Március 15 Erdélyben

Körutazás 5 nap / 4 éjszaka Indulás dátuma: 2020
Kérésre bárhonnan Javasolt erdélyi kirándulások - csoportoknak és egyéni utasoknak Idegenvezető: biztosított

A Március 15 Erdélyben programunk röpke történelmi áttekintést tesz lehetővé az események színhelyein és emlékhelyein. A negyvennyolcas örökség Erdélyben mindig a helytállásra figyelmeztetett: egyszerre kínált történelmi tanulságokat és biztató erkölcsi példát. Ez az örökség ma is a megmaradásért folytatott küzdelmekhez ad erőt, egyszersmind azt is tanúsítja, hogy a küzdelem, ha súlyos áldozatokkal jár együtt, és állandó készenlétet követel is, nem reménytelen..


DÁTUM
Önök döntik el

UTAZÁS
budapesti indulással és érkezéssel, kényelmes, jól felszerelt autóbusszal, kb. 1100 km Erdély területén

SZÁLLÁS
falusi turizmus

VEZETÉS
a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri

RÉSZVÉTELI DÍJ
zsebre szabjuk

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
 • Szállás
 • Félpanziós ellátás
 • Idegenvezetés
 • Szállítás
 • Idegenvezető költségei
 • Szervezési költségek

A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA
 • Utasbiztosítás
 • Belépők

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS
kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyeket a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

KIKNEK AJÁNLJUK
Mindazoknak, akik mottónkat – Túra és kultúra Erdélyben – átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.

MINIMÁLIS LÉTSZÁM
37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

MEGJEGYZÉS
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!

Szemelvények az út eseményeiből

 • Az 1848–49 forradalom és szabadságharc erdélyi eseményeivel ismerkedünk meg.
  Csataterek színhelyein idézzük fel az akkori eseményeket: Csúcsa, Vízakna, Piski, Segesvár.
 • Arad, a Magyar Golgota, koszorúzás a kiszabadított Szabadság-szobornál, megtekintjük az aradi 13 vértanú emlékművét.
 • Az 1848–49 forradalom és szabadságharc erdélyi nagyjaival ismerkedünk meg: Gábor Áron, Czetz János, Zeyk Domokos, Gál Sándor
 • A kirándulás színvonalát és hangulatát emeli a tájhoz illő zene és irodalmi szemelvények az erdélyi alkotók műveiből (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Kós Károly, Tóth Árpád, Tamási Áron) valamint a népköltészet remekei.

 

Utastájékoztató

Útvonal

Ártánd – Nagyvárad – Bánffyhunyad – Körösfő – Torockó – Nagyenyed – Gyulafehérvár – Magyarigen – Medgyes – Segesvár – Fehéregyháza – Székelykeresztúr – Zetelaka – Kézdivásárhely – Alsócsernáton – Sepsiszentgyörgy – Bácsfalu – Brassó – Feketehalom – Nagyszeben – Vízakna – Szászsebes – Csernakeresztúr – Déva – Borosjenő – Arad – Nagylak

Első nap

Nagyvárad, Szent László városa – római katolikus központ (Szent László székesegyház, Szent László herma, püspöki palota, Kanonok-sor), városnézés és az 1848-49 emlékhelyek felkeresésé: (Mülleráj cukrászda, ahol Ady Endre szívesen elmélkedett, Szent László tér, Bémer tér, Rulikowsky Kázmér ’48-as dzsidás kapitány sírja, Nagysándor József honvédtábornok, aradi vértanú emléktáblája, Szacsvay Imre szobra – kinek bűne egy tollvonás volt, a vár megtekintése, amely a mai Nagyvárad legrégebbi emléke
Királyhágó – a történelmi Erdély nyugati kapuja – panorámaszünet
– Csucsai csata, 1848. dec. 18. – Erdélyben Bem tábornok hadserege Csucsánál visszaveri Puchner császári tábornok támadását.
Bánffyhunyad – kalotaszegi festett kazettás mennyezetű templom, Petőfi Sándor verse: Az erdélyi hadsereg c. verse hangzik el.
Körösfő – varrottas kirakodó-vásár, Vasvári Pál a márciusi ifjak egyik vezéralakjának kopjafája, a négy fiatornyos, festett kazettás mennyezetű kalotaszegi templom

