Barangolás a székelyek világában

Körutazás 7 nap / 6 éjszaka Indulás dátuma: 2019
Kérésre bárhonnan Erdélyi körutak Idegenvezető: biztosított

A nagy Erdély-körutak közül elsőnek ajánljuk a „Barangolás a székelyek világában” programunkat. Akkor mondhatjuk, hogy sikeres a kirándulásunk, ha utunk során, Kalotaszegen vagy Székelyföldön barangolva úgy érezzük, hogy a lélek is velünk utazik. Olyan helyeken járunk, és olyan híres személyiségekre emlékezünk, amelyekről, akikről már sokat hallottak, de talán még nem ismertjük eléggé őket.


DÁTUM
Önök döntik el

UTAZÁS
kényelmes, jól felszerelt autóbusszal, mikrobusszal vagy személyautóval, kb. 2100 km Erdély területén

SZÁLLÁS
igény szerint lehet, panzióban, szállodában, faluturizmusokban vagy kulcsos házban igényes körülmények között

VEZETÉS
a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri

RÉSZVÉTELI DÍJ
zsebre szabjuk

A RÉSZVÉTELI DÍJ TARTALMAZZA
 • Szállás
 • Félpanziós ellátás
 • Idegenvezetés
 • Szállítás
 • Idegenvezető költségei
 • Szervezési költségek

A RÉSZVÉTELI DÍJ NEM TARTALMAZZA
 • Utasbiztosítás
 • Belépők

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS
kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb-nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

KIKNEK AJÁNLJUK
Mindazoknak, akik mottónkat – Túra és kultúra Erdélyben – átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.

MINIMÁLIS LÉTSZÁM
37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

MEGJEGYZÉS
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!

Szemelvények az út eseményeiből

 • Kirándulgatunk Erdély csodálatos tájain, a védett természeti övezetben fekvő Tordai-hasadékban és a világhírű Békás-szorosban
 • A “nyugdíjasok ösvényén” följutunk a Kis-Cohárdra (1311 m), ahonnan felejthetetlen rálátásunk lesz a Gyilkos-tóra és a környező hegyekre
 • Ellátogatunk a kolozsvári Házsongárdi temetőben Apáczai Csere János,Tótfalusi Kis Miklós, Dsida Jenő, Kós Károly, Reményik Sándor sírjához
 • Megtekintjük a bánffyhunyadi Árpád-kori festett kazettás mennyezetű templomot
 • Rátekintés a Székelykőre, a világörökségre előjegyzett Torockó falu központjából. Ebben az unitárius faluban az “idő megállt.” A főtéren lévő patrícius házak büszkén és megérdemelten viselik az Európa Nostra díjat
 • Megkóstoljuk a hagyományos székely konyha finomságait és a vidékre jellemző székely köménymagos pálinkát valamint a gyógyszernek is használt áfonya-pálinkát
 • Kalibalátogatás a Gyimesekben, a Barackos–tető oldalában. A kalibázás a havasi pásztorkodás e vidékre jellemző formája. Megismerkedünk az itt élő emberek mindennapjaival, a sajtkészítés hagyományos módszervével, a brigidó használatával és a valódi túróspuliszka ízével
 • Kalibalátogatás a Gyimesekben, a Barackos–tető oldalában. A kalibázás a havasi pásztorkodás e vidékre jellemző formája. Megismerkedünk az itt élő emberek mindennapjaival, a sajtkészítés hagyományos módszervével, a brigidó használatával és a valódi túróspuliszka ízével
 • Eljutunk az ezeréves határ legkeletibb pontjához és megtekintjük a Gyimesi-szorosban épült Rákóczi-vár romjait
 • A kirándulás színvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illő zene és irodalmi szemelvények az erdélyi alkotók műveiből (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Kós Károly, Tóth Árpád, Tamási Áron valamint a népköltészet remekei)

 

Utastájékoztató

Útvonal

Ártánd – Nagyvárad – Királyhágó – Kolozsvár – Torda – Torockó – Marosvásárhely -Szováta – Székelyudvarhely – Csíkszereda – Gyergyószentmiklós – Békás-szoros -Gyimesbükk – Székelykeresztúr – Segesvár – Berethalom – Nyárádtő – Torda -Kolozsvár – Aranyos-völgye – Biharlonka – Belényes – Nagyvárad – Ártánd

Első nap

– Nagyvárad, Szent László városa – római katolikus központ – Boldogasszony székesegyház, Szent László herma, püspöki palota, Kanonok-sor. Városnézés Nagyváradon: Mülleráj – a cukrászda, ahol Ady Endre szívesen elmélkedett, Szent László tér, Bémer tér.
– Királyhágó, a történelmi Erdély nyugati kapuja – panoráma-szünet.
– Bánffyhunyad, Kalotaszeg központi települése – Árpád-kori református templom, kalotaszegi festett kazettás mennyezettel.
– Körösfő – varrottas kirakodóvásár, Vasvári Pál kopjafája – versfelolvasással tisztelgünk emlékének.[/su_column]

Szállás és estebéd: –Kolozsvár környékén

Második nap

– Kolozsvár, Mátyás király szülővárosa – városnézés – Mátyás király és Bocskai István szülőháza, Szent Mihály plébániatemplom, Bánffy palota, a főtéri Mátyás király szoborcsoport, Bolyai egyetem és a Farkas utcai református templom, Házsongárdi temető – ellátogatunk Apáczai Csere János, Tótfalusi Kis Miklós, Dsida Jenő, Kós Károly, Reményik Sándor stb. sírjaihoz.
Torda, a vallásszabadság városa – a 17. században nyitott sóbánya meglátogatása.
Tordai-hasadék – végigmegyünk a kb. 3 km hosszú szurdoknak csaknem függőleges, 200 m–ig emelkedő, hatalmas sziklafalai között. (két órás túra)
Torockó, ahol kétszer kel fel a nap – ebben az unitárius faluban az „idő megállt”, a Főtéren levő patrícius házak büszkén és megérdemelten viselik az Europa Nostra díjat, nagyszerű kilátás a völgy fölé magasodó Székelykőre – tájmúzeum, Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthona.

