2023 November 11.
Dátum
Kolozsvár
Indulás
Erdélyi-Érchegység
Tájegység/hegyek
2/5
Túra nehézség

Detunáta túra – hétvégi, egynapos kiruccanás egy újabb „Erdélyi tetőkön” programmal. Ez alkalommal az Erdélyi-Érchegységbe barangolunk. Érdekesebbé tesszük az erdélyi túrát azáltal, hogy megismerkedünk Verespatak központjával, az Aranyország fővárosával, útba ejtvén az emberi beavatkozás „látványosságait” és eljutunk a bazalt orgonasípokig

Csatlakozz Te is az erdélyi tetőket járó túracsapathoz!

DÁTUM2024 November 11 – szombat
UTAZÁSAutóbusszal
IDEGENVEZETÉSA csoportot képzett erdélyi idegenvezető kíséri.
RÉSZVÉTELI DÍJ160 RON/fő   
A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZASzállítás
Idegenvezetés
Szervezési költségek
A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA Nincsenek plusz költségek.
CSATLAKOZÁSEgy kis segítséggel bárhonnan.
OKOSÍTÓ PONTOKA kirándulás ideje alatt a beiktatott okosító pontoknál szellemi gyarapodásunkra is odafigyelünk, miközben a testünk megpihen. Itt bevárjuk a csapat összes tagját.
KIKNEK AJÁNLJUK?

Természetjáróknak, akik bevállalják az utastájékoztatóban és a térképen feltüntetett fárasztó adatokat. Könnyű túráról van szó, kezdőknek is megfelelő. Nem teljesítmény túra, nyugodtan lehet fotózni, beszélgetni. Mindenki a saját tempójában halad az útvonalon, az okosító pontoknál bevárjuk a csapatot.

Mindazoknak, akik szeretnek túrázni és vállalják, hogy egy kis kitartással feljussanak a csúcsra.

Azoknak, akik szeretik a családias hangulatú társaságokat és kerülik a tömeget.

A fáradtság továbbáll, de az élmény megmarad.

MIÉRT VELÜNK?

A szervezés terhét magunkra vállaljuk, a programjaink átgondoltak és kivitelezhetőek. Az utazók pártján állunk, hisz mi magunk is azok vagyunk.

Szűrőként működünk, nem hiszünk el mindent. Inkább leellenőrizzük személyesen és csak azt követően lépünk. Az előre bejárt, kidolgozott útvonalak lehetővé teszik, hogy több helyre eljussanak, többet lássanak. Mintha önmaguk szerveznék útjukat.

Mert velünk az egyedüli csatlakozónak sem kellemetlen a túrázás.

FACEBOOK ESEMÉNY

Ha tehetitek, kérünk szépen benneteket, hogy Facebook-on is jelezzétek részvételeteket, hogy mások is kedvet kapjanak. Ezáltal is tudtok minket és az utakat támogatni:

Erdélyi tetőkön, Detunáta túra

1

Detunáta túra program

 • Egésznapos kirándulás az Erdélyi-Érchegységben, a Detunáta túra bejárása.
 • Verespatak végéből vágunk neki az egyirányú túrának.
 • Fenyves-tó, mesterséges bányászati emlék, Mária Terézia idejéből.
 • Veresvölgyi rézbánya méretes látványa nagy hatással van az arra túrázókra, de a közeli szászavinci zagytározó története sem mindennapos…
 • Kopasz-Detunáta, a kőorgonák tetejére mászunk ki, ahonnan szemet gyönyörködtető a táj szépsége és a bazalt sípok látványa.
 • A Fefeleaga pihenőnél várjuk be a csapatot, ahonnan már közösen ereszkedünk be Bucsonyba a buszhoz.
2

Fárasztó adatok:

 • A túra hossza: kb. 14 km
 • Idő: kb. 5.30 óra
 • Szintkülönbség: 561 m fel és 433 le

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe, vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére és az emberi beavatkozás eredményeire.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük.

