Hosszú hétvége a Bánságban és az Al-Dunánál, kirándulás

Terkep_hosszuhetvegebansagban
Körutazás 4 nap / 3 éjszaka Indulás dátuma: 2019
Budapest Hosszú hétvége Erdélyben Idegenvezető: biztosított

Négy napos program, amely lehetőséget ad az al-dunai sétahajózásra a Kis és Nagy Kazán-szorosban, kirándulásra az Almás-hegységben, gyógyvízkóstolgatásra a Cserna-patak gyönyörű völgyében, herkulesfürdői sétára, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia nagyon szép építészeti emlékeivel találkozunk. A kirándulást feledhetetlenné teszi a színes októberi táj.


DÁTUM
Önök döntik el

UTAZÁS
budapesti indulással, kecskeméti és szegedi csatlakozási lehetőséggel.
az utazás kényelmes, jól felszerelt autóbusszal történik kb. 980 km Erdély területén

SZÁLLÁS
3* csillagos panzióban Herkulesfürdőn

VEZETÉS
a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri

RÉSZVÉTELI DÍJ
Zsebre szabjuk

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
 • Szállás
 • Félpanziós ellátás
 • Idegenvezetés
 • Szállítás
 • Idegenvezető költségei
 • Szervezési költségek

A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA
 • Utasbiztosítás
 • Belépők
 • Egyágyas felár

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS
kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyeket a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

KIKNEK AJÁNLJUK
Mindazoknak, akik mottónkat – Túra és kultúra Erdélyben – átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.

MINIMÁLIS LÉTSZÁM
37 fő nagy busz

MEGJEGYZÉS
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!

Szemelvények az út eseményeiből

 • Sétahajózás a Dunán a Kis és a Nagy Kazán-szorosban
 • Herkulesfürdői séta a régi városrészben – monarchiabeli idők emléke
 • Városnézés Temesváron
 • I. Vaskapu vízi erőmű megtekintése, múzeumlátogatás.
 • Túrázunk a Szörényi–érchegységben és a Mehádiai hegyekben.
 • A Cserna-völgyének természeti szépsége és érintetlensége örök élmény marad.
 • A kirándulás színvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illő zenei és irodalmi szemelvények, az erdélyi alkotók műveiből: Ady Endre, Reményik Sándor, Wass Albert, Tóth Árpád

 

Utastájékoztató

Útvonal

Csanád – Nagyszentmiklós – Temesvár – Lugos – Karánsebes – Herkulesfürdő – Orsova – Szörényvár – Újmoldova – Oravicabánya – Detta – Temesvár – Csanád

Első nap

Nagycsanád, Szent Gellért püspök szobor
Nagyszentmiklós, Bartók Béla emlékek, nagyszentmiklósi kincs története
Temesvár, a Bánság fővárosa, városnézés, Losonczy tér, avagy Dóm tér barokk épületeinek árnyékában sétálgatunk, a római katolikus Székesegyház vagy más néven Dóm 1736 és 1773 között épült barokk stílusban. Jenő-herceg-tér, a korzó vagy Lloyd-sor, az egykori Ferencz József Színház, ellátogatunk a Mária-szoborhoz Dózsa György kivégzésének állítólagos helyszíne, a református imaház, amelynél 1989. december 15-én összegyűltek a Tőkés Lászlót védő hívek – itt pattant ki a román forradalom szikrája.
Buziásfürdő, rövid séta a valamikori híres fürdővárosban, amelynek több alkalommal volt fürdővendége Deák Ferenc.
Lugos, Temes megye második legnagyobb városa, itt született 1883-ban Lugosi Béla színművész, itt töltötte gyermekkora egy részét Teller Ede fizikus. (csak átutazunk és mesélünk nem lesz megálló)
Karánsebes, itt írta Petőfi Sándor 1849. ápr. 17.-én A székelyek című versét (csak átutazunk és mesélünk nem lesz megálló)
Porta Orientalis, a Temes völgyéből a Cserna völgyébe vezető hágó Krassó-Szörény vármegyében, 515 m. magasságban. Az Al-Duna nehezen járhatósága miatt ősidők óta fontos útvonal Alföldünk és Havasalföld között.

