Főoldal  |   Ars poetica  |   Rólunk  |   Idegenvezetők  |   Webtérkép  | Kapcsolat
Ön a: Home / Erdélyi körutak / / Körutazás a Bánságban és az Al–Dunánál:

Körutazás a Bánságban és az Al–Dunánál

Dátum: Önök döntik el
Ár: zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »

Útvonal

TérképTérkép
 
Magyarcsanád - Nagyszentmiklós - Temesvár – Buziásfürdõ – Karánsebes – Herkulesfürdõ – Orsova – Szörényvár - Újmoldova – Oravicabánya – Anina – Herkulesfürdõ – Zsilvásár – Hátszeg – Csernakeresztúr – Déva – Arad – Nagylak

Fontos tudnivalók

Idõtartam: 5 nap
Utazás: kényelmes, jól felszerelt autóbusszal, mikrobusszal vagy személyautóval
             kb. 1530 km Erdély területén
Utasbiztosítás: egyénileg megkötendõ
Ellátás: félpanzió - reggeli és bõséges estebéd
Szállás: igény szerint lehet, panzióban, szállodában, faluturizmusokban vagy kulcsos házban igényes körülmények között
Vezetés: a csoportot képzett erdélyi szakvezetõ kíséri

Részvételi díj:   zsebre szabjuk

- A részvételi díj tartalmazza: a szállást, a félpanziós ellátást, a szállítást, idegenvezetést, az idegenvezetõ költségeit és a szervezési költségeket.
- A részvételi díj nem tartalmazza: az utasbiztosítást - amely egyénileg megkötendõ, és a belépők árát – amely várhatóan kb. 5000 HUF / fő + a dunai hajókázás árát, aminek összege a csapat létszámától függ.
Szükséges felszerelés: kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb idõtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erõnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esõkabát, fényképezõgép, fürdőruha. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörûségét.
Kiknek ajánljuk a programot: Mindazoknak, akik mottónkat - Túra és kultúra Erdélyben - átérzik és megélik.
Korhatár nincs, de belátás van.
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelõen módosítható!
Minimális létszám
37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

Szemelvények az út eseményeibõl

- Hajókázás a Dunán Orsovától – Dunatölgyesig a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosban található Punyikova barlangbejáratig
- Herkulesfürdõi séta a régi városrészben – monarchiabeli idõk emléke, valamint egynapos „fürdõ- és ivókúra”
- Felsétálunk a Sissi-kilátóhoz, ahova szép idõben Erzsébet királyné is felgyalogolt
- Túrázunk a Szörényi–érchegys
égben és a Mehádiai hegyekben
- A Cserna-völgyének természeti szépsége és érintetlensége örök élmény marad
- A hátszegi medence fölött õrködõ Kolc-várához (Kendeffy várához) gyalogolunk fel, ahonnan gyönyörû rálátás nyílik a medencére és a Retyezát-hegységre. Jules Verne errõl a várról írt a „Várkastély a Kárpátokban címû regényében.
- A kirándulás szinvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illõ zene és irodalmi szemelvények erdélyi alkotók mûveibõl (Ady Endre, Reményik Sándor, Wass Albert, Tóth Árpád, Tamási Áron)
                                       Körutazás a Bánságban és az Al–Dunánál- képekben

Részletes program

Elsõ nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
Szállás és estebéd:
- Nagycsanád - Szent Gellért püspök szobra.
- Nagyszentmiklós - Bartók Béla emlékek, a nagyszentmiklósi kincs története.
- Temesvár, a Bánság fõvárosa - városnézés, a Losonczy-tér avagy Dóm-tér barokk épületeinek árnyékában sétálgatunk, megtekintjük a római katolikus Székesegyházat vagy más néven a Dóm templomot, amelyet 1736 és 1773 között építettek barokk stílusban. Jenõ herceg-tér, a korzó vagy Lloyd-sor, az egykori Ferencz József Színház, ellátogatunk a Mária-szoborhoz Dózsa György kivégzésének állítólagos helyszínéhez, a református imaházhoz, amelynél 1989. december 15-én összegyûltek a Tõkés Lászlót védõ hívek – ahonnan kipattant a román forradalom szikrája.
- Buziásfürdõ - rövid séta a valamikori híres fürdõvárosban, amelynek több alkalommal volt fürdõvendége Deák Ferenc.
- Lugos - Temes megye második legnagyobb városa, itt született 1883-ban Lugosi Béla színmûvész, itt töltötte gyermekkora egy részét Teller Ede fizikus.
- Karánsebes - itt írta Petõfi Sándor 1849. ápr. 17-én A székelyek címû versét
- Porta Orientalis, a Temes völgyébõl a Cserna völgyébe vezetõ hágó Krassó-Szörény vármegyében, 515 m. magasságban. Az Al-Duna nehezen járhatósága miatt õsidõk óta fontos útvonal Magyar Alföld és Havasalföld között.
-Herkulesfürdõn - panzió
Második nap:
Látnivalók:


 

 
 
 
 
 
 
Szállás és estebéd:
- Herkulesfürdõ monarchiabéli állomása
- Orsova - itt rejtette föld alá 1849-ben a magyar Szent Koronát Szemere Bertalan, itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos, Szent Anna kolostor, gyönyörû rálátás az orsovai öbölre.
- Hajókázás a Dunán - 3 órás hajókirándulás a Dunán Orsovától – Dunatölgyesig a Kis-Kazán-szoroson keresztül a Nagy-Kazán-szorosig.
- I. Vaskapu vízi erõmû megtekintése, múzeumlátogatás
- Szörényvár, 13. században létesített egykori Szörényi bánság székhelye, a valamikori Drobeta római õrhely közelében - Traianus hídjának pillérmaradványa, amely Damaszkuszi Apollodórosz szíriai építész tervei szerint készült.
- Herkulesfürdő - a monarchia egykori gyöngyszeme, a 19. század közepén épült díszes villák és nyaralók ma elszomorító képet mutatnak, ennek ellenére érdemes végigsétálnunk a Ferencz József és Erzsébet királyné által is igen kedvelt fürdőváros központján, és egy kis fantáziával felidézni az akkori idők hangulatát. Gyógyforrások kóstolgatása, fürdőzés a csodálatos termálvízben
-Herkulesfürdõn - panzió
Harmadik nap:
Látnivalók:

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Szállás és estebéd:
- Végigbuszozunk a Duna partján Orsovától - Újmoldváig beiktatva egy-két panorámaszünetet. Decebal sziklaszobor, Mraconia kolostor, megkeressük az új Széchenyi-emléktáblát a Vaskapunál
- Túra a Csukar kilátóhoz ahonnan gyönyörûen látszik a Dubovai öböl és a Nagy-Kazán-szoros.
- Baross–tábla - Baross Gábor „vasminiszter” idejében, gigantikus méretû munkával elkezdték a Duna szabályozását, hegynyi sziklákat távolítva el a hajók utjából. Ennek emlékét õrzi a hatalmas 10x7 m méteres kõtábla
- Szent László várromról csodáljuk meg a szerb oldalon levõ Galambóc várát és Arany János Rozgonyiné című balladájával emlékezünk a galambóci csatára.
- Oravicabánya, a Bánság bányászatának hajdani központja - városnézés, az 1817 –ben a bécsi Burgtheater mintájára épült színházát meglátogatta I. Ferenc és Ferenc József császár, Széchenyi István, Trefort Ágoston miniszter, Liszt Ferenc és George Enescu zeneszerzõk. Knoblauch–féle patika.
- Vonatozás Anina és Oravicabánya közötti csodálatos vidéken, a vasútvonalat építésekor „bánáti Semmeringnek” nevezték. A 33 km hosszú vonal szintkülönbsége 339 méter, különlegessé az átvágások, töltések, védõfalak, kanyarok sokasága teszi. 863 méternyi hosszúságban tíz viadukton és összesen 2084 méternyi alagúton halad át.
- Bigar vízesés – Románia legszebb zuhataga
- Ógerlistye - a mai napig gyönyörû környezetben mûködõ, évszázados vízimalmok megtekintése.
- Herkulesfürdõn - panzió
Negyedik nap:
Látnivalók:

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Szállás és estebéd:
- Cserna-folyó vadregényes völgye, méltán vetekszik a Békás-szoros szépségével
- Megcsodáljuk az Isten hídját, ehhez hasonló természetes sziklahíd, mindössze három van a világon.
- Tismana-kolostor, XIV századi ortodox kolostor festõi környezetben.
- Zsilvásár, Constantin Brâncuși szobrászmûvész néhány világhírű alkotása: a Csók kapuja, a Hallgatás asztala, piacozás – friss gyümölcs vásár.
- A Déli–Kárpátokat áttörő Zsil folyó lenyűgözõ látványú Szurdok–szorosán térünk vissza Erdélybe.
- Õraljaboldogfalva, a falu temploma, Árpád-kori építészetünk kiemelkedõ értékû emléke a Hátszegi–medencében. Az erdélyi magyar ember számára viszont a szórványok szórványa, a helység nevét, mely a magyar hát és szeg fõnevekbõl ered, ma úgy értik, hogy Isten háta mögötti szeglet.
- Kolc-vára, Kendeffy-vár a Retyezát lábánál. A Kende, majd Kendeffy nevû hátszegi fõúri család a maga védelmére építette a várat. Jules Verne-t ez a vár ihlette meg a Várkastély a Kárpátokban címû regényének megírásakor, bár életében nem kereste fel. Mi egy kis túra során feljutunk a sziklaszirten álló vármaradványhoz, ahonnan gyönyörû rálátásunk lesz a hátszegi medencére és a Retyezát-csúcsra.
- Demsus - a Szent Miklós-templom a legrégibb ma is használt ortodox templom Romániában, egyben Erdély egyik legkülönlegesebb egyházi mûemléke. A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján.
- Déván – szállodában
Ötödik nap:
Látnivalók: 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 Határátlépés:
 
- Vajdahunyad - a történelmi Magyarország legimpozánsabb gótikus várkastélya, a Hunyadiak õsi fészke
- Marosillye - az erdélyi fejedelemség ideje alatt a Maros vidékének fontos vára volt - Bethlen Gábor szülõháza
- Guraszáda - 13. századi négykaréjos alaprajzú templom
- Soborsini Forray–Nádasdy kastélykert. A királyi kastély eredetijét egy 1680 körül származó vadászlakot felhasználva Forray András építtette az 1830-as években. A többrendbeli pusztítások után a 19. században klasszicista külsõt kapott. 1943-ban I. Mihály román király vásárolta meg. Az 1980-as években Nicolae Ceaușescu villája volt, a király 2001-ben kapta vissza az államtól. 2005-tõl kezdve látogatható. Díszparkjában 350 éves tölgyek, 170 éves tiszafák és diófák láthatók.
- Solymosvár - IV. Béla idejében épült Maros menti erõsség, fölsétálunk a várromhoz, ahonnan gyönyörû rálátásunk lesz a Maros völgyére
- Máriaradna, híres búcsújáró hely - a 18. században épített barokk templom, a kommunizmus idején a ferences szerzetesek gyûjtõtábora
-„Világosi vár, de szomorú a neved, mert megázott piros vérrel a földed. Sok anyának odahalt a gyermeke, jaj Istenem, de hiába nevelte.” A népdal a világosi fegyverletétel emlékét idézi, mi pedig a helyszínen ismerkedünk meg a történelmi tényekkel és a környék festõi kilátásával.  Meglátogatjuk a Bohus–kastélyt, ahol aláírták 1849-ben a fegyverletételi egyezményt. Bohusné Szögyény Antónia (1803-1890) 1910-ben emelt szobra, aki élete kockáztatásával igyekezett a szabadságharc sebesültjeit és a börtönök foglyait támogatni, segíteni
- Arad, a Magyar Golgota - koszorúzás a kiszabadított Szabadság-szobornál, megtekintjük az aradi 13 vértanú emlékmûvét.
- Nagylaknál - 17 h tájékában
 

További tudnivalók

Kedves Erdélybe Utazó!
 
Ha úgy érzi, hogy a fenti program tetszik, de valami mégsem az igazi, valami hibádzik, akkor kérem jelezze miben segíthetünk. Egy kis egyeztetés után Önre, Családjára vagy baráti körére, társaságára szabjuk a programot.
 
Ne cserepesedjünk!
 
„A fazék csak a maga egészében fazék, részeiben már csak haszontalan cserép”
                                                                                                                 Ravasz László.
 