3

Hazatérés 20.00 óra körül

UTASTÁJÉKOZTATÓ
Erdélyi tetőkön
Egynapos kirándulás Kolozsvárról
Erdélyi-Érchegység, Detunáta túra

Dátum: 2023 november  11 – szombat

Találkozás időpontja: 7.00-kor
Indulás időpontja: 7.10-kor
Találkozási hely: a Széchenyi / Mihai Viteazul térről, a régi Flip üzlettől

Utazás:
Az utazás mikrobusszal vagy nagybusszal történik, a jelentkezők számától függően.  A várható utazási idő kb. 3 óra, egy technikai szünettel.

Túrázás:
Könnyű túráról van szó, kezdőknek is megfelelő. Jó lesz egy kicsit gyalogolni a hegyhátakon és a távolba nézni, feltöltődni a táj szépségével. Utunk során szemtanúi leszünk miként változtatja meg az ember a környezetét, ha a jobblét miatt belenyúl. Számunkra az a fontos, hogy a természetben legyünk és egy kicsit kiszellőztessük a tüdőnket és az agyunkat, a lelkünk pedig megteljen az Erdélyi-Érchegység szépségével. A kiinduló pont Verespatak, az érkezési pont pedig Bucsony, ahol vár bennünket a busz.

Fárasztó adatok:

 • A túra hossza: kb. 14 km
 • Idő: kb. 5.30 óra
 • Szintkülönbség: 561 m fel és 433 le (a szintkülönbség grafikonon megtekinthető – Térkép).

Számunkra nem az a fontos, hogy teljesítsünk, hanem hogy emeljük fel a fejünket, nézzünk körbe, vegyük észre a bennünket körülölelő tájat és merjünk rácsodálkozni a természet szépségére.
Ha valaki elfárad, nyugodtan lelassulhat, megpihenhet. Az utolsókat is figyelemmel kísérjük, az okosító pontoknál pedig bevárjuk.

Ellátás:
Az elemózsiát mindenki a saját belátása szerint pakolja. Kb. 1,5 liter víz a túrázóknak.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
A csoportot képzett idegenvezető kíséri a kirándulás elejétől annak végéig. Valójában ő lesz a Tisztelt Csapat mindenese. A túra ideje alatt az „okosító pontoknál” mesél a vidékhez kapcsolódó látnivalókról és tudnivalókról. Az eddigi tapasztalat szerint a túra során kialakulnak kisebb-nagyobb csoportocskák, akik egymásra hangolódva haladnak a saját tempójuk szerint. Az idegenvezető igyekszik kapcsolatot tartani (walkie-talkie segítségével), hogy senki ne maradjon magára a hegyen.

Szükséges felszerelés:

A teljesség igénye nélkül néhány tipp:

 • kényelmes túrabakancs
 • réteges ruházat
 • szél és esőkabát
 • túrabot
 • sapka
 • napszemüveg
 • víz
 • elemózsia
 • +/- fényképezőgép

Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Mi bízunk egy nagyon szép novemberi napban. Az időjárás alakulását követjük és hírlevélben egyeztetünk. Ha az időjárás áthúzza a programunkat, akkor az iroda fenntartja magának a programváltoztatás jogát. Tudni kell, hogy senki sem marad pénz nélkül, ha a program lemondására kerül sor és valaki már befizetett az útra, visszakapja az összeget.

Ediktum:
Mivel különös időket élünk, igyekezzünk kerülni a bajt azzal, hogy betartjuk az alapvető higiéniai előírásokat. Számunkra fontos az utasok biztonsága és egészsége. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk az utasokért és nem ők értünk.

Vigyázzunk egymásra, úgy, hogy vigyázunk magunkra!

Rólunk írták

május 10, 2022

Nagyon szépen köszönjük a remek képeket, a kellemesen töltött időt és a jó társaságot!

Leave a Review

Rating