Erdélyi tetőkön IV.- Torockó és környéke, a Remetei-szoros

Körutazás 5 nap / 4 éjszaka Indulás dátuma: 2019
Kérésre bárhonnan Erdély tetőin - erdélyi túrák Idegenvezető: biztosított

Torockó és környéke, a Remetei-szoros programunk mélyebben vezeti be a részvevőket az Erdélyi–Szigethegység természeti szépségeibe. Bizonyára nem könnyű kihívás, de a teljesítése maradandó élmény és önbizalomerősítő tényező lesz. Röviden úgy fogalmaznánk, hogy a fáradság elmúlik, de megmarad az élmény.


DÁTUM
Önök döntik el

UTAZÁS
budapesti indulással és érkezéssel, kényelmes, jól felszerelt autóbusszal, kb. 980 km Erdély területén

SZÁLLÁS
faluturizmusban – Köröstárkányban és Torockón

VEZETÉS
a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri

RÉSZVÉTELI DÍJ
zsebre szabjuk

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
 • Szállás
 • Félpanziós ellátás
 • Idegenvezetés
 • Szállítás
 • Idegenvezető költségei
 • Szervezési költségek
 • Piknik

A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA
 • Utasbiztosítás
 • Belépők

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS
nyári túraruhák, esőkabát, túracipő, fürdőruha – egy olyan lábbeli, amit nem sajnálnak, ha átázik, és nyugodt lelkiismerettel belegázolnak a patakba, elemlámpa és
mindehhez egy kisebb túrazsák.

KIKNEK AJÁNLJUK
Mindazoknak, akik mottónkat – Túra és kultúra Erdélyben – átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.

MINIMÁLIS LÉTSZÁM
37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

MEGJEGYZÉS
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!

Szemelvények az út eseményeiből

 • A Mézgedi (Czárán Gyula) barlang csodálatos világával ismerkedünk meg. Bekukkantunk a denevérek szobájába is.
 • A Belényesi-medence magyar falvainak hagyományaival ismerkedhetünk meg. Köröstárkányi vendégfogadás.
 • A Szegyesd-patak völgytúrája örök élmény jelent minden résztvevõnek.
 • A Bethlen Gábor által alapított kollégium udvarán ismerkedünk meg az intézmény híres tanáraival és diákjaival. Pápai Páriz Ferenc, Apáczai Csere János, Körösi Csoma Sándor, Barabás Miklós, Áprily Lajos, Sütõ András.
 • Harmadik napunk nagy kihívása a Torockó fölé emelkedõ Székelykõ megmászása.
 • Verespatakon saját szemünkkel gyõzõdhetünk meg az emberi mohóság pusztításáról.
 • A Remetei–szoros döntötte el a nedves túra időpontját – vízibugyi és víziszandál szinte kötelező, nincs nagy esélyünk szárazon végigmenni a Remetei-szoros hatalmas sziklafalai között, anélkül hogy bele ne kelljen gázolni a Gyógy-patak vízébe. Bizonyára maradandó élményt jelent majd mindnyájunknak.
 • A kirándulás színvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illõ zenei és irodalmi szemelvények az erdélyi alkotók mûveibõl (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenõ, Áprily Lajos, Wass Albert, Kós Károly,Tóth Árpád, Tamási Áron) valamint a népköltészet remekei (székely népmesék pl. A pletykás asszony)

 

Utastájékoztató

Útvonal

Ártánd – Bors – Nagyvárad – Nagyszalonta – Tenke – Belényes – Biharlonka – Aranyos völgye – Topánfalva – Borév – Torockó – Nagyenyed – Tövis – Torockó – Aranyos völgye – Belényes – Nagyvárad – Bors – Ártánd

Első nap

Nagyvárad, a „Körösparti Párizs” – buszos városnézés
Magyarremete – megtekintjük a falu Árpád-kori templomát, a 13. században, román stílusban épült, a 14. században átépítették, és egy csúcsíves szentélyt kapott, melynek falára több freskó került. A freskókon többek között Szent László, Szent István és Szent Imre látható, töredékekben Mihály arkangyal, több apostol, valamint Jézus ostorozása. Hála Istennek az utóbbi idõben nagyobb odafigyelést kapott, ami nagyon sokat javított a református templom állapotán.
Mézgedi-cseppkõbarlang – másfél órás barlangtúra a denevérek szobájáig. A csodálatos cseppkõképzõdmények igazi mesevilágba röpítik a látogatót. (elemlámpa szükséges!)

