Körutazás a Bánságban és az Al–Dunánál

Körutazás 5 nap / 4 éjszaka Indulás dátuma: 2020
Kérésre bárhonnan Javasolt erdélyi kirándulások - csoportoknak és egyéni utasoknak Idegenvezető: biztosított

A nagy Erdély-körutak közül a negyedik program, amely lehetőséget ad az al-dunai hajókázásra a Kis- és Nagykazán szorosban, kirándulgatásra a Cserna patak gyönyörű völgyében, feredőzésre a herkulesfürdői gyógyvizekben, és herkulesfürdői sétára, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia nagyon szép építészeti emlékeivel találkozunk.


DÁTUM
Önök döntik el

UTAZÁS
kényelmes, jól felszerelt autóbusszal, mikrobusszal vagy személyautóval
kb. 1530 km Erdély területén

SZÁLLÁS
igény szerint lehet, panzióban, szállodában, faluturizmusokban vagy kulcsos házban igényes körülmények között

VEZETÉS
a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri

RÉSZVÉTELI DÍJ
zsebre szabjuk

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
 • Szállás
 • Félpanziós ellátás
 • Idegenvezetés
 • Szállítás
 • Idegenvezető költségei
 • Szervezési költségek

A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA
 • Utasbiztosítás
 • Belépők
 • Dunai hajókázás árát

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS
kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb idõtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erõnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esõkabát, fényképezõgép, fürdőruha. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörûségét.

KIKNEK AJÁNLJUK
Mindazoknak, akik mottónkat – Túra és kultúra Erdélyben – átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.

MINIMÁLIS LÉTSZÁM
37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

MEGJEGYZÉS
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!

Szemelvények az út eseményeiből

 • Hajókázás a Dunán Orsovától – Dunatölgyesig a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosban található Punyikova barlangbejáratig
 • Herkulesfürdõi séta a régi városrészben – monarchiabeli idõk emléke, valamint egynapos „fürdõ- és ivókúra”
 • Felsétálunk a Sissi-kilátóhoz, ahova szép idõben Erzsébet királyné is felgyalogolt
 • Túrázunk a Szörényi–érchegységben és a Mehádiai hegyekben
 • A Cserna-völgyének természeti szépsége és érintetlensége örök élmény marad
 • A hátszegi medence fölött õrködõ Kolc-várához (Kendeffy várához) gyalogolunk fel, ahonnan gyönyörû rálátás nyílik a medencére és a Retyezát-hegységre. Jules Verne errõl a várról írt a „Várkastély a Kárpátokban címû regényében.
 • A kirándulás szinvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illõ zene és irodalmi szemelvények erdélyi alkotók mûveibõl (Ady Endre, Reményik Sándor, Wass Albert, Tóth Árpád, Tamási Áron)

 

Utastájékoztató

Útvonal

Magyarcsanád – Nagyszentmiklós – Temesvár – Buziásfürdő – Karánsebes – Herkulesfürdő – Orsova – Szörényvár – Újmoldova – Oravicabánya – Anina – Herkulesfürdő – Zsilvásár – Hátszeg – Csernakeresztúr – Déva – Arad – Nagylak

Első nap

Nagycsanád – Szent Gellért püspök szobra.
Nagyszentmiklós – Bartók Béla emlékek, a nagyszentmiklósi kincs története.
Temesvár, a Bánság fővárosa – városnézés, a Losonczy-tér avagy Dóm-tér barokk épületeinek árnyékában sétálgatunk, megtekintjük a római katolikus Székesegyházat vagy más néven a Dóm templomot, amelyet 1736 és 1773 között építettek barokk stílusban. Jenő herceg-tér, a korzó vagy Lloyd-sor, az egykori Ferencz József Színház, ellátogatunk a Mária-szoborhoz Dózsa György kivégzésének állítólagos helyszínéhez, a református imaházhoz, amelynél 1989. december 15-én összegyűltek a Tőkés Lászlót védő hívek – ahonnan kipattant a román forradalom szikrája.
Buziásfürdő – rövid séta a valamikori híres fürdővárosban, amelynek több alkalommal volt fürdővendége Deák Ferenc.
Lugos – Temes megye második legnagyobb városa, itt született 1883-ban Lugosi Béla színművész, itt töltötte gyermekkora egy részét Teller Ede fizikus.
Karánsebes – itt írta Petőfi Sándor 1849. ápr. 17-én A székelyek című versét
Porta Orientalis, a Temes völgyéből a Cserna völgyébe vezető hágó Krassó-Szörény vármegyében, 515 m. magasságban. Az Al-Duna nehezen járhatósága miatt ősidők óta fontos útvonal Magyar Alföld és Havasalföld között.

