk. Az eddigi tapasztalat szerint a heterogén társaságok szétszakadnak, kialakulnak kisebb-nagyobb csoportocskák, akik egymásra hangolódva haladnak a saját tempójuk szerint. Az idegenvezető igyekszik kapcsolatot tartani (walkie-talkie segítségével) a kialakult csoportocskákkal, hogy senki ne maradjon magára a hegyen.

Szükséges felszerelés:
Bejáratott túracipő és kényelmes ruházat az időjárás szeszélyeit is figyelembe véve. Fent a gerincen a tavaszi nap és szél ellen jó lesz egy kendő vagy kalap, szemüveg. A hőmérséklet még nem nyárias, a polár felső ne hiányozzon. Szél-úrfi is gyakori kísérőtárs. A hátizsákunkban legyen szél és esőkabát, csere póló, csere zokni, víz, elemózsia, gyümölcs, édesség, esetleg fényképezőgép. A túrabot is sokat segít, ha tudjuk használni.
Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép tavaszi napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba ez a nap mert megvalósítjuk a B-tervet, az Erdélyi tetőkön program átalakul egy Kultúrmorzsa programmá, így a közeli látványosságokat nézzük meg.
Az időjárás alakulását követjük és hírlevélben egyeztetünk a teendőkről.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra, úgy, hogy vigyázunk magunkra!

Kőközi-szoros