Szállás és estebéd: – Köröstárkány faluturizmus

Második nap

Szegyesd-völgye – kb. 4 órás túra a Szegyesd-patak medrét követve a forrás irányába. A patakmedret számtalanszor keresztezve, esetenként majd’ térdig merülve a vízben, helyenként kidõlt fákon át haladunk a völgyben, mely a számtalan barlangrendszer egy részének beszakadásával keletkezhetett. A völgy a végéhez közeledve egyre szûkül, helyenként karnyújtásnyira egymástól a két meredek sziklafal, míg a végén az egész szoros bezárul, és egy meredek sziklafallal találjuk magunkat szemben. Itt egy vízesést csodálhatunk meg, amely alatt egy kis öböl keletkezett. Ez a végállomás, innen térünk vissza a szegyesdi rétre ahol vár bennünket a piknikezés.
Piknik a természet lágy ölén, szilvapálinka érkezési sorrendben, szalonna, friss juhsajt, zöldség a köröstárkányi kertekbõl, házikenyér, szilvapálinka távozási sorrendben.
Aranyos völgye és “Mócopotámia”, csodálatos táj és móc települések (móc, az Erdélyi–szigethegységben élő román pásztornép)
Szkerisórai vagy Aranyosfői jégbarlang meglátogatása – Románia legnagyobb jegesbarlangja, a tengerszint felett 1165 méteren található, és több mint 3.000 éves. A barlangban található jégtömb térfogata 75.000 m3, vastagsága több mint 15 méter. Csodálatos útszakaszon közelítjük meg a barlangot

Szállás és estebéd: – Torockó faluturizmus

Harmadik nap

Torockó, ahol kétszer kel fel a nap – ebben az unitárius faluban az „idõ megállt”, a Fõtéren levõ patrícius házak büszkén és megérdemelten viselik az Europa Nostra díjat, nagyszerû rálátás a völgy fölé magasodó Székelykõre – tájmúzeum, Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthona.
Székelykõ megmászása – 4 órás túra. A többszáz méteres sziklatömb megmászásának fáradalmait hamar elfelejtjük, mihelyt meglátjuk a bennünket körülvevõ panoráma szépségét.
– A Forrás kocsmában pótoljuk folyadékhiányunkat, itt szerezhetõ be a Székelykõ megmászásáért járó oklevél is.
Torockószentgyörgy – a Torockószengyörgyi-vár „bevétele”, Brassai Sámuel szülõháza

Szállás és estebéd: – Torockó faluturizmus

Negyedik nap

Kőközi–szoros kapuján hagyjuk el a Torockó völgyét, fotó-szünet.
Tövis – megtekintjük a Hunyadi János által építtetett plébániatemplomot melyet az 1449-es diadalmas marosszentimrei csata emlékére építtetett.
Remetei-szoros – a 150–200 m-es sziklafalak közt gyalogosan járhatjuk be a Gyógy-patak medrét, a szoros végén pedig fölkaptatunk a Kecskék-útjára, amely a sziklák oldalában vezet vissza a szoros bejáratához. Esélytelen szárazon megúszni ezt a túrát, ezért kötelezõ a fürdőruha és egy olyan lábbeli, amit nem sajnálunk eláztatni.

Szállás és estebéd: – Torockó faluturizmus

Ötödik nap

– Az Aranyos völgye és “Mócopotámia” lesz a hazaindulásunk útvonala is.
– Szolcsvai-búvópatak, könnyű kis séta, túrácska a Szolcsvai búvópatak barlangjáig.
Verespatak – Erdély Eldorádója, a környező hegyek 300 tonna aranyat és ezüstöt rejtenek. A múltbeli takaros bányaváros tanácstalan, jövőkép nélküli romvároskává vált. Ismerkedés Verespatak igazával.
Rozsda-hasadék, újból meggyőződhetünk a víz erejéről.

Határátlépés: – Ártándnál 

 

Térkép a programhoz            Letölthető program

Írja meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mobil: 0040 740 973320
Ár: zsebre szabjuk

Jelentkezés a programra

Vagy

Tervezzék meg saját erdélyi programjukat.