 
UTASTÁJÉKOZTATÓ
A „Körutazás a Bánságban és az Al–Dunánál" programunk
FONTOS tudnivalóiról
 
 
Időpont:  
Utas-találkozó időpontja:     
Utas-találkozó helye:  
Indulás időpontja:   

 
Utazás:
A jelentkezés függvényében fog alakulni buszunk nagysága: 20 fős mikrobusztól egészen a 49+2 személyes autóbuszig. Minden busz klimatizált, mikrofonnal, DVD – CD lejátszóval felszerelt. A kényelmesebb utazás érdekében a csomagokat az utánfutóban vagy a busz alatti csomagtérben szállítjuk. Az utastérben csak az aznapi, a szállásfoglalásig szükséges csomagokat helyezzék el. Persze, ha bármire szükségük van a csomagtartóban lévő csomagból, akkor jelzik, és nagyon szívesen segítünk a csomag kivételében.
 
Pihenők:
Az utazások időtartamát tekintve a leghosszabb útszakasz az oda és a visszaút lesz, ezeken a napokon kb. 3 óránként fog megállni az autóbusz egészségügyi szünetet tartani. Természetesen, ha igénylik, rosszullét vagy egyéb okból kifolyólag, bármikor megállunk. A kirándulások alkalmával mindig igyekszünk biztosítani lehetőséget wc-re.
 
Szálláshelyeink:
A megrendelő igényeihez alkalmazkodunk.  A többcsillagos szállodától, panziótól a faluturizmuson keresztül a kulcsosházig igényelhetnek szállást. Természetesen egy csoporton belül csak azonos szintű szállást biztosítunk.    
 
Ellátás:
Az utunk során félpanziós ellátásban lesz részünk (bőséges reggeli és háromfogásos estebéd) Minden étkezés előre lebeszélt menüt tartalmaz, igyekszünk helyi ízekkel, tájjellegű ételekkel kedveskedni vendégeinknek. Persze, ha valamelyikük vegetáriánus vagy más táplálkozási gondjai vannak, akkor megkérjük jelezze, hogy tudjunk előre szólni a szálláson.
• A déli ebéd nem biztosított, ezért nem árt, ha hoznak magukkal otthonról némi hideg élelmet. A háziakkal is egyeztettük az ebédcsomag ügyét, és abban értettünk szót, hogy
700 HUF/csomag/fő árban a vendégek vagy a háziak útravalót csomagolnak.
• Erdélyben a vezetékes csapvíz iható, de sok helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Másfél liter ivóvíz ára: 100-150 Ft.
 
Csoportkísérés – idegenvezetés:
Az idegenvezetővel az indulás reggelén találkoznak, ő lesz a mindenesük, kérdéseikkel, gondjaikkal bátran forduljanak hozzá. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk a csoportért és nem fordítva. Biztos, hogy ügyelni fog Önökre és megtesz mindent, hogy gondjaikat minél hamarabb elfelejtsék és ráhangolódjanak Erdély szellemi, tárgyi értékeire és természeti szépségére. Az út során igyekszünk mindig kialakítani egy kis honismereti műhelyt, ha lehetséges – de erről bővebben a helyszínen.
A kirándulásra hangolt irodalmi és zenei anyagot az idegenvezető biztosítja. Az idegenvezető kilétéről és elérhetőségéről a következő levelünkben kapnak tájékoztatót.
 
Belépődíjak:
A belépők ára nincs benne a részvételi díjban – a várható összeg kb. 5 - 6000 HUF / fő + a hajókázás ára.
A hajókázás a Kazán-szorosban kb. 120.000 HUF / hajó / 3 óra - ha társulni tudunk más csoporttal, akkor olcsobb lenne.
 
Valuta:
A hivatalos pénznem Romániában a RON.
Jelenlegi árfolyama: 1 RON = kb. 70.-HUF.
A pénzváltást megejthetik odahaza is a váltóirodákban, bankokban vagy Erdélyben a váltóirodákban. Ha az erdélyi variáns marad, akkor kérem jelezzék az idegenvezetőnek szándékukat, hogy tudjon segíteni. Nem mindegy, hogy melyik váltóirodában váltanak, van-e kezelési költség vagy nincs. Utcán, feketézőkkel ne váltsanak! Székelyföldön, vásárban lehet fizetni forinttal, de már üzletben nem fogadják el a magyar pénzt.
 
Ajánlott költőpénz:
• Kb. 7.000 HUF.
• Románia közepes árfekvésű ország.
 