Szállás és estebéd: – Kalotaszeg, falusi turizmus

Második nap

Torockó, ahol kétszer kel fel a nap – Székelykő, Helytörténeti Múzeum – ebben a világörökségre előjegyzett unitárius faluban az idő megállt, a főtéren lévő patríciusházak büszkén és megérdemelten viselik az Europa Nostra-díjat
Nagyenyed – a vártemplom és a kollégium megtekintése, valamint megemlékezünk Nagyenyed fekete vízkeresztjéről: 1849. január 8-17-e között ártatlanul legyilkolt 800 enyedi magyar emléktáblájánál.
Gyulafehérvár, Erdély ősi történelmi fővárosa, az erdélyi érsekség székhelye – megtekintjük az érseki székesegyházat, mely 2009-ben ünnepelte fennállásának 1000 éves évfordulóját és a Batthyáneumot
Magyarigen – a hétlelkes református gyülekezet
Ompolygyepü – szomorú emléket idéző obeliszk 1848. október 24.
Medgyes – 1849. március 2-án itt verte meg Bem Puchner seregét
Segesvár – 1849. július 31-én határában volt a segesvári csata.
Fehéregyháza – Petőfi Sándor múzeum, a csatában elesett honvédek turulmadaras emlékműve
Székelykeresztúr – Gyárfás-kúria (Petőfi Sándor életének utolsó éjszakáját töltötte ebben az udvarházban)
Agyagfalva – az 1848. október 16-17-i székely nemzetgyűlés színhelye, amely elrendelte a népfelkelést – az emlékmű megtekintése.

Szállás és estebéd: – Zetelaka, falusi turizmus

Harmadik nap

Nyerges-tető – az 1849-ben elesettek emlékműve, kopjafa-temető
Kézdivásárhely – a szabadságharcban a székelyek védelmi
központja, itt öntötte ágyúit Gábor Áron, megtekintjük a céh-múzeumot és az 1848–1849 szabadságharchoz kötődő emlékműveket
Alsócsernáton – Népfőiskola, hagyományápolás, skanzen
Eresztevény – Gábor Áron síremléke
Sepsiszentgyörgy – a Székely Nemzeti Múzeum megtekintése, az épületet Kós Károly tervezte

Szállás és estebéd:  – Bácsfalu, falusi turizmus

Negyedik nap

– a Tömösi ’48-as emlékmű
Brassó – rövid városnézés – 1849 márciusában Bem tábornok foglalta el a Fellegvárat.
Feketehalom – 1849. március 19-én, Brassó bevétele után itt verte szét Bem Puchner utóvédjét
Nagyszeben, 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa, városnézés és szabadprogram. 1849. január 21-én még visszaverte Bem támadását, de március 11-én Bem váratlan rajtaütéssel foglalta el.
Vízakna – 1849. február 4-én itt került sor a vízaknai ütközetre, Bem erdélyi hadjáratának egyik legvéresebb vesztes csatájára.
Szászsebes, 1849. február 5-én reggel a Vízakna felől érkező Bem rohammal foglalta el a gyulafehérvári helyőrségtől, dél körül viszont megérkezett az őt üldöző Puchner. A két sereg a városban utcai harcokba bocsátkozott egymással.
Piski – emlékhely keresés – a piski csata Bem József erdélyi hadjáratának egyik fordulópontja volt. A Sztrigy folyó stratégiai jelentőségre szert tett hídjának a birtoklásáért folyt a harc 1849. február 9-én Bem és Puchner Antal Szaniszló seregei között.

Szállás és estebéd:  – Csernakeresztúr, falusi turizmus

Ötödik nap

Déva, dévai várlátogatás – Kőműves Kelemenné balladája, Magna Curia megtekintése. Augusztus 18-án itt tette le a fegyvert Bem és Guyon seregének maradványa.
– Fehér-Körös völgye.
Borosjenő – Erdély egyik fontos végvára. Itt tette le a fegyvert 1849. augusztus 21-én Vécsey Károly tábornok Fjodor Vasziljevics Rüdiger orosz tábornok serege előtt.
Világos – a kapituláció színhelye, 1849. augusztus 12-én a teljhatalommal felruházott Görgei Artúr Aradról érkezett ide azzal a céllal, hogy az orosz hadsereg előtt tegye le a fegyvert.
Arad, a Magyar Golgota – megtekintjük az aradi 13 vértanú emlékművét, rövid városnézés, koszorúzás a kiszabadított Szabadság-szobornál

Határátlépés: Nagylaknál

 

Térkép a programhoz          Letölthető program

Írja meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mobil: 0040 740 973320
Ár: zsebre szabjuk

  Jelentkezés a programra

  Vagy

  Tervezzék meg saját erdélyi programjukat.