Kirándulás Herkulesfürdőre és a Vajdaságba

Körutazás 6 nap / 5 éjszaka Indulás dátuma: 2018
Kérésre bárhonnan Erdélyjárás Kolozsvárról Idegenvezető: biztosított

Az Al-Duna vidéke mindig is különböző népek olvasztótégelye volt: románok, magyarok, törökök, szerbek, csehek és németek lakták e helyet. Kirándulásunk is ilyen különlegesen vegyes: két napot Herkulesfürdő környékén töltünk, és megismerkedünk a monrchia-beli idők hangulatával, majd négy napra Szerbiába utazunk, és a Vajdaság magyar szempontból is érdekes helyeit látogatjuk meg.


DÁTUM
Önök döntik el

UTAZÁS
kolozsvári indulással és érkezéssel történik, kényelmes, jól felszerelt autóbusszal,
összesen kb. 1600 km

SZÁLLÁS
5 éjszaka 3* panziókban (Herkulesfürdő, Újvidék)

VEZETÉS
a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri

RÉSZVÉTELI DÍJ
zsebre szabjuk

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
 • Szállás
 • Félpanziós ellátás
 • Idegenvezetés
 • Szállítás
 • Idegenvezető költségei
 • Szervezési költségek

A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA
 • Utasbiztosítás
 • Belépők
 • Dunai hajókázás árát

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS
kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb-nagyobb túráinkat, amelyeket a csoport erőnlétéhez alakítunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép, fürdőruha. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

KIKNEK AJÁNLJUK
Mindazoknak, akik mottónkat – Túra és kultúra Erdélyben – átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.

MINIMÁLIS LÉTSZÁM
37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

MEGJEGYZÉS
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!

Szemelvények az út eseményeiből

 • Városnézés Herkulesfürdőn, Belgrádban, Karlócán, Újvidéken és Szabadkán
 • Hajókázás a Dunán Orsovától – Dunatölgyesig, a Kis Kazán szoroson keresztül a Nagy Kazán szorosban található Punyikova barlangbejáratig – 3 óra hajózás
 • Herkulesfürdői séta a régi városrészben – monarchiabeli idők emléke, borvízkóstolás és fürdés a termálvízben
 • Túrázunk a Szörényi–érchegységben
 • A Cserna-völgyének természeti szépsége és érintetlensége örök élmény marad
 • A hátszegi medence fölött őrködő Kolc-várához (Kendeffy-várához) gyalogolunk fel, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a medencére és a Retyezát hegységre. Jules Verne erről a várról irt a Várkastély a Kárpátokban című regényében.
 • Vajdaság és Bácska nevezetességeit látogatjuk meg
 • A Duna partján, sziklába vájt úton buszozunk a Vaskaputól Galambóc váráig a szerb oldalon – lenyűgöző látvány a Kazán szorosokon keresztül.
 • A kirándulás színvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illő zene és irodalmi szemelvények erdélyi alkotók műveiből (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Kós Károly, Tóth Árpád valamint a népköltészet remekei).

 

Utastájékoztató

Útvonal

Kolozsvár – Őraljaboldogfalva – Malomvíz – Demsus – Herkulesfürdő – Orsova – Kazán szorosok – Herkulesfürdő – Fetislam – Galambóc – Székelykeve – Szendtrő vára – Belgárd – Újvidék – Pétervárad – Karlóca – Újvidék – Szabadka – Palics – Kolozsvár

Első nap

Őraljaboldogfalva – a falu temploma Árpád-kori építészetünk kiemelkedő értékű emléke a Hátszegi–medencében. Az erdélyi magyar ember számára viszont a szórványok szórványa, a helység nevét, mely a magyar hát és szeg főnevekből ered, ma úgy értik, hogy Isten háta mögötti szeglet.
Kolc-vára, Kendeffy-vár a Retyezát lábánál. A Kende majd Kendeffy nevű hátszegi főúri család a maga védelmére építette a várat. Jules Verne-t ez a vár ihlette meg a Várkastély a Kárpátokban című regényének megírásakor, bár soha nem kereste fel. Mi egy kis túra során feljutunk a sziklaszirten álló vármaradványhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a Hátszegi-medencére és a Retyezát csúcsra.
Demsus – a Szent Miklós templom a legrégibb ma is használt ortodox templom Romániában, egyben Erdély egyik legkülönlegesebb egyházi műemléke. A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján.
Porta Orientalis, a Temes völgyéből a Cserna völgyébe vezető hágó Krassó-Szörény vármegyében, 515 m. magasságban. Az Al-Duna nehezen járhatósága miatt ősidők óta fontos útvonal a Magyar Alföld és Havasalföld között.

Szállás és estebéd: – Herkulesfürdőn – panzióban

Második nap

Herkulesfürdő monarchiabeli állomása
Orsova, itt rejtette föld alá 1849-ben a magyar Szent Koronát Szemere Bertalan, itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos
Hajókázás a Dunán, 3 órás hajókirándulás a Dunán Orsovától – a Punyikovai barlangig a Kis Kazán szoroson keresztül a Nagy Kazán szoros végéig
-2 órás gyalogtúra a Nagy Csukar kilátóhelyre – gyönyőrű kilátás a Nagy Kazán szorosra és a dunatölgyesi öbölre
Herkulesfürdő, a monarchia egykori gyöngyszeme, 19. század közepén épült díszes villák és nyaralók ma elszomorító képet mutatnak, ennek ellenére érdemes végigsétálnunk a Ferencz József és Erzsébet királyné által is igen kedvelt fürdőváros központján, és egy kis fantáziával felidézni az akkori idők hangulatát. Gyógyforrások kóstolgatása, fürdőzés termálvízben

Szállás és estebéd: – Herkulesfürdőn – panzióban

Harmadik nap

I. Vaskapu vízerőmű megtekintése, múzeumlátogatás
-A Vaskapu gátján átmegyünk a szerb oldalra
– A vízerőmű látogatása a szerb oldalon – lássuk, tudnak-e a szerbek olyat, amit mi nem 🙂
Fetislam vára – Szulejmán szultán idejében építették mint védelmi erősséget, falain felismerhetők a középkori török kultúra nyomai.
– Utazás tovább Galambóc váráig (Golubac). A vár festői romjai annak viharos történelméről tanúskodnak. Az erődöt a szerbek építették az 1300-as években, de a magyar királyok is többször ostromolták, majd sokáig török kézen maradt. Panorámaszünet, Arany László: Rozgonyiné című balladájával elevenítjük fel Luxemburgi Zsigmond 1428-as galambóci ostromát
Lepeni örvény (Lepenski vir) neolitikus kori lelőhely és látogatóközpont. A neolitikumi kultúra fellegváraként is ismert Lepeni örvényben 136 házat fedeztek fel, melyek Kr. e. 9500–5500. között épültek.

Szállás és estebéd: – Szendrő – panzióban

Negyedik nap

Szendrő vára – egykor Közép-Európa egyik legnagyobb várát az utolsó középkori szerb uralkodó, Brankovics György építette. Valamikor 21 tornya volt, belső várkastéllyal és több falrendszerrel büszkélkedett.
Belgrád, Szerbia fővárosa. A belváros látogatása (Közgyűlés épülete, Vasútállomás, Szent Száva templom, a Nemzeti Múzeum épülete), séta a Knez Mihajlova főutcán, majd Kalemegdán várának látogatása. A hatalmas erődítmény (Nándorfehérvár) Magyarország védőbástyája volt, itt aratott hősies győzelmet Hunyadi János a török hadak felett. Utazás a Zimony városrészbe majd a Hunyadi torony látogatása – a magyar nemzet 7. milleniumi emlékműveinek egyike!

Szállás és estebéd: – Újvidék – panzió

Ötödik nap

Újvidék központja: Városháza, Mária Neve plébániatemplom, Ortodox katedrális, séta a főutcán.
Pétervárad – a gyönyörü erődrendszert az osztrákok építették, Mária Terézia idejében fejezték be. Ez volt az egyik legfontosabb vár az osztrák-török határon.
-Pétervárad után utazás a Tarcal hegységre (Fruska Gora). A Tarcal hegység Szerbia első nemzeti parkja. A török hatalom elől menekülve a szerb orthodox egyház a Tarcal hegységen találta meg mentsvárát, számos kolostort építettek itt. Látogatás a Grgeteg kolostorban, amelyet a 16. század elején építettek.
-utazás Karlócára, ahol városnézés következik: Karlócai gimnázium, A négy oroszlán szökőkút, Magistratum, Békekápolna, Pátriárka-palota, Hittudományi iskola és szeminárium, Szentháromság katolikus templom. A program szerint a Karlócai gimnázium és a Regionális gyűjtemény látogatása
-látogatás a Zivanović méhészetben és borászatban, méz- és borkóstoló – 8 fajta bor, 3 fajta méz kóstolása, három fogásos búcsúvacsora

Szállás és estebéd: – Újvidék – panzió

Hatodik nap

Szabadka város nevezetességeinek megtekintése: látogatás a Városházában (a marosvásárhelyi városháza „ikertestvére”), Raichel palota – a magyar szecesszió remekműve, zsinagóga, Szent Teréz székesegyház, gimnázium, ferences templom, stb.
Palics, ahol hagyományosan a május 1-i majális alkalmával nagy zsibvásárt és vidámparkot szerveznek. A nevezetességek megtekintése, majd szabaidő a kirakodóvásáron és a vidámparkban (ilyenkor ez Szerbia legnagyobb vidámparkja, a rendezvényt emberek ezrei látogatják évente)
– Röszke: 16:30 körül, Nagylaknál – 19:00 h tájékában, érkezés Kolozsvárra éjfél körül

Határátlépés: – Röszke: 16:30 körül, Nagylaknál – 19:00 h tájékában, érkezés Kolozsvárra éjfél körül

 

Térkép a programhoz        Letölthető program

 

Írja meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mobil: 0040 740 973320
Ár: zsebre szabjuk

Jelentkezés a programra

Vagy

Tervezzék meg saját erdélyi programjukat.