Szállás és estebéd: – Herkulesfürdőn – panzióban

Második nap

Herkulesfürdő monarchiabéli állomása
Orsova – itt rejtette föld alá 1849-ben a magyar Szent Koronát Szemere Bertalan, itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos, Szent Anna kolostor, gyönyörű rálátás az orsovai öbölre.
Hajókázás a Dunán – 3 órás hajókirándulás a Dunán Orsovától – Dunatölgyesig aKis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig.
I. Vaskapu vízi erőmű megtekintése, múzeumlátogatás
Szörényvár, 13. században létesített egykori Szörényi bánság székhelye, a valamikori Drobeta római őrhely közelében – Traianus hídjának pillérmaradványa, amely Damaszkuszi Apollodórosz szíriai építész tervei szerint készült.
Herkulesfürdő – a monarchia egykori gyöngyszeme, a 19. század közepén épült díszes villák és nyaralók ma elszomorító képet mutatnak, ennek ellenére érdemes végigsétálnunk a Ferencz József és Erzsébet királyné által is igen kedvelt fürdőváros központján, és egy kis fantáziával felidézni az akkori idők hangulatát. Gyógyforrások kóstolgatása, fürdőzés a csodálatos termálvízben

Szállás és estebéd: – Herkulesfürdőn – panzióban

Harmadik nap

Végigbuszozunk a Duna partján Orsovától – Újmoldváig beiktatva egy-két panorámaszünetet. Decebal sziklaszobor, Mraconia kolostor, megkeressük az új Széchenyi-emléktáblát a Vaskapunál
– Túra a Csukar kilátóhoz ahonnan gyönyörűen látszik a Dubovai öböl és a Nagy-Kazán-szoros.
Baross–tábla – Baross Gábor „vasminiszter” idejében, gigantikus méretű munkával elkezdték a Duna szabályozását, hegynyi sziklákat távolítva el a hajók utjából. Ennek emlékét őrzi a hatalmas 10×7 m méteres kőtábla
Szent László várromról csodáljuk meg a szerb oldalon levő Galambóc várát és Arany János Rozgonyiné című balladájával emlékezünk a galambóci csatára.
Oravicabánya, a Bánság bányászatának hajdani központja – városnézés, az 1817 –ben a bécsi Burgtheater mintájára épült színházát meglátogatta I. Ferenc és Ferenc József császár, Széchenyi István, Trefort Ágoston miniszter, Liszt Ferenc és George Enescu zeneszerzők. Knoblauch–féle patika.
– Vonatozás Anina és Oravicabánya közötti csodálatos vidéken, a vasútvonalat építésekor „bánáti Semmeringnek” nevezték. A 33 km hosszú vonal szintkülönbsége 339 méter, különlegessé az átvágások, töltések, védőfalak, kanyarok sokasága teszi. 863 méternyi hosszúságban tíz viadukton és összesen 2084 méternyi alagúton halad át.
Bigar vízesés – Románia legszebb zuhataga
Ógerlistye – a mai napig gyönyörű környezetben működő, évszázados vízimalmok megtekintése.

