2023 November 18., 2024 Március 23.
Dátum
Kolozsvár
Indulás
Torockói-hegység
Tájegység/hegyek
3/5
Túra nehézség

Kőközi-szoros túra – hétvégi, egynapos kiruccanás egy újabb “Erdélyi tetőkön” programmal. Ez alkalommal a Torockó-hegységben barangolunk, mondhatnánk, hogy a Székelykő folytatásában járjuk tovább a vidéket. A szoroson áthaladó Enyed patakának két oldalán kiemelkedő 200 m feletti sziklákat járjuk be, ahonnan a körpanoráma biztosított.

Csatlakozz Te is az erdélyi tetőket járó túracsapathoz!

DÁTUM2023 November 18  és  2024 Március 23.
UTAZÁSMikrobusszal
IDEGENVEZETÉSA csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri.
RÉSZVÉTELI DÍJRON / fő   
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZASzállítás
Idegenvezetés
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Nincsenek plusz költségek.
CSATLAKOZÁSEgy kis segítséggel bárhonnan.
LÉTSZÁM 16 fő
KIKNEK AJÁNLJUK?

Természetjáróknak, akik bevállalják az utastájékoztatóban és a térképen feltüntetett fárasztó adatokat. A túra jellege inkább sportosabb és kitartóbbaknak ajánlom. Nincs mindenhol jól kitaposott útvonal és azt is avar borítja. Bokát és a térdet megdolgoztató túráról van szó.

Nem teljesítmény túra, nyugodtan lehet fotózni, gombászni, beszélgetni, rövidebb ideig elvonulni és meditálni.

Akik szeretik a családias hangulatú társaságokat és kerülik a tömeget.

A fáradtság továbbáll, de az élmény megmarad.

MIÉRT VELÜNK?

A szervezés terhét magunkra vállaljuk, a programjaink átgondoltak és kivitelezhetőek. Az utazók pártján állunk, hisz mi magunk is azok vagyunk.

Szűrőként működünk, nem hiszünk el mindent. Inkább leellenőrizzük személyesen és csak azt követően lépünk. Az előre bejárt, kidolgozott útvonalak lehetővé teszik, hogy több helyre eljussanak, többet lássanak. Mintha önmaguk szerveznék útjukat.

Mert velünk az egyedüli csatlakozónak sem kellemetlen a túrázás.

FACEBOOK ESEMÉNY

Ha tehetitek, kérünk szépen benneteket, hogy Facebook-on is jelezzétek részvételeteket, hogy mások is kedvet kapjanak. Ezáltal is tudtok minket és az utakat támogatni:

Erdélyi tetőkön, Kőközi-szoros túra

1

Kőközi-szoros túra program

 • Időpont: 2024 Március 23, szombat
  Találkozás időpontja: 7.30-kor
  Indulás időpontja: 7.40–kor
  Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől
 • Egésznapos kirándulás a Torockói-havasokban, a Kőközi-szoros 200 méternél magasabb szikláin. Valójában körbejárjuk a Kőközi-szorost az őt körülölelő hegyek gerincén.
 • Kolozsvárról másfélórás buszozás után megérkezünk a Kőközi szorosba.
 • A szoros jobb oldalát járjuk be útba ejtvén a Vilii kilátót majd a Bogza szikláról készíthetünk csodálatos fotókat.
 • A szoros baloldala hosszabb, de ez is megéri a fáradságot. Az utunk a Data sziklához vezet, ahonnan tökéletesen látszik a Kőközi-szoros bejárata. A megközelítését egy-egy helyen acélsodronyok is segítik, így biztonságosabban közelítünk célunk felé.
 • Utunk további szakaszában a „Diák szikla” a „Rákos csúcs” és a „Vár szikla” biztosít szép kilátást, majd a tölgyes erdőn keresztül és mellett érünk vissza a szorosba az Enyed patak mellett parkoló buszunkhoz.
 • Ha nem lesz akadálya és kellő időben térünk vissza a buszhoz akkor Nagyenyeden a Takács pincészetben beszerezhetjük az esti ellazulást segítő enyedi bort.
2

Fárasztó adatok:

 • A túra hossza: kb. 15 km
 • Idő: kb. 7.30 óra
 • Szintkülönbség: 1138 m fel és 1135 le

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe és vegyük észre a bennünket körülölelő tájat. Merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

3

Hazatérés 20.00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tetőkön
Egynapos kirándulás Kolozsvárról
A Torockó-hegységben, Kőközi szoros túra 

Dátum: 2024 Március 23, szombat

Találkozás időpontja: 7.30-kor
Indulás időpontja: 7.40–kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:
Az utazás 21 fős mikrobusszal történik. Saját személyautóval is csatlakozhatnak a kiránduláshoz. Kolozsvár és Kőköz között a távolság kb. 80 km. A várható utazási idő kb. 1,30 óra  egy technikai szünettel ha szükséges.

Túrázás:
A tavaszi túrák egyik nyító kirándulásának a Kőközi-sziklaszoros körbejárást választottuk. Nem tartom egy könnyű túrának, mert vannak olyan szakaszok, ahol a térdet és a bokát is igénybe veszi. Akinek nincs ilyen gondja és van jó bakancsa nyugodtan csatlakozhat. Van egy olyan szakasz amikor az acél sodronyt is használnunk kell, hogy biztonságban hidaljuk át a veszélyesebb szakaszt. Egy kis adrenalin serkentő.

Fárasztó adatok:

 • A túra hossza: kb. 15 km
 • Idő: kb. 7.30 óra
 • Szintkülönbség: 1204m fel és 1204 le (a szintkülönbség grafikonon megtekinttető – Térkép).

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe és vegyük észre a bennünket körülölelő tájat, valamint merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

Ellátás:
Az elemózsiát mindenki a saját belátása szerint pakolja. Kb. 1,5 liter víz a túrázóknak.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kíséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. A túra ideje alatt az „okosító pontoknál” mesél a vidékhez kapcsolódó látnivalókról és tudnivalókról. A vonulást is saját erőnlétük szerint vállalják be. Akik jobban bírják a levegővételt, mehetnek, akiknél elfogy a levegő azok megállnak és begyűjtik. Nem kell senkit utolérni és nem kell senkit bevárni. A következő „okosító pontnál” találkozunk. Az eddigi tapasztalat szerint a heterogén társaságok szétszakadnak, kialakulnak kisebb-nagyobb csoportocskák, akik egymásra hangolódva haladnak a saját tempójuk szerint. Az idegenvezető igyekszik kapcsolatot tartani (walkie-talkie segítségével) a kialakult csoportocskákkal, hogy senki ne maradjon magára a hegyen.

Szükséges felszerelés:
Bejáratott túracipő és kényelmes ruházat az időjárás szeszélyeit is figyelembe véve. Fent a gerincen a tavaszi nap és szél ellen jó lesz egy kendő vagy kalap, szemüveg. A hőmérséklet még nem nyárias, a polár felső ne hiányozzon. Szél-úrfi is gyakori kísérőtárs. A hátizsákunkban legyen szél és esőkabát, csere póló, csere zokni, víz, elemózsia, gyümölcs, édesség, esetleg fényképezőgép. A túrabot is sokat segít, ha tudjuk használni.
Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép tavaszi napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba ez a nap mert megvalósítjuk a B-tervet, az Erdélyi – tetőkön program átalakul egy kultúrmorzsa programmá, így a közeli látványosságokat nézzük meg.
Az időjárás alakulását követjük és hírlevélben egyeztetünk a teendőkről.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra, úgy, hogy vigyázunk magunkra!

Kőközi-szoros