Szállás és estebéd: – Kolozsvár környékén

Harmadik nap

– Marosvásárhely, a Bolyaiak városa – városnézés – a Teleki Sámuel által alapított Teleki Téka Erdély egyik legrégebbi világi magánkönyvtára, a Kultúrpalota Marosvásárhely főterén álló városarculatot meghatározó épület, a magyaros szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom egyik jelentős példája. Tükörterem, képtár, a Bolyaiak és Sütő András sírja a református temetőben.
– Erdőszentgyörgy – református templom, Rhédey Klaudia grófnő emlékei.
– Szováta – Medve-tó, kurta ismerkedés a hajdani híres fürdőhellyel, séta a sósziklákhoz, (fakultatív feredőzés)
– Korond – népi kerámia kirakodóvásár, a fazekas mesterség bemutatása.
– Farkaslaka – Tamási Áron sírja – versfelolvasással tisztelgünk emlékének.
– Szejkefürdő – a legnagyobb székelynek mondott Orbán Balázs sírja.

Szállás és estebéd: – Székelyudvarhely környékén

Negyedik nap

– Madéfalva, az 1764. január 7-i székely mészárlás, a Madéfalvi Veszedelem eseménye által írta be nevét a történelembe – Siculicidium emlékmű megtekintése
– Marosfő – a Maros forrása.
– Pongrác-tető – panorámaszünet.
– Békás-szoros – átsétálunk a Kárpátok egyik leglélegzetelállítóbb szorosán, és végigmegyünk a kitisztított, járhatóvá tett Kis-Békás szoroson is.
– Kis-Cohárd – felsétálunk a „nyugdíjasok” ösvényén 1311 m. magasra, ahonnan felejthetetlen rálátásunk lesz a Gyilkos-tóra és a környező hegyekre.
– Gyilkos-tó – séta a tó körül, Szent Kristóf kápolna, a zarándokok, kirándulók, utasok patrónusa.
– Gyergyószentmiklós – az örmény katolikus templom a város legértékesebb látványossága.
– Gyergyószárhegy – a 17. század elején épített Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz egyik legszebb példája, itt töltötte gyermekkorát az erdélyi fejedelem Bethlen Gábor. A képtár megtekintése.
– Átsuhanunk a Sikaszó-hágón (1000 m), a Görgényi havasok és a Hargita hegység közötti átjárón.
– Zeteváraljai víztározó megtekintése, fotószünet.

Szállás és estebéd: – Székelyudvarhely környékén

Ötödik nap

– Csíkszereda – a Millenniumi templom megtekintése – Makovecz Imre tervezése.
– Csíksomlyó – a kegyhely. A legnagyobb magyar katolikus búcsújáróhely a Székelyföld szívében, a legismertebb magyar ferences kolostor és Ferenc-rendi bazilika.
– Fügés-tető – panoráma szünet
– Gyimesi–szoros – az ezeréves határ legkeletibb pontja, a Rákóczi-vár maradványa, a Kontumáci–kápolna és a katonai emlékhely
– Kalibalátogatás a Gyimesekben, a Barackos–tető oldalában. A kalibázás a havasi pásztorkodás e vidékre jellemző formája. Megismerkedünk az itt élő emberek mindennapjaival, a sajtkészítés hagyományos módszerével, a brigidó használatával és a valódi túróspuliszka ízével.
– Máréfalva – a faragott, festett, régi székelykapuk leggazdagabb gyűjteménye – fotószünet.

Szállás és estebéd: – Székelyudvarhely környékén

 Hatodik nap

– Székelyudvarhely, a legmagyarabbnak tartott erdélyi nagyváros, az egykori Udvarhelyszék, anyaszék központja – szoborpark megtekintése, szabad program.
– Székelyderzs – a székelyderzsi unitárius vártemplom az egyetlen olyan romániai magyar műemlék, amely az UNESCO világörökség kincsének a része.
– Bögöz – református templom – Szent László-legenda falképciklusai
– Székelykeresztúr – Gyárfás kúria, Petőfi Sándor életének utolsó éjszakáját töltötte ebben az udvarházban – Petőfi körtefája
– Fehéregyháza, Petőfi és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb
emlékhelye – Petőfi emlékmúzeum megtekintése.
– Segesvár, Közép-Európa egyetlen napjainkig lakott középkori vára – városnézés a világörökség részesévé vált szász városban.
– Berethalom, az egykori szász evangélikus püspöki székhely –  erődtemploma a világörökség részét képezi.

Szállás és estebéd:- Kolozsvár környékén

 Hetedik nap

– Aranyos völgye és “Mócopotámia,” móc településeken utazunk keresztül (móc – az Erdélyi – szigethegységben élő román pásztornép).
– Rozsda–hasadék – a rövid túra során lekukkantunk a látványos katlanba, és meggyőződhetünk a víz hatalmas erejéről
– Medve–barlang, Kelet-Európa leghíresebb és leglátogatottabb cseppkőbarlangja.

Határátlépés: – Ártándnál, 16h tájékában

 

Térkép a programhoz            Letölthető program

Írja meg a véleményét

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Mobil: 0040 740 973320
Ár: zsebre szabjuk

Jelentkezés a programra

Vagy

Tervezzék meg saját erdélyi programjukat.