Szállás és estebéd: – Herkulesfürdőn, *** panzióban

Második nap

Herkulesfürdő monarchiabéli állomása
Orsova, itt rejtette föld alá 1849-ben a magyar Szent Koronát Szemere Bertalan, itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos, Szent Anna kolostor, gyönyörű rálátás az orsovai öbölre
– „Hajókázás” a Dunán, 2 órás csónakkirándulás a Dunán a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig. Megtekintjük új Széchenyi-emléktáblát a Kazán-szorosban, amit a víz alatt nyugvó régi föle helyeztek el.
– Kirándulás a Nagy-Csukar kilátóhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a Nagy-Kazán szorosra és a dunatölgyesi öbölre (2 h).
– Tovább buszozunk a Duna partján Lászlóvárára beiktatván egy-két panorámaszünetet. Decebal sziklaszobor, Mraconia kolostor stb.
Baross–tábla, Baross Gábor „vasminiszter” idejében, gigantikus méretű munkával elkezdték a Duna szabályozását, hegynyi sziklákat távolítva el a hajók útjából. Ennek emlékét őrzi a hatalmas 10×7 méteres kőtábla
– a Szent László várrom aljából csodáljuk meg a szerb oldalon levő Galambóc várát és Arany János: Rozgonyiné c. balladájával emlékezünk a galambóci csatára

Szállás és estebéd: – Herkulesfürdőn, *** panzióban

Harmadik nap

I. Vaskapu vízi erőmű megtekintése, múzeumlátogatás.
Szörényvár, 13. században létesített egykori Szörényi bánság székhelye, a valamikori Drobeta római őrhely közelében – Traianus hídjának pillérmaradványa, amely Damaszkuszi Apollodórosz szíriai építész tervei szerint készült (jelen pillanatban nem látogatható a pillérmaradvány)
– Megcsodáljuk az Isten hídját, ehhez hasonló természetes sziklahíd, mindössze három van a világon.
Túra a Cserna völgyében (kb. 4 óra) – Inelet, az elfeledet falu, a Cserna völgyéből csak fa létrákon lehet kimászni a hegy tetejére épített faluba, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a környező hegyekre.

Szállás és estebéd:  – Herkulesfürdőn, *** panzióban

Negyedik nap

Herkulesfürdő, a monarchia egykori gyöngyszeme, 19. század közepén épült díszes villák és nyaralók ma elszomorító képet mutatnak, ennek ellenére érdemes végig sétálnunk a Ferenc József és Erzsébet királyné által is igen kedvelt fürdőváros központján és egy kis fantáziával felidézni az akkori idők hangulatát. Gyógyforrások kóstolgatása
Bigar vízesés – Románia legszebb zuhataga
– Egy kis levezető túra a Karas – szurdokban
Resicabánya – szabadtéri mozdony múzeum
Transzfer hazautazás

Határátlépés: Magyarcsanád – 17 h tájékában

 

Térkép a programhoz            Letölthető program

1 Vélemény

 1. avatar
  Matyás Gusztávnè
  9:01 du. - 2018-10-10 / Reply

  Szeptember vègèn voltunk ezen az úton Bèkèscsabáról,Szabó Csaba volt az idegen vezetőnk minden pillanatát imádtuk az útnak.Mindenkinek ajánlom egy igazi szèkely izíg vèrig idegen vezető.Nagyon boldogog vagyunk hogy vele tölthettünk egy pár napot.Köszönjük!

  0

Írja meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mobil: 0040 740 973320
Ár: zsebre szabjuk

Jelentkezés a programra

Vagy

Tervezzék meg saját erdélyi programjukat.