Értékek:
Kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre (pénztárca, személyi okmány, fényképezőgép). A városlátogatás alkalmával az utastérben ne hagyjanak értéket, illetve figyeljenek táskáikra!
 
Telefon:
Közvetlen telefonálás Magyarországra: 00 36 körzetszám + kapcsolási szám. A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek romániai roaming partnerekkel.
 
Gyalogtúránk nehézsége:
A programban szereplő „gyalogtúráink” nem kívánnak az átlagosan sportos erőnléten felüli teljesítményt. A kirándulásokra csupán egy kis hátizsákot kell magunkkal vinnünk, amiben legyen benne az esőkabátunk, fényképezőgép, esetleg valami édesség, gyümölcs és ivóvíz.
 
Adatok a túráinkról:
 
Solymosvár:
Táv: 2,3 km
Szintkülönbség: 72 m
Időtartam: kb. 1,10 óra
Nehézségi fok: ●●○○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
 
Amire oda kell figyelni! Solymosvár túrácskája hirtelen kapaszkodóval indul, és eltart jó 20 percet, utána már a domb tetejét látjuk, az ösvényke is mintha kezdene vízszintesbe kerülni. Fentről nagyon szép látványban lesz részünk. A mélyben folydogáló Maros völgye hosszan megmutatkozik. Javallott a jó talpú kényelmes sportcipő, utcai cipő.
 
Nagy-Csukar 
Táv: 4,2 km
Szintkülönbség: 139 m
Időtartam: kb. 1,30 óra
Nehézségi fok: ●●○○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
 
Amire oda kell figyelni! Ha legyőzzük a kezdeti kaptatót és nem stresszelünk, hogy ugyanott kell lejönnünk, akkor csodálatos sétában lesz részünk a Nagy-Csukar platón. A Nagykazán-szoros feletti sziklákról fotózzuk majd a Duna áttörését. Az első két képünk innen készült. A túrához olyan cipő szükséges, amelyik tartja a bokát, de voltak már csoportjainkban papucsos vállalkozók is.
 
Kolc - vára
Táv: 5 km
Szintkülönbség: 52 m
Időtartam: kb. 1.30 óra
Nehézségi fok: ●●○○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
 
Amire oda kell figyelni! Ne felejtsük otthon a fényképezőgépünket. A sziklára épített Kolc várából nagyon szépen látszik a Hátszegi medence és a Retyezát csúcsa.  
 
Szükséges felszerelés:
Kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.
 
Időjárás:
Az utóbbi időben a kánikula Erdélyt sem kerülte el, de a hegyek között sokkal elviselhetőbb, mint a végtelen sík terepen. A várható időjárás jelentést kb. egy héttel az utazás előtt közöljük itt a weboldalon.
 
Időeltolódás:
+ 1 óra.
 
Létszám:
Minimum létszám: 16 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát. Ha elmarad az utazás, irodánk indulás előtt 2 héttel közli azt. 2015.05.10.
Maximum létszám: 45 fő.
 
Személyzet:
A Mercurius Info Tour 1 túravezetője, 1 sofőr.
 
Útiokmányok:
 Kérünk minden utast, hogy kézipoggyásza összeállításánál fokozottan figyeljen az útlevelek-személyi igazolványok bepakolására. A személyi okmányok érvényessége az utas saját felelőssége. Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy új típusú személyi igazolvánnyal utazhatnak Romániába. Általános szabály, hogy mind az útlevélnek, mind a személyi igazolványnak érvényesnek kell lennie a hazaérkezést követő minimum további hat hónapig.
 
Gyógyszerek:
Ne feledjék otthon a rendszeresen szedett gyógyszereket. Ezen felül javasoljuk a következőket becsomagolni: fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó (más ételek – más fűszerezés!).
 
Ediktum:
Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.
 
Megjegyzés:
A busz márkájáról, színéről és rendszámáról a későbbiekben küldünk pontos tájékoztatást.
 
 
Mercurius Info Tour
Adresa: Ro 400236, Cluj – Napoca, Str. Belgrad nr. 17
Tel/fax: 0040 264 481512
Mobil: 0040 740 9733200740-973320040
Skype: mercuriusinfotour
Facebook: Cool-túra Erdélyben

 
 
Dátum: Önök döntik el
Ár: zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »