Duna-delta – egy életre szóló kaland

Körutazás 7 nap / 6 éjszaka Indulás dátuma: 2019-07-07
Budapest Erdélyi körutak Idegenvezető: Szabó Csaba

A Duna-delta programja a nagy erdélyi körutak után következik és nagy kihívásnak bizonyul, hogy a párját ritkító természeti látványosságnak a mély rétegeit is meg tudjuk tekinteni. Felesleges lenne a nagy utazás, ha mindössze egy mesterségesen kiépített dunai ágon gyorshajóval végigszáguldanánk és este pedig dunai halétellel letudnánk Európa második legnagyobb deltatorkolatát, ami 1991-től a Világörökség része és igazi madárparadicsom.


DÁTUM
2019. július 7-13.

UTAZÁS
budapesti indulással, kecskeméti és szegedi csatlakozási lehetőséggel
kényelmes, jól felszerelt 21 fős mikrobusszal kb. 3000 km Budapestől-Budapestig

SZÁLLÁS
Bácsfalu – **** szálloda, Tulcea – *** szálloda, Bukarest – *** szálloda, Déva – *** szálloda

VEZETÉS
a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri

RÉSZVÉTELI DÍJ
135 000 HUF/fő – kétágyas elhelyezésben
zárt csoport/baráti társaság esetén zsebre szabjuk

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
 • Szállás
 • Reggeli
 • Idegenvezetés
 • Idegenvezető költségei
 • Szállítás
 • Szervezési költségek

A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA
 • Utasbiztosítás
 • Belépők – kb. 274 RON/fő + 76 EUR/fő
 • Egyágyas felár – 32 500 HUF/fő
 • Félpanziós ellátás – 24 000 HUF/fő

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS
kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

A szúnyogriasztó és szúnyog csípésre jó kencefincét is hozzanak magukkal.


KIKNEK AJÁNLJUK
Mindazoknak, akik mottónkat – Túra és kultúra Erdélyben – átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.

LÉTSZÁM
16 fő – kényelem szempontjából korlátolt

MEGJEGYZÉS
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!

Szemelvények az út eseményeiből

 • A kirándulás színvonalát és hangulatát emeli a tájhoz illő zene és irodalmi szemelvények, az erdélyi alkotók műveiből, de nem feledkezünk meg román szempontokból is bemutatni az általuk lakott területet (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dzsida Jenő, Áprily Lajos, Kós Károly, Tóth Árpád, Tamási Áron), valamint a népköltészet remekeit (székely népmese: A pletykás asszony).

 

Utastájékoztató

Útvonal

Budapest – Nagylak – Arad – Déva – Nagyszeben – Brassó – Bodzaforduló – Braila – Tulcea – Babadag – Konstanca – Bukarest – Horezu – Ramnicu Valcea – Nagyszeben – Deva- Arad – Nagylak – Budapest

Első nap

– Transzferutazás a Szász vidékig.
Nagyszeben, Szászföld fővárosa, 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa, városnézés – gótikus székesegyház, piacterek megtekintése, Huet tér, Brukenthal Múzeum, a város védrenszerének épen maradt részeinek bejárása, szabad program
Nagydisznód, Heltai Gáspár a kolozsvári nyomdász feltételezett szülőhelye, a városközpontban található evangélikus erdőtemplom mai napig őrzi középkori jellegét
Kerc, cisztercita apátság maradványai

Szállás és estebéd: – Bácsfaluban – **** szálloda

Második nap

Bodzaforduló – a magyar nyelvterület szélső határa, az ún. Kis-Szibéria, ahol télen nem ritka a mínusz 30 °C sem. Itt hagyjuk el Erdélyt, a Csukás-hegység és a Háromszéki-havasok között vezető úton.
Bodzai – szoroson keresztül vezetett a hadak és a kereskedők útja is.
– A Bodza patak völgyében kialakított Szilon-havasi víztározó látványa ösztökél fotózásra
– a látványos sárvulkánok megtekintése – a Buzau melletti Berca település határában.
– Röpke városnézés a Duna parti Brailan – a 20. század fordulóján élte virágkorát, amikor Románia fontos külkereskedelmi forgalmat bonyolító kikötőjévé vált.
– Átkelünk a komppal a Dunán Braila és Smardan között
Dobrudzsa – világának a bemutatása, ismertetése.

Szállás és estebéd: – Tulcean – *** szállodában

Harmadik nap

– Ismerkedés Tulcea városával és Duna-delta Ökoturisztikai múzeumával.
Sarichioi, a világörökség részévé minősített térségben a Fekete-tengerhez közel és a lagúnaszerű tavak, nádasok közepette az első falvak egyike, amelyet még azok az orosz “óhitűek” alapítottak, akik elutasították az ortodox – görögkeleti – vallás 17. századi reformját. Megtekintjük a Szűzanya születése lipován templomot és egy kis hangulatos helyi halászcsónak kikötőt.
Enisala várrom megtekintése, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a Razim-tóra és környékre. A feltételezések szerint genovaiak építették, akik akkoriban a Fekete-tengeren zajló kereskedelemben vezető szerepet játszottak, és felügyelték a fekete-tengeri hajóforgalmat, ekkor még a Razim-tóból természetes csatorna vezetett a tengerre.
Babadag városában megtekintjük az Ali Gaza pasa sírját és török dzsámit, ismerkedés a dobrudzsai törökök történelmével

Szállás és estebéd: – Tulcean – *** szállodában

Negyedik nap

Motorcsónakokkal vágunk neki az egész napos Duna-deltai kalandnak. Mivel kisebb, könnyebb és gyorsabb csónakokkal indulunk útnak, nagy esélyünk van alaposabban és mélyebb rétegeibe belelátni a csodálatos Duna-delta bioszféra rezervátum világába.
– az ebédet Letea faluban ejtjük meg, majd ebéd után rövid szekeres túrára indulunk a leteai erdőbe
Letea falu és Letea erdő – Haholok lakta (ukrán eredetű lakosság) világtól elzárt deltai falu. Egy felejthetetlen élmény, valóságos időutazás. A falu melett található Románia legrégebbi természetvédelmi területe, a Letea erdő. Érdekessége az itt található különleges és gazdag élővilág: 500 növényféle és 3000 állatfaj otthona az erdő. Európában az egyetlen hely, ahol liánokat találhatunk. A Letea erdő felkerült a NATURA 2000 listájára.
Duna torkolata, ha az időjárás engedi, akkor kimotorcsónakozunk a Fekete-tenger nyílt vizére. 2 – 3 méter magas hullámokon leszünk tanúi a Fekete-tenger és a Duna vizének találkozásánál.
Sulina – a Sulina ág és a Fekete-tenger torkolatánál található a több mint 2700 éves város, mely Románia egyik legrégebbi, legalacsonyabban fekvő települése is, alig 4 méterre tengerszínt felett. Kikötőváros jellege miatt a századfordulón több, mint 30 nemzet alkotta lakosságát. Emléküket az Európában is egyedi temetője őrzi. A város másik látványossága a 200 éves világítótorony.
Feredőzés a Fekete-tengerben – strandolásra alkalmas homokos part, csónakkal kb.1 órára a szállástól. A sulinai tengerpart még nincs nagyon kiépítve, így aránylag érintetlen partszakasz várja a strandolni vágyókat.

Szállás és estebéd: – Tulcean – *** szállodában

Ötödik nap

Mamaia – félnapos feredőzés a Fekete-tengerben
Konstanca, a legforgalmasabb Fekete-tengeri kikötőváros, megtekintjük a konstancai nagymecsetet és minaretet, a Publius Ovidius Naso szobrát, a tengerparti kaszinó épületét és megejtünk egy újabb feredőzés a Fekete-tengerben

Szállás és estebéd: – Bukarest környékén – *** szállodában

Hatodik nap

Bukarest, városnézés „Kelet Párizsában” megtekintjük a gigantikus Nép Házát, Ceausescu „remekművét” amely a második legnagyobb építmény a világon, a régi szép időket idéző belvárost. Útba ejtjük az Román Athenauemot, a lenyűgöző neoklasszikus hangversenytermet, a Diadalívet, a Forradalom terét és a Piazza Maggiore-t …
– A Horezui kolostor megtekintése, ami a világörökség része és a Brâncoveanu-stílusnak kiemelkedő példája.
Transzalpina – a király útja – Erdélyt köti össze Román-alfölddel a Parang-hegységen áthaladva. Utunk legmagasabb pontja az Urdele-hágón 2145 méteren lesz.
– Ha az időnk engedi akkor egy kis túrácskát is beiktatunk

Szállás és estebéd: – Déva – *** szálloda

Hetedik nap

Vajdahunyad, a történelmi Magyarország legimpozánsabb gótikus várkastélya,
a Hunyadiak ősi fészke
Guraszáda, XIII. századi négykaréjos alaprajzú templom
Solymosvár, IV. Béla idejében épült Maros menti erősség, fölsétálunk a
várromhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a Maros-völgyére
Máriaradna, híres búcsújáró hely – a 18. sz -ban épített barokk templom, ferences
szerzetesek gyűjtőtábora
Ménes-Hegyalja, borkostoló Balla Géza pincészetében

Határátlépés: Nagylaknál – 17:00 óra tájékában

 

Térkép a programhoz            Letölthető program

 

1 Vélemény

 1. avatar
  Babos Katalin
  8:49 du. - 2018-11-07 / Reply

  2017. nyarán utaztunk Szabó Csabával a Duna-Deltába! Óriási, feledhetetlen élményekben volt részünk. A szállások is szuperek voltak, különösen a Bácsfalu-i falusi vendéglátás és a Tulcsa-i szálloda minden igényt kielégítő volt! A program szervezés is remek volt! A Duna-Delta motorcsónakkal, egész napos kirándulás keretében hatalmas élmény! Aki szeret fotózni, annak egy Kánaán! Mindenkinek, aki csak fontolgatja, hogy egyszer eljusson erre a környékre, szívesen ajánlom! Programokban, látnivalókban, élményekben gazdag utazás volt! Köszönet érte!

  0

Írja meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mobil: 0040 740 973320
Ár: 135,000 Ft -tól 135,000 Ft /fő
× 135,000 Ft = 135,000 Ft

Jelentkezés a programra

Vagy

Tervezzék meg saját erdélyi programjukat.