Főoldal  |   Ars poetica  |   Rólunk  |   Idegenvezetők  |   Webtérkép  | Kapcsolat

Kolozsvár és környéke

A Kolozsvárra látogató turistáknak szeretnénk segíteni program ajánlatunkkal!

 
        Kolozsváron itthon vagyunk, és ezért egy picit jobban belelátunk a dolgokba, mint nagyon sok magyarországi utazásszervező.
 
        Egyéni utasoknak és szervezőknek szeretnénk segíteni, hogy Kolozsváron és környéken töltendő idejük tartalmas és emlékezetes legyen.
 
        Miben segíthetünk?
 
        Először is idegenvezetésben Kolozsváron és környékén, majd szállásfoglalásban, igényük szerint, Önökre szabott program összeállításban, és nem utolsó sorban autó- vagy buszbérlésben. Ez utóbbit azért említettem meg, mert egyre többen választják a vonatos utazást Kolozsvárra. Lassan egy–egy erdélyi program, körutazás kiindulópontja is lehet Mátyás király szülővárosa.

                                                      Kapcsolat

Program ajánlatunk

Elsõ nap:
Látnivalók: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Szállás és estebéd:
- "Egésznapos" - városnézés Kolozsváron, Mátyás király szülővárában
- A Főtér – Kolozsvár jelképe és központja – látnivalók: a Szent Mihály templom, a Mátyás szobor, a Rhédey- és a Jósika-paloták, a Bánffy-palota, a Kemény-palota és a Hintz-ház stb.
- Az Óvár – a város legrégibb magja – látnivalók: Mátyás király szülőháza, a Ferences kolostor és templom, a Kolozsvár címere a Karolina–oszlopon, az Eppel-ház (Bocskai István szülőháza)...
- Bocskai – és a Hunyadi-tér - a mai város legnagyobb dísztere – látnivalók: Nemzeti Színház, Igazságügyi palota, Pénzü
gyi palota, Görögkeleti székesegyház, Magyar utcai református templom ...
- Városfalak, kaputornyok, bástyák látnivalók: az Óvár, Bethlen-bástya a falrészlettel, Takácsok-tornya, a délnyugati sarokbástya, a Fellegvár stb.
- Kolozsvár szellemi életének központja látnivalók: Babes-Bolyai Tudományegyetem, Báthory István Gimnázium, a Báthory–Apor Szeminárium, a Farkas utcai református templom és kollégium, Teleki-palota, a Szent György–szobor stb.
- Házsongárdi temető, Erdély panteonja – a magyar művelődéstörténet kegyhelye - ellátogatunk Apáczai Csere János, Tótfalusi Kis Miklós, Dsida Jenő, Kós Károly, Reményik Sándor sírjaihoz
- Botanikus kert – Fűvész kert - látnivalók: 14 hektárnyi területen több mint 10 000 növény él, a föld minden kontinensének legszebb fajtái tekinthetők meg. - Kolozsvári sétánkat megszakítjuk egy-egy technikai-, kávé- vagy igény esetén ebédszünettel

- Esti programnak beiktathatunk egy közös vacsorát, színházi előadás megtekintését, vagy ha nagyobb nyilvános esemény van, akkor azon való részvételt (időpontfüggő)
- Kolozsváron
Második nap:
Látnivalók:


 
 
 
 
 
 
 


 
Szállás és estebéd:
- Torda, a vallásszabadság városa – a 17. században nyitott sóbánya látogatása
- Tordai-hasadék, végigmegyünk a kb. 3 km hosszú szurdoknak csaknem függőleges, 200 m–ig emelkedő, hatalmas sziklafalai között. A másfél órás túra – az agresszív nyugdíjasoknak is teljesíthető
- Torockó, ahol kétszer kel fel a nap - ebben az unitárius faluban az „idő megállt”, a Főtéren levő patrícius házak büszkén és megérdemelten viselik az Europa Nostra díjat , nagyszerű rálátás a völgy fölé magasodó Székelykőre - tájmúzeum, Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthona.
- Torockószentgyörgy - Brassai Sámuel szülőháza, a Thoroczkay várrom „bevétele”
- Kőközi–szoros kapuján hagyjuk el a Torockó völgyét, fotószünet.
- Nagyenyed - Bethlen Kollégium, az intézmény híres tanárai és diákjai voltak: Pápai Páriz Ferenc, Apáczai Csere János, Körösi Csoma Sándor, Barabás Miklós, Áprily Lajos, Sütő Andr
ás. Megnézzük a vártemplomot is.
- Kolozsváron
Harmadik nap:
Látnivalók:

 
 
 
 
 
 
 
Szállás és estebéd:
- A Mezőség tájegységével ismerkedünk meg
- Válaszút - Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központ, Erdély legszebb és leggazdagabb népművészeti gyűjteménye.
- Bonchida - a Bánffy-kastély maradványai, a valamikori erdélyi Versailles.
- Szamosújvár - az örmények legfontosabb erdélyi központja
- Szék - a legjelentősebb mezőségi néprajzi központ, 12. századi református templom - egykori cisztercita templom, széki tisztaszoba.
- Wass Albert nyomdokain - Cege, Vasasszentgotthárd, Gyeke.
- Pusztakamarás - Sütő András szülőháza
- Kolozsvár
Negyedik nap:
Látnivalók:
 
 
 


Szállás és estebéd:
- Kalotaszeg vidékével és értékeivel ismerkedünk meg
- Magyargyerőmonostor - Kalotaszeg egyik legszebb temploma.
- Körösfő - varrottas kirakodó vásár, Vasvári Pál kopjafája - vers felolvasással tisztelgünk emlékének
- Bánffyhunyad - Kalotaszeg központi települése - Árpád-kori református templom, kalotaszegi festett kazettás mennyezettel.
- Magyarvalkó - kisméretű kalotaszegi erődtemplom.
- Séta az Almási vár romjaihoz
- Magyarvista - a „Kalotavár álma”, megtekintjük Kalotaszeg egyik legszebb kazettás mennyezetű templomát és egy magyarvistai tiszta szobát
- Kolozsvár
                                                       Kapcsolat

További tudnivalók