Főoldal  |   Ars poetica  |   Rólunk  |   Idegenvezetők  |   Webtérkép  | Kapcsolat
Ön a: Home / Erdélyi körutak / / Dél-Erdélyben a szászok és a székelyek világá...

Dél-Erdélyben a szászok és a székelyek világában

Dátum: Önök döntik el
Ár: zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »
Körutazás Dél-ErdélybenTérkép
 
Méhkerék – Nagyszalonta - Arad – Déva – Vajdahunyad - Gyulafehérvár - Nagyszeben - Kisdisznód - Bilea–vízesés – Fogaras – Brassó – Prázsmár - Kézdivásárhely – Szent Anna–tó - Csernáton – Brassó – Segesvár – Kolozsvár - Bánffyhunyad - Királyhágó - Nagyvárad – Ártánd

Fontos tudnivalók

Időtartam:7 nap
Utazás: kényelmes, jól felszerelt autóbusszal,mikrobusszal vagy személyautóval, kb. 2200 km Erdély területén
Utasbiztosítás: egyénileg megkötendő
Ellátás: félpanzió - reggeli és bőséges estebéd
Szállás: igény szerint lehet, panzióban, szállodában, faluturizmusokban vagy kulcsos házban igényes körülmények között 
Vezetés: a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri
Részvételi díj:   zsebre szabjuk 
- A részvételi díj tartalmazza: a szállást, a félpanziós ellátást, a szállítást, az adományokat, a programokat: a hétfalusi csángó-estet, a motorizált kordé bérlését a Vargyasi-szorosba, a pikniket, idegenvezetést, idegenvezető költségeit és a szervezési költségeket
- A részvételi díj nem tartalmazza: az utasbiztosítást - amely egyénileg megkötendő és a belépők árát – amely várhatóan kb. 8500 HUF/fő
Szükséges felszerelés: kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.
Kiknek ajánljuk a programot: Mindazoknak, akik mottónkat - Túra és kultúra Erdélyben - átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!
Minimális létszám
: 37 fő nagybusz esetén és 16 fő kisbusz esetén 

Szemelvények az út eseményeiből

- Az erdélyi városok nevezetességeivel ismerkedünk meg: Aradon, Déván, Nagyszebenben, Fogarason, Brassóban, Kézdivásárhelyen, Segesváron, Nagyváradon
- Meglátogatjuk a gyulafehérvári érseki székesegyházat, amely 2009-ben ünnepelte alapításának 1000 éves évfordulóját.
- Megismerkedünk az erdélyi szászok világával, történelmével, ötletességével. Kőműves Kelemenné balladáját magos Déva várában olvassuk fel, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a Maros völgyére.
- A Fogarasi–havasokban följutunk az ezeréves határhoz.
- Az Asszonyok-völgye páratlan szépségével és érintetlenségével kápráztatja el az arra járókat.
- Megkoszorúzzuk a aradi Szabadság-szobort és a vesztőhelyen álló emlékoszlopot.
- Megtekintjük a dévai „csoda” színhelyét a Szent Ferenc-kolostorban.
- Kisbaconban megtekintjük Elek apó egykori lakóházában berendezett emlékmúzeumot.
- Ha az időjárás engedi, megmártózunk a Csomád–hegység krátertavában, a Szent Anna–tóban.
- Részt veszünk a hétfalusi csángó esten, ami bizonyára maradandó élmény lesz mindenki számára. Megkóstoljuk, majd jó étvággyal megesszük a „kőlepcsőt.”
- Bográcsos szabadtéri piknik a Vargyasi-szorosban, majd következik az Orbán Balázs-barlang látogatása, ismerkedés a szoros legenda-világával és a természeti szépségekkel.
- Háromszék kis területén a vidék nagy szülöttjeire emlékezünk: Kőrösi Csoma Sándor, Mikes Kelemen, Dózsa György, Mikó Imre, Barabás Miklós, Ignác Rózsa, Bod Péter, Gábor Áron
- Városnézés a legkeletibb nyugati városban, Brassóban - Fekete templom.
- A Tömösi-szorosban, az emlékműnél az 1848-49–es szabadságharcosok emléke előtt tisztelgünk.
- Az estebédek a hagyományos erdélyi konyha ízvilágával ismertetnek meg.
- Lehetőségünk lesz megismerkedni az erdélyi emberek mindennapi életével és nem utolsó sorban vendégszeretetével.
A kirándulás színvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illő zene és irodalmi szemelvények az erdélyi alkotók műveiből (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dzsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Kós Károly, Tóth Árpád, Tamási Áron valamint a népköltészet remekei).

