Húsvét Kalotaszegen

Körutazás 4 nap / 3 éjszaka Indulás dátuma: 2020
Kérésre bárhonnan Javasolt erdélyi kirándulások - csoportoknak és egyéni utasoknak Idegenvezető: biztosított

Ebben az esztendőben Kalotaszeget választottuk a húsvéti programunk színhelyéül. Nagyon sokszor csak átszáguldozunk ezen a vidéken, pontozva egy-két fontosabb látnivalót. Az öt nap alatt lehetőségünk lesz ráhangolódni e tájegység kulturális és természeti szépségeire, a háziaktól megtudhatjuk a helyi húsvéti hagyományokat, és amennyiben tehetjük, lélekben is ráhangolódunk a húsvéti ünnepre.


DÁTUM
Önök döntik el

UTAZÁS
budapesti indulással és érkezéssel, kényelmes, jól felszerelt autóbusszal kb. 830 km Erdély területén

SZÁLLÁS
falusi turizmus

VEZETÉS
a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri

RÉSZVÉTELI DÍJ
zsebre szabjuk

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
 • Szállás
 • Félpanziós ellátás
 • Idegenvezetés
 • Szállítás
 • Idegenvezető költségei
 • Szervezési költségek

A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA
 • Utasbiztosítás
 • Belépők

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS
kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyeket a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

KIKNEK AJÁNLJUK
Mindazoknak, akik mottónkat – Túra és kultúra Erdélyben – átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.

MINIMÁLIS LÉTSZÁM
37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

MEGJEGYZÉS
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!

Szemelvények az út eseményeiből

 • Városnézés Nagyváradon és Kolozsváron.
 • Túrázgatunk a gyönyörű fekvésű Sebesvárhoz, az 1836 m magas Vigyázóra, végigmegyünk a Révi–szoroson, keresve a hajdani Sebes-Körös menti kereskedelmi út lehetséges nyomvonalát és bekukkantunk a körösrévi Zichy cseppkőbarlang csodálatos világába.
 • A programunkat úgy igazítjuk, hogy részesei lehessünk a kalotaszegi húsvéti ünnep hangulatának, hagyományának.
 • Megtekintjük Kalotaszeg néhány kiemelkedő szépségű és értékű festett kazettás mennyezetű templomát.
 • Megismerkedünk a kalotaszegi magyar hagyományos motívumvilággal, a körösfői varrottas kirakodó vásárban, a magyarvistai tiszta szobában és a református templombelsőkben.
 • A Házsongárdi temetőben, Erdély panteonjában tiszteleghetünk nagyjaink előtt.
 • Megkóstoljuk a hagyományos kalotaszegi konyha finomságait és megismerjük e vidékre jellemző húsvéti ételek ízvilágát.
 • A kirándulás színvonalát és hangulatát emeli a tájhoz illő zene és az irodalmi szemelvények az erdélyi alkotók műveiből (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Kós Károly, Tóth Árpád, Tamási Áron) valamint a népköltészet remekei

 

Utastájékoztató

Útvonal

Ártánd – Nagyvárad – Királyhágó – Bánffyhunyad – Kalotaszentkirály – Magyarléta – Magyargyerőmonostor – Havasrekettye – Kalotaszentkirály – Magyarvista – Kolozsvár – Csucsa – Körösrév – Nagyvárad – Ártánd

Első nap

– Alaposabb városnézés Nagyváradon, Szent László városában – római katolikus központ – Szent László székesegyház, Szent László herma, püspöki palota, Kanonok-sor, városnézés: Mülleráj – a cukrászda, ahol Ady Endre szívesen elmélkedett, Szent László tér, Bémer tér és a sétálóutca szecessziós palotái, a váradi vár maradványainak megtekintése.
Mezőtelegd – gótikus stílusú, ma református temploma szentélyében a Telegdyek sírboltjának vörösmárvány reneszánsz fedőlapja látható a család címerével
– Megtekintjük a gyönyörű környezetben elhelyezkedő Jádlesi és Dragan völgyi víztározókat – a Királyerdő és a Bihari hegység ölelésében.
Királyhágó – a történelmi Erdély nyugati kapuja – panorámaszünet
Sebesvár vagy Kalotaszeg vára. Ez a hajdan büszke vár ma rom, de nem is akármilyen rom, hanem festői környezetben egyike a legromantikusabb várromjainknak

Szállás és estebéd: – Kalotaszentkirály, falusi turizmus

Második nap

– kirándulás a Vlegyászára (Vigyázóra, az 1836 m magas hegyhátra – egykori elnevezése Kalota–havas) – utunkban érintjük a Rekiceli vízesést és a Fehér köveket.
Piknik (szalonnasütés a Fehér kövek lábánál) – a piknik színhelyére egy kalotaszentkirályi vállalkozó teherautójával érkezünk majd meg (nem túrás kedvűek részére egy kis biztatás)

Szállás és estebéd: – Kalotaszentkirály, falusi turizmus

Harmadik nap

Farnas, a félreeső és a turisták által elkerült település szép református templomát tekintjük meg
Magyarvista – a „Kalotavár álma”, megtekintjük Kalotaszeg egyik legszebb kazettás mennyezetű templomát és egy magyarvistai tiszta szobát
Kolozsvár, Mátyás király szülővárosa – városnézés – Mátyás király és Bocskai István szülőháza, Szent Mihály plébániatemplom, Bánffy – palota, a főtéri Mátyás király szoborcsoport, Bolyai egyetem és a Farkas utcai református templom, Házsongárdi temető – ellátogatunk Apáczai Csere János, Tótfalusi Kis Miklós, Dsida Jenő, Kós Károly, Reményik Sándor sírjaihoz
Sztána – a kalotaszegi Alszeg legkisebb települése, amelynek legismertebb építészeti emléke Kós Károly saját háza, az eredetileg hétvégi háznak szánt Varjúvár, melyet 1909-ben tervezett, 1910 őszén és telén épített, majd 1925-ben bővített. Efölött a Csiga-dombon építette az 1920-as években a Varjú-tanyát, amelyet alkotóhelyként használt. A kettő között áll a mai telep legnagyobb épülete, a Kós által tervezett Szentimrei-villa.
– Vonatozás – Kolozsvár – Sztána – 16:40 – 17:45  – Sztána – Bánffyhunyad – 19:07 – 19:23

Szállás és estebéd:  – Kalotaszentkirály, falusi turizmus

Negyedik nap

Magyargyerőmonostor – Kalotaszeg egyik legérdekesebb temploma.
Körösfő – varrottas kirakodó vásár, Vasvári Pál kopjafája – versfelolvasással tisztelgünk emlékének
Csucsa – Ady emlékek keresése a valamikori Boncza-kastély árnyékában
– Természetjárás, Révi-szoros körútja és a körösrévi Zichy cseppkőbarlang megtekintése – a Királyerdő-hegység északi peremén, Körösrév és Vársonkolyos között találjuk a Sebes-Körös által a mészkősziklába vájt festői szépségű Révi-szorost és a tucatnyi kisebb-nagyobb cseppkőbarlangot.
Körösrév – betekintünk Hasas Péter, az utolsó révi keramikus hagyományos műhelyébe.

Határátlépés: Ártándnál

 

Térkép a programhoz          Letölthető program

Írja meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mobil: 0040 740 973320
Ár: zsebre szabjuk

  Jelentkezés a programra

  Vagy

  Tervezzék meg saját erdélyi programjukat.