Szállás és estebéd: – Herkulesfürdőn – panzióban

Negyedik nap

Cserna-folyó vadregényes völgye, méltán vetekszik a Békás-szoros szépségével
– Megcsodáljuk az Isten hídját, ehhez hasonló természetes sziklahíd, mindössze három van a világon.
Tismana-kolostor, XIV századi ortodox kolostor festői környezetben.
Zsilvásár, Constantin Brâncuși szobrászművész néhány világhírű alkotása: a Csók kapuja, a Hallgatás asztala, piacozás – friss gyümölcs vásár.
– A Déli–Kárpátokat áttörő Zsil folyó lenyűgöző látványú Szurdok–szorosán térünk vissza Erdélybe.
Őraljaboldogfalva, a falu temploma, Árpád-kori építészetünk kiemelkedő értékű emléke a Hátszegi–medencében. Az erdélyi magyar ember számára viszont a szórványok szórványa, a helység nevét, mely a magyar hát és szeg főnevekből ered, ma úgy értik, hogy Isten háta mögötti szeglet.
Kolc-vára, Kendeffy-vár a Retyezát lábánál. A Kende, majd Kendeffy nevű hátszegi főúri család a maga védelmére építette a várat. Jules Verne-t ez a vár ihlette meg a Várkastély a Kárpátokban című regényének megírásakor, bár életében nem kereste fel. Mi egy kis túra során feljutunk a sziklaszirten álló vármaradványhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a hátszegi medencére és a Retyezát-csúcsra.
Demsus – a Szent Miklós-templom a legrégibb ma is használt ortodox templom Romániában, egyben Erdély egyik legkülönlegesebb egyházi műemléke. A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján.

Szállás és estebéd: – Déván – szállodában

Ötödik nap

Vajdahunyad – a történelmi Magyarország legimpozánsabb gótikus várkastélya, a Hunyadiak ősi fészke
Marosillye – az erdélyi fejedelemség ideje alatt a Maros vidékének fontos vára volt – Bethlen Gábor szülőháza
Guraszáda – 13. századi négykaréjos alaprajzú templom
– Soborsini Forray–Nádasdy kastélykert. A királyi kastély eredetijét egy 1680 körül származó vadászlakot felhasználva Forray András építtette az 1830-as években. A többrendbeli pusztítások után a 19. században klasszicista külsőt kapott. 1943-ban I. Mihály román király vásárolta meg. Az 1980-as években Nicolae Ceaușescu villája volt, a király 2001-ben kapta vissza az államtól. 2005-től kezdve látogatható. Díszparkjában 350 éves tölgyek, 170 éves tiszafák és diófák láthatók.
Solymosvár – IV. Béla idejében épült Maros menti erősség, fölsétálunk a várromhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a Maros völgyére
Máriaradna, híres búcsújáró hely – a 18. században épített barokk templom, a kommunizmus idején a ferences szerzetesek gyűjtőtábora
-„Világosi vár, de szomorú a neved, mert megázott piros vérrel a földed. Sok anyának odahalt a gyermeke, jaj Istenem, de hiába nevelte.” A népdal a világosi fegyverletétel emlékét idézi, mi pedig a helyszínen ismerkedünk meg a történelmi tényekkel és a környék festői kilátásával. Meglátogatjuk a Bohus–kastélyt, ahol aláírták 1849-ben a fegyverletételi egyezményt. Bohusné Szögyény Antónia (1803-1890) 1910-ben emelt szobra, aki élete kockáztatásával igyekezett a szabadságharc sebesültjeit és a börtönök foglyait támogatni, segíteni
Arad, a Magyar Golgota – koszorúzás a kiszabadított Szabadság-szobornál, megtekintjük az aradi 13 vértanú emlékművét.

Határátlépés: Nagylaknál – 17 h tájékában

 

Térkép a programhoz        Letölthető program

 

Írja meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mobil: 0040 740 973320
Ár: zsebre szabjuk

  Jelentkezés a programra

  Vagy

  Tervezzék meg saját erdélyi programjukat.