Részletes program

Első nap:
Látnivalók:


 
 
 
 
 Szállás és estebéd:
- Nagyszalonta, a hajdúváros - megtekintjük a Csonka-tornyot és a benne lévő Arany János Múzeumot, séta a szoborparkban.
- Arad, a Magyar Golgota - koszorúzás a kiszabadított Szabadság-szobornál, megtekintjük az aradi 13 vértanú emlékművét.
- Máriaradna, híres búcsújáró hely - a 18. században épített barokk templom, a kommunista időszakban a ferences szerzetesek gyűjtőtábora.
- Solymosvár, IV. Béla idejében épült Maros menti erősség - fölsétálunk a várromhoz, ahonnan gyönyörű rálátásunk lesz a Maros völgyére.
- Guraszáda, 13. századi négykaréjos alaprajzú templom.
- Marosillye, az erdélyi fejedelemség ideje alatt a Maros vidékének fontos vára volt - Bethlen Gábor szülőháza.
- Déván – *** szállodában
Második nap:
Látnivalók: 

 
 
 
 
 
 
 
 
Szállás és estebéd:
- Vajdahunyad - a történelmi Magyarország legimpozánsabb gótikus várkastélya, a Hunyadiak ősi fészke.
- Déva, várlátogatás – Kőműves Kelemenné balladája, a Magna Curia megtekintése, ellátogatunk a dévai Szent Ferenc szeretetotthonba, ahol „csoda történt”
- Gyulafehérvár - Erdély ősi történelmi fővárosa, az erdélyi érsekség székhelye. Itt található a 13. századi székesegyház, az érseki palota, amely a 16. században fejedelmi palotává lett, az Apor-palota, a Batthyaneum, illetve az 1922-ben épült ortodox katedrális.
- Nagyszeben, Szászföld fővárosa, 2007-ben Európa Kulturális Fővárosa - városnézés: gótikus székesegyház, a piacterek megtekintése, Huet-tér, Brukenthal Múzeum, a város véd-rendszere épen maradt részeinek bejárása, szabad program
- Kisdisznód - a hegyen található templom a szászok Erdélybe településének idejéből származó egyik legépebben megmaradt emléke.
- Nagydisznód, Heltai Gáspár, a kolozsvári nyomdász feltételezett szülőhelye, a városközpontban található evangélikus erdőtemplom mai napig őrzi középkori jellegét.
- Nagyszebenben – szállodában
Harmadik nap:
Látnivalók:

 
 
 


Szállás és estebéd:
- Bilea–tengerszem (gleccser-tó) 2040 méter magasan, rövid túra a gleccser-tó körül fel az Asszonyok-nyergébe, ahonnan gyönyörű rálátásunk van a környék természeti szépségeire / alternatív programként rövid séta Havasalföldre az 1 km hosszú alagúton – megtekintjük a Zerge-vízesést.
- Kerc - cisztercita apátság maradványai.
- Fogaras - várlátogatás, a református templom és Árva Bethlen Kata sírjának a megtekintése.
- Bácsfaluban a hétfalusi csángóknál – faluturizmus
Negyedik nap:
Látnivalók:

 
 Szállás és estebéd:
-Tömösi–szoros, megemlékezés az 1849. június 19-i csatában „A haza védelmében itt elvérzetteknek” emlékművénél.
- Szinaja, Peles kastély - a román királyok nyári rezidenciája - I Károly (1866 – 1914) idején épült és mára a 21. századi Európa egyik fontos emlékműve lett.
- Törcsvár, a nyugat-európai turisták kedvenc célpontja. A törcsvári kastély felkerült a CNN televízió által összeállított tíz legszebb kastély listájára. Van-e köze Drakulához? - a helyszínen kiderül.
- Brassó, a legkeletibb nyugati város - városnézés: Fekete templom, Katalin-kapu, Görög templom, szabad program
- Hétfalusi csángó est, megismerkedünk a hétfalusi csángók népszokásaival, népviseletével és fergeteges néptáncával.
- Bácsfaluban a hétfalusi csángóknál – faluturizmus
Ötödik nap:
Látnivalók: 
 
 
 

 
 

 
Szállás és estebéd:
- Sepsiszentgyörgy, a Székely Nemzeti Múzeum megtekintése a Kós Károly által tervezett épületben.
- Kisbacon, Erdővidék kis eldugott faluját a nagy mesemondó Benedek Elek tette ismerté, aki itt született és halt meg (1859-1929). A „Mari lak” kúria ma Benedek Elek emlékházként működik. A nagy mesemondó sírja a református temetőben látható, ide is ellátogatunk.
- Vargyas - falukázás, az unitárius műemléktemplom megtekintése. Látogatás a messzi földön híres népi faragó és bútorfestő műhelyekbe – a Sütő, Máthé, Török családoknál és Soós Emma népi bútorfestőnőnél - 16-20. századi Daniel-kastély reneszánsz-barokk épületegyütteseinek a megtekintése, Makovecz Imre tervezte református templom és a  székely rovásírás emlék szemrevétele.
- a Vargyas-szoros völgyében az Orbán Balázs barlang meglátogatása, ismerkedés a szoros legenda-világával és a természeti szépségekkel, bográcsos szabadtéri piknik
- Nagyajta - az unitárius erődtemplom a román kori templom helyére épült a 15. században késő gótikus stílusban, Kriza János emlékház.
- Bácsfaluban a hétfalusi csángóknál – faluturizmus
Hatodik nap:
Látnivalók:

 
 

 
 
 

 
 
 Szállás és estebéd:
- Prázsmár - a legnagyobb és a leglátványosabb szász erődtemplom, a világörökség része.
- Csomakőrös - Kőrösi Csoma Sándor emlékház.
- Zágon - Mikes Kelemen és Kiss Manyi emlékek a Mikes–Szentkereszty kúriában.
- Gelence, Szent Imre templom, Kovászna megye legértékesebb, az UNESCO által is számon tartott kultikus műemléke, Szent László legenda falfestmény.
- Alsócsernáton, Haszmann Pál Múzeum és Népfőiskola megtekintése. Székelyföld szellemi és tárgyi hagyatékának egyik kiemelkedő mentsvára.
- Kézdivásárhely, A Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városa,Orbán Balázs Háromszék Párizsának nevezte, de szokták a vargák városának is hívni, mert hajdanán sokan foglalkoztak errefelé bőrmegmunkálással. Szabadprogram.
- Bálványos, Torjai büdösbarlang, száraz gázömlés, mofetta, jót tesz a „fickósodásnak”
- Szent Anna kráter-tó – feredőzés a tóban, séta a Szent Anna kápolnához és a tó körül.
- Bácsfaluban a hétfalusi csángóknál – faluturizmus
Hetedik nap:
Látnivalók:


 

 
 
Határátlépés:
- Bogáti–erdőn haladunk keresztül
- Szászfehéregyháza, Szászföld egyik kevesek által ismert, nehezen megközelíthető jellegzetes települése és erődtemploma.
- Kőhalom, - vár állott, most kőhalom - a város feletti Várhegyen állnak a vár tekintélyes maradványai, László Gyulára - a régész, festőművész, a honfoglaló magyar nép életének tudós kutatójára emlékezünk.
- Szászkézd, a szász evangélikus erődtemplom – a világörökség része - rövid túra a parasztvárhoz
- Keresd, újra életre kel a keresdi Bethlen-kastély, egy értékes történelmi és kulturális örökség visszakerül a köztudatba.
- Királyhágó, a történelmi Erdély nyugati kapuja - panoráma szünet
- Ártándnál az esti órákban

További tudnivalók

 
Kedves Erdélybe Utazó!
 
Ha úgy érzi, hogy a fenti program tetszik, de valami mégsem az igazi, valami hibádzik, akkor kérem jelezze miben segíthetünk. Egy kis egyeztetés után Önre, Családjára vagy baráti körére, társaságára szabjuk a programot.
 
Ne cserepesedjünk!
 
„A fazék csak a maga egészében fazék, részeiben már csak haszontalan cserép” Ravasz László.


UTASTÁJÉKOZTATÓ
A „Körutazás Dél-Erdélyben a szászok és a székelyek világában" programunk
FONTOS tudnivalóiról


Időpont: 
Utas-találkozó időpontja:
Utas-találkozó helye: 
Indulás időpontja:

Utazás:
A jelentkezés függvényében fog alakulni buszunk nagysága: 20 fős mikrobusztól egészen a 49+2 személyes autóbuszig. Minden busz klimatizált, mikrofonnal, DVD – CD lejátszóval felszerelt.
A kényelmesebb utazás érdekében a csomagokat az utánfutóban vagy a busz alatti csomagtérben szállítjuk. Az utastérben csak az aznapi, a szállásfoglalásig szükséges csomagokat helyezzék el. Persze, ha bármire szükségük van a csomagtartóban lévő csomagból, akkor jelzik, és nagyon szívesen segítünk a csomag kivételében.

Pihenők:
Az utazások időtartamát tekintve a leghosszabb útszakasz az oda és a visszaút lesz, ezeken a napokon kb. 3 óránként fog megállni az autóbusz egészségügyi szünetet tartani. Természetesen, ha igénylik, rosszullét vagy egyéb okból kifolyólag, bármikor megállunk. A kirándulások alkalmával mindig igyekszünk biztosítani lehetőséget wc-re.

Szálláshelyeink:

A megrendelő igényeihez alkalmazkodunk.  A többcsillagos szállodától, panziótól a faluturizmuson keresztül a kulcsosházig igényelhetnek szállást. Természetesen egy csoporton belül csak azonos szintű szállást biztosítunk.   


Ellátás:

Az utunk során félpanziós ellátásban lesz részünk (bőséges reggeli és háromfogásos estebéd) Minden étkezés előre lebeszélt menüt tartalmaz, igyekszünk helyi ízekkel, tájjellegű ételekkel kedveskedni vendégeinknek. Minden háznál egységes menü lesz. Persze, ha valamelyikük vegetáriánus vagy más táplálkozási gondjai vannak, akkor megkérjük jelezze, hogy tudjunk előre szólni a ház asszonyának.
• A déli ebéd nem biztosított, ezért nem árt, ha hoznak magukkal otthonról némi hideg élelmet. A háziakkal is egyeztettük az ebédcsomag ügyét, és abban értettünk szót, hogy  500 HUF/csomag/fő árban a vendégek vagy a háziak útravalót csomagolnak.
• Erdélyben a vezetékes csapvíz iható, de sok helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Másfél liter ivóvíz ára: 100-150 Ft.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
Az idegenvezetővel az indulás reggelén találkoznak, ő lesz a mindenesük, kérdéseikkel, gondjaikkal bátran forduljanak hozzá. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk a csoportért és nem fordítva. Biztos, hogy ügyelni fog Önökre és megtesz mindent, hogy gondjaikat minél hamarabb elfelejtsék és ráhangolódjanak Erdély szellemi, tárgyi értékeire és természeti szépségére. Az út során igyekszünk mindig kialakítani kis honismereti műhelyt, ha lehetséges – de erről bővebben a helyszínen. A kirándulásra hangolt irodalmi és zenei anyagot az idegenvezető biztosítja.
Az idegenvezető kilétéről és elérhetőségéről a következő levelünkben kapnak tájékoztatót.

Belépődíjak:
A belépők ára nincs benne a részvételi díjban – a várható összeg kb.  8500 HUF/fő

Valuta:
A hivatalos pénznem Romániában a RON.
Jelenlegi árfolyama: 1 RON = kb. 74.-HUF.
A pénzváltást megejthetik odahaza is a váltóirodákban, bankokban vagy Erdélyben a váltóirodákban. Ha az erdélyi variáns marad, akkor kérem jelezzék az idegenvezetőnek szándékukat, hogy tudjon segíteni. Nem mindegy, hogy melyik váltóirodában váltanak, van-e kezelési költség vagy nincs. Utcán, feketézőkkel ne váltsanak! Székelyföldön, vásárban lehet fizetni forinttal, de már üzletben nem fogadják el a magyar pénzt.

Ajánlott költőpénz:
• Kb. 6.000 – 7.000 HUF.
• Románia közepes árfekvésű ország.

