4 nap
Időtartam
Kolozsvár
Indulás
Észak-Erdély,Máramaros
Tájegység/hegyek
Május
Hónap

A máramarosi kirándulás mindig nyugalommal tölt el. A táj szépsége, a máramarosi templomok égbe nyúló fatornyai, káprázatos falfreskói és a békét árasztó falvak, áthangolnak, mosolygósabbá teszik lelkemet. Úgy érzem jó helyen járok a szó szoros értelmében. 😊

DÁTUM 2022. május 12 – 15, csütörtök – vasárnap
UTAZÁS Autóbusszal
IDEGENVEETÉS A csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri
RÉSZVÉTELI DÍJ —- RON/fő,   – kétágyas elhelyezésben
ELŐLEG —- RON/fő,   – előleg jelentkezéskor
—- RON/fő,   – a fennmaradó összeget 30 nappal az indulás előtt kell kifizetni
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA Szállás
Félpanziós ellátás
Szállítás
Idegenvezetés
Idegenvezető költségei
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Utasbiztosítás – egyénileg megkötendő
Belépők – kb — RON /fő
Vonatozás  – kb ? RON /fő a helyszínen
Egyágyas felár —- RON /fő
ÜDÜLÉSI  CSEKK, KÁRTYA  elfogadjuk ??? a SodexoUpEdenred üdülési kártyát
CSATLAKOZÁS egy kis segítséggel bárhonnan
LÉTSZÁM 30 – 40  fő
KIKNEK AJÁNLJUK? Mindazoknak, akik nem jártak Máramaros vidékén. Nem jártak, Nagybányán, Koltón, Máramarosszigetén… és nem vonatoztak a Vaser (Vasér) völgyében…, akik szeretik a falvak hangulatát és még egy túrácskát is bevállalnak a Kakastaréjra. Főleg látnivaló van, mint másznivaló. Egyszóval Cool-túr útnak nevezném, léleknek és szellemnek való.
MIÉRT VELÜNK? Mert jó beletartozni a Mercurius utazócsapatába 😊 Mert mi is kíváncsiak vagyunk a vidékre, amit beutazunk, előtte bejárjuk, a látottakat, hallottakat átrágjuk, szelektálunk, hozzáolvasunk, tanulunk és a helyiemberekkel is elbeszélgetünk. Számunkra fontos, hogy az utazás örömét és boldogságát másokkal is megosszuk. Mert a lélek is velünk utazik! 😊
1

Első nap

 • Koltó – meglátogatjuk a felújított Teleki-kastélyt és a benne helyet kapó Petőfi Sándor múzeumot. Egyszóval találkozunk a zseniális költő és barátja az “élő” gróf emlékével.
 • Nagybánya – Ásványtani Múzeum (Európa egyik legjelentősebb bányavirág gyűjteménye), régi főtér, Képzőművészeti Múzeum (a Nagybányai Festőiskola tárlata), Történelmi és Régészeti Múzeum és a Szent István torony – városi panoráma.Teleki Magyar Ház meglátogatása és a felújított Nagybányai Művésztelep megtekintése
 • A Feketehegyi Bódi tó, a sok-sok kultúra után egy kis természetjárás. A Bódi tóhoz látogatunk el majd fellibegőzünk a Fekete – hegyre 1246 m – ahonnan, úgyszintén szép kis panorámában lesz részünk
 • Gutin-hágó 987 m
 • Mára völgye a népi építészet élő múzeuma.
 • Desze – az UNESCO világörökség részét képező máramarosi fatemplom káprázatos falfreskóinak a megtekintése
2

Második nap

 • Felsővisó, a Vaser-patak völgyén indulunk felfele a máramarosi mokanicával (kisvonattal) felfedezni a Máramarosi-havasok egyik legfestőibb vidékét. 5–6 órás program.
 • A Mecleș család vízimalma – harmadik generációs molnár legényhez látogatunk el.
 • Dragomérfalva, az Iza-völgy egyik legrégebben épült (1720 -21) házában berendezett néprajzi múzeum. A Román Parasztasszony Múzeuma
 • Iza-völgye, a híres máramarosi fatemplomok vidéke
 • Jódi fatemplom, a máramarosi fatemplomok legrégebbike, 1364 ben épült – UNESCO világörökség része
 • Barcánfalva, fából épült jellegzetes máramarosi kolostorkomplexum, protokolláris ortodox központ, az 1993-ban épített 62 m magas tornya ma a második legmagasabb fatorony egész Európában.
3

Harmadik nap

 • Túrázóknak
 • Egésznapos kirándulás:
 • Gutin-hágóról indulunk „meghódítani” az 1438 m magas Kakastaréjt, ahonnan tekintetünkkel átöleljük a „a hullám-horizontot, s tetőit, többet száznál és ezernél …
 • egy kis gyaloglással átjutunk a Gutin csúcsra majd innen indulunk Bréb falu fele, ahol vár bennünket a busz.
 • Falukázoknak
 • Aknasugatag, egy kis feredőzés a gyógyhatású sós vízben, majd falukázás, fotótúra a környék eldugott falvaiban: Budfalván a temetőben található sok-sok magyar kő és öntöttvas síremlékre keresünk magyarázatot. Szerfalva, talán itt több régi házat, kaput és egyéb máramarosi érdekességet találunk, mint másutt. Bréb pedig a környék legeldugottabb faluja. Itt találkozunk a Kakastaréjról érkező túrás csapatunkkal.
4

Negyedik nap

 • Szaplonca, a világhírű vidám temető – minden temetőben a halottak a fontosak, itt valami egyéb…
 • Máramarossziget, a Tisza-parti város, egykor Magyarország faiparának és sóiparának központja – Leövey Klára emlékoszlop, a kommunista időszak legkegyetlenebb börtöne „a püspökök és miniszterek börtöne” – ma látogatható, Hollósy Simon szülőháza, a felújított zsinagóga megtekintése, az újonnan épített zsinagóga. Elie wisel nyomában – Kisétálunk a fából készült Tisza-hidra, ami összeköti Romániát – Ukrajnával. Ráállunk az Európai Unió határvonalára egy fotó erejéig.
 • Neteda – hágó, a Gutin hegység és a Lápos hegység közötti 1040 m magasan átvezető átjáró
 • Dióshalom – az UNESCO világörökség részét képező fatemplom tornya a 90-es évekig a világ legmagasabb fatornya volt. Azt tartották, hogy minél magasabbra tör az ég felé egy templomtornya a hívek annál közelebb kerülnek az Istenhez.
 • Bábák szorosa, egy kb. 3 km hosszú kanyon, a Szamos-fennsík egyik érdekes természeti látványosága.
5

Hazatérés 21.00 óra körül


UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tematikus utazás
Kirándulás Máramarosban a „Zöld országban”
Dátum: 2022. május 12 – 15.

Indulás dátuma: 2022. május 12 – 15.,  csütörtök – vasárnap
Találkozási időpontja: 6.30 -kor
Indulás időpontja: 6.45 – kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:
Az utazás jól felszerelt és kényelmes nagy busszal vagy mikrobusszal történik a jelentkezések függvényében. Az utazást kb. 2 óránként megszakítjuk egy – egy „technikai” (WC) szünettel, bár a programban levő látnivalók miatt ez már eleve adott lesz.

Túrázás:
Az erdélyi utazásunk során nem csak a vidék kulturális érdekeségeit keressük fel, hanem megszakítjuk egy -egy rövidebb vagy hosszabb kirándulással pl a Kakastaréj túrácska és a Vaser völgyi vonatozás, kirándulás…
Jó lenne becsomagolni a túrabotokat és egy kényelmes lábbelit, ami alkalmaz ezekre a túrákra.
Számunkra az a fontos, hogy a természetben legyünk és egy kicsit kiszellőztessük a tüdőnket és az agyunkat, a lelkünk pedig megteljen a természet szépségével.

Fárasztó adatok:

– harmadik nap:
Kakastaréj kirándulás:
A túra hossza: kb. 20 km
Idő: kb. 7.30 óra
Szintkülönbség: 607 m fel és 1072m  le

Kinek ajánljuk?

Mindazoknak, akik nem jártak Máramaros vidékén, Nagybányán, Koltón, Máramarosszigeten… Nem jártak a világörökséget gazdagitó máramarosi fatemplomok hazájában. Megerőltető túrák nincsenek benne, de annál több látnivaló és hallanivaló. Inkább Cool-túr útnak nevezném, léleknek és szellemnek való.

Ellátás:
A többnapos kirándulásainkat félpanziós ellátással hirdetjük meg, így a bőséges reggeli és az estebéd adott lesz. Napközben igyekszünk megadni a lehetőséget, hogy éhségünket, szomjunkat és kávéigényünket csillapítani tudjuk. Azzal a lehetőséggel is élhetünk, hogy a szálláson megkérjük a konyhásokat, hogy egy – egy szendvicset készítsen nekünk. Ezt menet közben rendezzük.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kiséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. Az utazás ideje alatt mesél, a vidékről, látnivalókról, tudnivalókról, a híres emberekről… mindenről, ami az utazáshoz tartozik. Minden erejével azon lesz, hogy a kirándulásukat lelki és szellemi tartalommal megtöltse. Egy perzsa mondás szerint “egy városnak vagy országnak a sója az örménység. Hol örménység nincs ott íz sincs”. Ez érvényes az erdélyi utazásra is. Ha nincs jó erdélyi idegenvezetőjük, egy kissé íztelen lesz útjuk.

Szükséges felszerelés:
A buszos erdélyi utazáshoz, a teljesség igénye nélkül, csak néhány tipp:
– kényelmes ruházat tetőtől talpig.
– könnyebb túrázáshoz is megfelelő lábbeli.
– esőkabát
– túrabot
– a mobil töltőkábelét
– útiokmányok, gyógyszerek, szemüveg
– fényképezőgép ….
Az utazáshoz hozzák magukkal a jó hangulatukat, nyitottságukat, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép tavaszi 4 napban, de ha az égiek másként akarnák, akkor sem vész kárba egyetlen nap sem, mert megvalósítjuk a B-tervet. Úgy csűrjük csavarjuk, hogy a napnak legyen tartalma és a kirándulás színvonala ne veszítsen értékéből.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat.
Ha az időjárás áthúzza a programunkat akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra úgy, hogy vigyázunk magunkra!