Erdélyjárás nyugdíjas csoportoknak

Körutazás 6 nap / 5 éjszaka Indulás dátuma: 2020
Kérésre bárhonnan Javasolt erdélyi kirándulások - csoportoknak és egyéni utasoknak Idegenvezető: biztosított

Igyekszünk segíteni azoknak a nyugdíjas csoportoknak, akik Erdélybe szeretnének utazni, és nem tudják, hogyan szervezzék meg. Minden esztendőben új útvonalak kidolgozásával lépünk színre. 2018–ban Dél–Erdélyben a szászok és a székelyek világában programunk nyugdíjasított változatát ajánljuk figyelmükbe. Igény esetén a programot módosíthatjuk, csoportra szabhatjuk – tennivalójuk csak annyi, hogy felvegyék velünk a kapcsolatot.


DÁTUM
Önök döntik el

UTAZÁS
kényelmes, jól felszerelt autóbusszal, kb. 2000 km Erdély területén

SZÁLLÁS
igény szerint lehet, panzióban, szállodában, faluturizmusokban vagy kulcsos házban igényes körülmények között

VEZETÉS
a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri

RÉSZVÉTELI DÍJ
zsebre szabjuk

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
 • Szállás
 • Félpanziós ellátás
 • Idegenvezetés
 • Idegenvezető költségei
 • Szállítás
 • Szervezési költségek

A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA
 • Utasbiztosítás
 • Belépők

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS
kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

KIKNEK AJÁNLJUK
Mindazoknak, akik mottónkat – Túra és kultúra Erdélyben – átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.

MINIMÁLIS LÉTSZÁM
37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

MEGJEGYZÉS
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!

Szemelvények az út eseményeiből

 • Az erdélyi városok értékeivel ismerkedünk meg: Aradon, Déván, Nagyszebenben, Fogarason, Brassóban, Kézdivásárhelyen , Medgyesen, Nagyváradon
 • Megismerkedünk az erdélyi szászok világával, történelmével, ötletességével.
 • Kőműves Kelemenné balladáját magas Déva várában olvassuk fel, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Maros völgyére.
 • A Fogarasi-havasokban följutunk az ezeréves határhoz.
 • Az Asszonyok völgye páratlan szépségével és érintetlenségével kápráztatja el az arra járókat.
 • Megkoszorúzzuk a aradi Szabadság-szobrot és a vesztőhelyen álló emlékoszlopot.
 • Kisbaconban megtekintjük Elek apó egykori lakóházában berendezett emlékmúzeumot.
 • Részt veszünk a hétfalusi csángó esten, ami bizonyára maradandó élmény lesz mindenki számára. Megkóstoljuk, majd jó étvággyal megesszük a „kőlepcsőt.”
 • Háromszék kis területén a vidék nagy szülöttjeire emlékezünk: Kőrösi Csoma Sándor, Mikes Kelemen, Dózsa György, Mikó Imre, Barabás Miklós, Ignác Rózsa, Bod Péter, Gábor Áron
 • Városnézés a legkeletibb nyugati városban: Brassóban (Fekete templom)
 • A Tömösi–szorosban, az emlékműnél az 1848-49–es szabadságharcosok emléke előtt tisztelgünk.
 • Az estebédek a hagyományos erdélyi konyha ízvilágával ismertetnek meg.
 • Lehetőségünk lesz megismerkedni az erdélyi emberek mindennapi életével és nem utolsósorban vendégszeretetével.
  A kirándulás színvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illő zene és az irodalmi szemelvények erdélyi alkotók műveiből (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Kós Károly, Tóth Árpád, Tamási Áron) valamint a népköltészet remekei (székely népmese: A pletykás asszony)

 

Utastájékoztató

Útvonal

Arad – Déva – Vajdahunyad – Gyulafehérvár – Nagyszeben – Bilea–vízesés – Fogaras – Brassó – Prázsmár – Kézdivásárhely – Csernáton – Brassó – Segesvár – Medgyes – Torockó – Aranyos völgye – Belényes – Nagyvárad – Ártánd

Első nap

Arad, a Magyar Golgota – koszorúzás a kiszabadított Szabadság-szobornál, megtekintjük az aradi 13 vértanú emlékművét
– „Világosi vár, de szomorú a neved, mert megázott piros vérrel a földed. Sok anyának odahalt a gyermeke, jaj Istenem, de hiába nevelte.” A népdal a világosi fegyverletétel emlékét idézi. Mi pedig a helyszínen ismerkedünk meg a történelmi tényekkel és a környék festői kilátásával. Bohus–kastély, ahol aláírták 1849-ben a fegyverletételi egyezményt. Bohusné Szögyény Antónia (1803-1890) 1910-ben emelt szobra, aki élete kockáztatásával igyekezett a szabadságharc sebesültjeit, börtönök foglyait támogatni, segíteni.
Máriaradna, híres búcsújáró hely – a 18. században épített barokk templom, a kommunizmus idején a ferences szerzetesek gyűjtőtábora
Solymosvár, IV. Béla idejében épült Maros menti erősség, rápillantás a buszból
Soborsini Forray–Nádasdy kastélykert, a királyi kastély eredetijét egy 1680 körüli időkből származó vadászlakot felhasználva Forray András építtette az 1830-as években. A többrendbeli pusztítások után a 19. században klasszicista külsőt kapott. 1943-ban I. Mihály román király vásárolta meg. Az 1980-as években Nicolae Ceauşescu villája volt, a király 2001-ben kapta vissza az államtól. 2005-től kezdve látogatható. Díszparkjában 350 éves tölgyek, 170 éves tiszafák és diófák láthatók.
Guraszáda, 13. századi négykaréjos alaprajzú templom – röpke fotószünet
Marosillye, az erdélyi fejedelemség ideje alatt a Maros vidékének fontos vára volt – Bethlen Gábor szülőháza
Déva – Kőműves Kelemenné balladáját olvassuk fel a Magna Curia előtt rálátva a magas Déva várára.

Szállás és estebéd: – Csernakeresztúr – falusi turizmus

Második nap

Vajdahunyad – a történelmi Magyarország legimpozánsabb gótikus várkastélya, a Hunyadiak ősi fészke
Gyulafehérvár, Erdély ősi történelmi fővárosa, az erdélyi érsekség székhelye. Itt található a 13. századi székesegyház, az érseki palota, amely a 16. században fejedelmi palotává lett, az Apor-palota, a Batthyáneum, illetve az 1922-ben épült ortodox katedrális
Nagyszeben, Szászföld fővárosa, 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa – városnézés: gótikus székesegyház, piacterek megtekintése, Huet tér, Brukenthal Múzeum, a város védrendszerének épen maradt részeinek bejárása, szabadprogram
Bilea–tengerszem (gleccsertó) 2040 méter magasan, rövid túra a gleccsertó körül fel az Asszonyok nyergébe, ahonnan gyönyörű rálátásunk van a környék természeti szépségeire / alternatív programként rövid séta Havasalföldre az 1 km hosszú alagúton – megtekintjük a Zerge vízesést
Fogaras – várlátogatás, a református templom és Árva Bethlen Kata sírjának a megtekintése

Szállás és estebéd: – Bácsfalu – falusi turizmus

Harmadik nap

Sepsiszentgyörgy – a Székely Nemzeti Múzeum megtekintése a Kós Károly által tervezett épületben
Kisbacon – Erdővidék kis eldugott faluját a nagy mesemondó, Benedek Elek tette ismerté, aki ott született és halt meg (1859-1929). A „Mari lak” kúria ma Benedek Elek emlékházként szolgál. A nagy mesemondó sírja a református temetőben látható – ide is ellátogatunk.
Vargyas – falukázás, az unitárius műemléktemplom megtekintése. Látogatás a messzi földön híres népi faragó és bútorfestő műhelyekbe – Sütő, Máthé, Török családoknál és Soós Emma népi bútorfestőnőnél – 16-20. századi Daniel-kastély reneszánsz-barokk épületegyütteseinek a megtekintése, Makovecz Imre tervezte református templom és székely rovásírás emlék szemrevétele
Nagyajta – az unitárius erődtemplom a román kori templom helyére épült a 15. században késő gótikus stílusban – Kriza János emlékház
Brassó, a legkeletibb nyugati város – városnézés: Fekete templom, Katalin-kapu, Görög templom, szabadprogram

Szállás és estebéd: – Bácsfalu – falusi turizmus

Negyedik nap

Prázsmár – a legnagyobb és a leglátványosabb szász erődtemplom, a világörökség része.
Csomakőrös – Kőrösi Csoma Sándor emlékház.
Zágon – Mikes Kelemen és Kiss Manyi emlékek a Mikes–Szentkereszty kúriában.
Zabola – A Mikes-kastély valószínűleg a 15. században épült, de 1629-ben már biztosan állott. Itt nevelkedett 10 éves koráig Zágoni Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc titkára. A kastélyt 1867-ben gr. Mikes Benedek átalakíttatta. Itt született a Mikes család több neves tagja. 34 ha angol parkja arborétum.
Gelence – Szent Imre templom, Kovászna megye legértékesebb, az UNESCO által is számon tartott kultikus műemléke, Szent László legenda falfestmény.
Alsócsernáton – Haszmann Pál Múzeum és Népfőiskola megtekintése. Székelyföld szellemi és tárgyi hagyatékának egyik kiemelkedő mentsvára.
Kézdivásárhely – A Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa, Orbán Balázs Háromszék Párizsának nevezte, de szokták a vargák városának is hívni, mert hajdanán sokan foglalkoztak errefelé bőrmegmunkálással. Szabadprogram.
Bereck – Berecket történelme során több híres személyiség látogatta meg. Többek között Mátyás király, 1874-ben József főherceg és 1849 július 25-én itt találkozott Bem apó Petőfi Sándorral. Bereck híres szülöttje Gábor Áron forradalmár. Gábor Áron az 1848-as forradalom idején vált legendássá amikor a sepsiszentgyörgyi népgyűlésen néhány szava (“lesz ágyú!”) lángra gyújtotta a lelkeket és elindult ő is diadalmas útjára, mely az emlékezetes kökösi csatában – hősi halálával – ért véget. 1992-ben felavatták Gábor Áron szobrát Berecken. Gábor Áron emlékház is van.
Kézdiszentlélek – Római katolikus erődtemploma a Kászon bal oldalán magasodó Perkő aljában fekszik. Alaprajza egyedülálló úgynevezett “ollós”, négy sarok- és egy kaputoronnyal.
Perkő – felzarándokolunk a Szent István kápolnához ahonnan gyönyörű kilátásunk nyílik a Háromszéki-medencét körülölelő hegyekre. A hagyomány szerint a tetőn mondtak ítéletet Kézdiszék népe peres ügyeiben, innen eredhet a Perkő elnevezés. A tetőn álló 13. századi római katolikus Szent István-kápolna, mely a tatárjáráskor elpusztított Szentlélek várának helyén épült, a háromszékiek leghíresebb műemlék búcsújáró helye augusztus 20-án, Szent István király napján.
Hétfalusi csángó est – megismerkedünk a hétfalusi csángók népszokásaival, népviseletével és fergeteges néptáncával

Szállás és estebéd: – Bácsfalu – falusi turizmus

Ötödik nap

Bogáti–erdőn haladunk keresztül
Kőhalom – vár állott, most kőhalom – a város feletti Várhegyen állnak a vár tekintélyes maradványai, László Gyulára – a régész, festőművész, a honfoglaló magyar nép életének tudós kutatójára emlékezünk
Szászkézd – a szász evangélikus erődtemplom a világörökség része, rövid túra a parasztvárhoz
Segesvár – Közép-Európa egyetlen napjainkig lakott középkori vára, városnézés a világörökség részévé vált szász városban
Keresd – újra életre kel a keresdi Bethlen-kastély, egy értékes történelmi és kulturális örökség visszakerül a köztudatba
Berethalom – az egykori szász evangélikus püspöki székhely, erődtemploma a világörökség részét képezi
Nagyenyed – Bethlen Kollégium, az intézmény híres tanárai és diákjai voltak: Pápai Páriz Ferenc, Apáczai Csere János, Kőrösi Csoma Sándor, Barabás Miklós, Áprily Lajos, Sütő András. A vártemplom szemrevétele.
Kőközi–szoros kapuján hagyjuk el a Torockó völgyét, fotószünet.
Torockószentgyörgy – Brassai Sámuel szülőháza, a Thoroczkay várrom „bevétele” tekintettel.

Szállás és estebéd: – Torockó – falusi turizmus

 Hatodik nap

Torockó, ahol kétszer kel fel a nap – ebben az unitárius faluban az „idő megállt”, a Főtéren levő patríciusházak büszkén és megérdemelten viselik az Europa Nostra díjat, nagyszerű rálátás a völgy fölé magasodó Székelykőre, tájmúzeum, Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthona.
Aranyos völgye és “Mócopotámia” móc települések (móc – az Erdélyi-szigethegységben élő román pásztornép)
Szolcsvai-búvópatak, könnyű kis séta, túra a Szolcsvai-búvópatak barlangjáig.
Magyarremete – megtekintjük a falu Árpád-kori templomát, a 13. században, román stílusban épült, a 14. században átépítették, és egy csúcsíves szentélyt kapott, melynek falára több freskó került. A freskókon többek között Szent László, Szent István és Szent Imre látható, töredékekben Mihály arkangyal, több apostol, valamint Jézus ostorozása. Hála az Istennek az utóbbi időben nagyobb odafigyelést kapott, ami nagyon sokat javított a református templom állapotán.
Nagyvárad – a „Körösparti Párizs” – buszos városnézés
– Búcsúzóul Janus Pannonius Búcsú Váradtól című versét hallgatjuk meg a Szent László szobor előtt

Határátlépés: – Ártándnál 

 

Térkép a programhoz          Letölthető program

Írja meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mobil: 0040 740 973320
Ár: zsebre szabjuk

  Jelentkezés a programra

  Vagy

  Tervezzék meg saját erdélyi programjukat.