Értékek:
Kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre (pénztárca, személyi okmány, fényképezőgép). A városlátogatás alkalmával az utastérben ne hagyjanak értéket, illetve figyeljenek táskáikra!

Telefon:
Közvetlen telefonálás Magyarországra: 00 36 körzetszám + kapcsolási szám.
A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek romániai roaming partnerekkel.

Gyalogtúránk nehézsége:
A programban szereplő „gyalogtúráink” nem kívánnak az átlagosan sportos erőnléten felüli teljesítményt.
A kirándulásokra csupán egy kis hátizsákot kell magunkkal vinnünk, amiben legyen benne az esőkabátunk, fényképezőgép, esetleg valami édesség, gyümölcs és ivóvíz.

Adatok a túráinkról:

Solymosvár:
Táv: 2,3 km
Szintkülönbség: 72 m
Időtartam: kb. 1,10 óra
Nehézségi fok: ●●○○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
Amire oda kell figyelni! Solymosvár túrácskája, hirtelen kapaszkodóval indul és eltart jó 20 percet, utána már a domb tetejét látjuk, és az ösvényke is mintha kezdene vízszintesbe kerülni. Fentről nagyon szép látványban lesz részünk. A mélyben folydogáló Maros völgye hosszan megmutatkozik. Javallott a jó talpú kényelmes sportcipő, utcai cipő.

Asszonyok nyerge – a Fogarasi-havasokban
Táv: 3,6 km
Szintkülönbség: 327 m
Időtartam: kb. 2,30 óra
Nehézségi fok: ●●●○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
Amire oda kell figyelni! A főgerinc alatt a Bilea-gleccsertó felett vezet az út az Asszonyok- nyergébe. A látvány felemelő, a fotótéma pazar, de azért oda kell figyelni, hogy hova lépünk, mert lehetnek megbillenő kövek. Itt már olyan lábbeli szükségeltetik, amely tartja a bokát.

Vargyasi - szoros
Táv: 5,2 km
Szintkülönbség: 30 m
Időtartam: kb. 3.00 óra
Nehézségi fok: ●●○○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
Amire oda kell figyelni! Ne felejtsük otthon a fényképezőgépünket. Egy vaslétrán kapaszkodunk fel az Orbán Balázs barlangba, ahonnan nagyon jó a rálátás a Csala vezérről elnevezett sziklára.

Szükséges felszerelés:

Kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Időjárás:
Az utóbbi időben a kánikula Erdélyt sem kerülte el, de a hegyek között sokkal elviselhetőbb, mint a végtelen sík terepen.
A várható időjárás jelentést kb. egy héttel az utazás előtt közöljük itt a weboldalon.

Időeltolódás:
+ 1 óra.

Létszám:
Minimum létszám: 18 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát. Ha elmarad az utazás, irodánk indulás előtt 2 héttel közli azt.
Maximum létszám: 45 fő.

Személyzet:
A Mercurius Info Tour 1 túravezetője, 1 sofőr.

Útiokmányok:
Kérünk minden utast, hogy kézipoggyásza összeállításánál fokozottan figyeljen az útlevelek-személyigazolványok bepakolására. A személyi okmányok érvényessége az utas saját felelőssége.
Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy új típusú személyi igazolvánnyal utazhatnak Romániába.
Általános szabály, hogy mind az útlevélnek, mind a személyi igazolványnak érvényesnek kell lennie a hazaérkezést követő minimum további hat hónapig.

Gyógyszerek:
Ne feledjék otthon a rendszeresen szedett gyógyszereket. Ezen felül javasoljuk a következőket becsomagolni: fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó (más ételek – más fűszerezés!).

Ediktum:
Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

Megjegyzés:
A busz márkájáról, színéről és rendszámáról a későbbiekben küldünk pontos tájékoztatást.


Mercurius Info Tour
Adresa: Ro 400236, Cluj – Napoca, Str. Belgrad nr. 17
Tel / fax: 0040 264 481512
Mobil: 0040 740 9733200740-973320044
E-mail: info@mercuriustour.ro 
Web: www.mercuriustour.ro 
Skype: mercuriusinfotour 
Facebook: Cool-túra Erdélyben
Dátum: Önök döntik el
Ár: zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »