Főoldal  |   Ars poetica  |   Rólunk  |   Idegenvezetők  |   Webtérkép  | Kapcsolat
Ön a: Home / Erdélyjárás Kolozsvárról / / Kirándulás Herkulesfürdőre és a Vajdaságba:

Kirándulás Herkulesfürdőre és a Vajdaságba

Dátum: Önök döntik el
Ár: Zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »

Útvonal

Herkulesfurdo es VajdasagTérkép Kolozsvár - Őraljaboldogfalva - Malomvíz - Demsus - Herkulesfürdő - Orsova - Kazán szorosok - Herkulesfürdő - Fetislam - Galambóc - Székelykeve - Szendtrő vára - Belgárd - Újvidék - Pétervárad - Karlóca - Újvidék - Szabadka - Palics - Kolozsvár

Fontos tudnivalók

Időtartam: 6 nap / 5 éjszaka
Jelentkezési határidő: 2016. március 1.
Utazás: kolozsvári indulással és érkezéssel történik, kényelmes, jól felszerelt autóbusszal,
összesen kb. 1600 km
Utasbiztosítás: egyénileg és irodánknál is megköthető - a Szerbiában töltött 4 napra érdemes.
Ellátás: félpanzió, reggeli és bőséges, 3 fogásos estebéd
Szállás: 4 éjszaka 3* panziókban (Herkulesfürdő, Újvidék), egy éjszaka falusi vendéglátó családoknál (Székelykeve, Szerbia)
Részvételi díj: 235 EUR/fő kétágyas szobákban. Egyágyas felár: +60 EUR/fő az egész útra

- A részvételi dij tartalmazza: a szállást és estebédet, a szállítást Kolozsvári indulással és érkezéssel, az idegenvezetést és az idegenvezető költségeit, bor- és mézkóstolást a Zivanovic borászatnál, ugyanitt a 3 fogásos búcsúvacsorát
- A részvételi díj nem tartalmazza: az utasbiztosítást - amely egyénileg és irodánknál is megköthető, és a belépőket. A várható belépő árak kb. 10-15 EUR/fő szerb oldalon, 10 RON/fő itthon + a dunai hajózás ára, amely csapatlétszámtól függően 35-50 RON/fő között mozog.
Szükséges felszerelés: kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb-nagyobb túráinkat, amelyeket a csoport erőnlétéhez alakítunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép, fürdőruha. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.

Minimális létszám: 35 fő

Szemelvények az út eseményeiből

• Városnézés Herkulesfürdőn, Belgrádban, Karlócán, Újvidéken és Szabadkán
• Hajókázás a Dunán Orsovától – Dunatölgyesig, a Kis Kazán szoroson keresztül a Nagy Kazán szorosban található Punyikova barlangbejáratig - 3 óra hajózás
• Herkulesfürdői séta a régi városrészben – monarchiabeli idők emléke, borvízkóstolás és fürdés a termálvízben
• Túrázunk a Szörényi–érchegységben
• A Cserna-völgyének természeti szépsége és érintetlensége örök élmény marad
• A hátszegi medence fölött őrködő Kolc-várához (Kendeffy-várához) gyalogolunk fel, ahonnan gyönyörű rálátás nyílik a medencére és a Retyezát hegységre. Jules Verne erről a várról irt a Várkastély a Kárpátokban című regényében.
• Vajdaság és Bácska nevezetességeit látogatjuk meg
• A Duna partján, sziklába vájt úton buszozunk a Vaskaputól Galambóc váráig a szerb oldalon - lenyűgöző látvány a Kazán szorosokon keresztül.
• A kirándulás színvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illő zene és irodalmi szemelvények erdélyi alkotók műveiből (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Kós Károly, Tóth Árpád valamint a népköltészet remekei).

Részletes program

Első nap:
Látnivalók:Szállás és estebéd:
- Õraljaboldogfalva - a falu temploma Árpád-kori építészetünk kiemelkedõ értékű emléke a Hátszegi–medencében. Az erdélyi magyar ember számára viszont a szórványok szórványa, a helység nevét, mely a magyar hát és szeg fõnevekbõl ered, ma úgy értik, hogy Isten háta mögötti szeglet.
- Kolc-vára, Kendeffy-vár a Retyezát lábánál. A Kende majd Kendeffy nevű hátszegi fõúri család a maga védelmére építette a várat. Jules Verne-t ez a vár ihlette meg a Várkastély a Kárpátokban című regényének megírásakor, bár soha nem kereste fel. Mi egy kis túra során feljutunk a sziklaszirten álló vármaradványhoz, ahonnan gyönyörû rálátásunk lesz a Hátszegi-medencére és a Retyezát csúcsra.
- Demsus - a Szent Miklós templom a legrégibb ma is használt ortodox templom Romániában, egyben Erdély egyik legkülönlegesebb egyházi műemléke. A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján.
- Porta Orientalis, a Temes völgyébõl a Cserna völgyébe vezetõ hágó Krassó-Szörény vármegyében, 515 m. magasságban. Az Al-Duna nehezen járhatósága miatt ősidők óta fontos útvonal a Magyar Alföld és Havasalföld között.
Herkulesfürdőn, Sara's Son 3*
Második nap:
Látnivalók:Szállás és estebéd:
-Herkulesfürdő monarchiabeli állomása
-Orsova, itt rejtette föld alá 1849-ben a magyar Szent Koronát Szemere Bertalan, itt hagyta el Magyarországot Kossuth Lajos
-Hajókázás a Dunán, 3 órás hajókirándulás a Dunán Orsovától – a Punyikovai barlangig a Kis Kazán szoroson keresztül a Nagy Kazán szoros végéig
-2 órás gyalogtúra a Nagy Csukar kilátóhelyre – gyönyőrű kilátás a Nagy Kazán szorosra és a dunatölgyesi öbölre
-Herkulesfürdő, a  monarchia egykori gyöngyszeme,  19. század közepén épült díszes villák és nyaralók ma elszomorító képet mutatnak, ennek ellenére érdemes végigsétálnunk a  Ferencz József és Erzsébet királyné által is igen kedvelt fürdőváros központján, és egy kis fantáziával felidézni az akkori idők hangulatát. Gyógyforrások kóstolgatása, fürdőzés termálvízben
Herkulesfürdőn, Sara's Son 3*
Harmadik nap:
Látnivalók:

Szállás és estebéd:
-I. Vaskapu vízerõmû megtekintése, múzeumlátogatás
-A Vaskapu gátján átmegyünk a szerb oldalra
- A vízerőmű látogatása a szerb oldalon – lássuk, tudnak-e a szerbek olyat, amit mi nem :-)
-Fetislam vára - Szulejmán szultán idejében építették mint védelmi erősséget, falain felismerhetők a középkori török kultúra nyomai.
- Utazás tovább Galambóc váráig (Golubac). A vár festői romjai annak viharos történelméről tanúskodnak. Az erődöt a szerbek építették az 1300-as években, de a magyar királyok is többször ostromolták, majd sokáig török kézen maradt. Panorámaszünet, Arany László: Rozgonyiné című balladájával elevenítjük fel Luxemburgi Zsigmond 1428-as galambóci ostromát
-Lepeni örvény (Lepenski vir) neolitikus kori lelőhely és látogatóközpont. A neolitikumi kultúra fellegváraként is ismert Lepeni örvényben 136 házat fedeztek fel, melyek Kr. e. 9500–5500. között épültek.
Szendrőn, Hotel Car 3*
Negyedik nap:
Látnivalók:
Szállás és estebéd:
-Szendrő vára - egykor Közép-Európa egyik legnagyobb várát az utolsó középkori szerb uralkodó, Brankovics György építette. Valamikor 21 tornya volt, belső várkastéllyal és több falrendszerrel büszkélkedett.
-Belgrád, Szerbia fővárosa. A belváros látogatása (Közgyűlés épülete, Vasútállomás, Szent Száva templom, a Nemzeti Múzeum épülete), séta a Knez Mihajlova főutcán, majd Kalemegdán várának látogatása. A hatalmas erődítmény (Nándorfehérvár) Magyarország védőbástyája volt, itt aratott hősies győzelmet Hunyadi János a török hadak felett. Utazás a Zimony városrészbe majd a Hunyadi torony látogatása – a magyar nemzet 7. milleniumi emlékműveinek egyike!

Újvidéken, Hotel Duga 3*
Ötödik nap:
Látnivalók:
Szállás és estebéd:
-Újvidék központja: Városháza, Mária Neve plébániatemplom, Ortodox katedrális, séta a főutcán.
-Pétervárad - a gyönyörü erődrendszert az osztrákok építették, Mária Terézia idejében fejezték be. Ez volt az egyik legfontosabb vár az osztrák-török határon. 
-Pétervárad után utazás a Tarcal hegységre (Fruska Gora). A Tarcal hegység Szerbia első nemzeti parkja. A török hatalom elől menekülve a szerb orthodox egyház a Tarcal hegységen találta meg mentsvárát, számos kolostort építettek itt. Látogatás a Grgeteg kolostorban, amelyet a 16. század elején építettek.
-utazás Karlócára, ahol városnézés következik: Karlócai gimnázium, A négy oroszlán szökőkút, Magistratum, Békekápolna, Pátriárka-palota, Hittudományi iskola és szeminárium, Szentháromság katolikus templom. A program szerint a Karlócai gimnázium és a Regionális gyűjtemény látogatása
-látogatás a Zivanović méhészetben és borászatban, méz- és borkóstoló – 8 fajta bor, 3 fajta méz kóstolása, három fogásos búcsúvacsora
Újvidéken, Hotel Duga 3*
Hatodik nap:
Látnivalók:

Határátlépés:

-Szabadka város nevezetességeinek megtekintése: látogatás a Városházában (a marosvásárhelyi városháza „ikertestvére”), Raichel palota – a magyar szecesszió remekműve, zsinagóga, Szent Teréz székesegyház, gimnázium, ferences templom, stb.
-Palics, ahol hagyományosan a május 1-i majális alkalmával nagy zsibvásárt és vidámparkot szerveznek. A nevezetességek megtekintése, majd szabaidő a kirakodóvásáron és a vidámparkban (ilyenkor ez Szerbia legnagyobb vidámparkja, a rendezvényt emberek ezrei látogatják évente)
- Röszke: 16:30 körül, Nagylaknál – 19:00 h tájékában, érkezés Kolozsvárra éjfél körül

További tudnivalók


 
UTASTÁJÉKOZTATÓ
programunk
FONTOS tudnivalóiról
 
 
Időpont: 2016. április 27 – május 2. 6 nap / 5 éjszaka
Utas-találkozó időpontja:2016. április 27–án reggel 06:45 órakor
Utas-találkozó helye: Kolozsváron
Indulás időpontja: 07:00
 
Utazás:
Buszunk klimatizált, mikrofonnal, DVD – CD lejátszóval felszerelt. A kényelmesebb utazás érdekében a csomagokat a busz alatti csomagtérben szállítjuk. Az utastérben csak az aznapi, a szállásfoglalásig szükséges csomagokat helyezzék el. Persze, ha bármire szükségük van a csomagtartóban lévő csomagból, akkor jelzik, és nagyon szívesen segítünk a csomag kivételében.
 
Pihenők:
Az utazások időtartamát tekintve a leghosszabb útszakasz a visszaút lesz, azon a napon kb. 3 óránként fog megállni az autóbusz egészségügyi szünetet tartani. Természetesen, ha igénylik, rosszullét vagy egyéb okból kifolyólag, bármikor megállunk. A kirándulások alkalmával mindig igyekszünk biztosítani lehetőséget wc-re.
 
Szálláshelyeink:
Egy éjszaka faluturizmus keretén belül leszünk elszállásolva, Székelykevén. A székelykevei magyarok a bukovinai székelyek leszármazottai, ebben a faluban évek óta vendéglátással foglalkoznak a családok, azaz rendelkeznek 2–3 kiadó, vendégfogadásra berendezett szobával, fürdővel. Mondhatnánk azt is, hogy kevés szobás panzióban leszünk elszállásolva. Egy–egy családhoz, fészekaljához általában családokat vagy egymást elfogadó házaspárokat szoktunk beosztani, 3 - 4 – 5 vendéget. Érdemes lesz megismerkednünk egy Belgrád melletti magyar falu életével. Az első és utolsó két éjszakát 3-os panziókban töltjük Herkulesfürdőn és Újvidéken.
 
Ellátás:
Az utunk során félpanziós ellátásban lesz részünk (bőséges reggeli és háromfogásos estebéd) Minden étkezés előre lebeszélt menüt tartalmaz, igyekszünk helyi ízekkel, tájjellegű ételekkel kedveskedni vendégeinknek. Ha valamelyikük vegetáriánus vagy más táplálkozási gondjai vannak, akkor megkérjük jelezze, hogy tudjunk előre szólni a ház asszonyának.
• A déli ebéd nem biztosított, az első napra nem árt szendvicseket pakolni, és menet közben lesz lehetőség pékárukat vagy egyéb "tünetkezelő" ennivalókat vásárolni.
 
Csoportkísérés – idegenvezetés:
Az idegenvezetővel az indulás reggelén találkoznak, ő lesz a mindenesük, kérdéseikkel, gondjaikkal bátran forduljanak hozzá. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk a csoportért és nem fordítva. Biztos, hogy ügyelni fog Önökre és megtesz mindent, hogy gondjaikat minél hamarabb elfelejtsék és ráhangolódjanak az út szellemi, tárgyi értékeire és természeti szépségére. Az út során igyekszünk mindig kialakítani egy kis honismereti műhelyt, ha lehetséges – de erről bővebben a helyszínen.
A kirándulásra hangolt irodalmi és zenei anyagot az idegenvezető biztosítja. Az idegenvezető kilétéről és elérhetőségéről a következő levelünkben kapnak tájékoztatót.
 
Belépődíjak:
A belépők ára nincs benne a részvételi díjban – a várható összeg kb. 10-15 EUR / főSzerbiában és RON/fő a román oldalon. Ezen kívül a dunai hajókázás ára kb. 48-36 RON/fő között lesz, attól függően, hogy hányan leszünk.
 
Valuta:
A hivatalos pénznem Szerbiában az RSD (szerb dínár).
Jelenlegi árfolyama: 1 RON = 2,71.-RSD.
A pénzváltást megejthetik itthon is a váltóirodákban, bankokban vagy Szerbiában a váltóirodákban.
 
Ajánlott költőpénz:
• Kb. 100-200 RON.
 
Értékek:
Kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre (pénztárca, személyi okmány, fényképezőgép). A városlátogatás alkalmával az utastérben ne hagyjanak értéket, illetve figyeljenek táskáikra!
 
Telefon:
Közvetlen telefonálás Romániába: 00 40 körzetszám + kapcsolási szám. A szerb mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek romániai roaming partnerekkel.Szerbia nem tagja az EU-nak, így a roaming díjak is magasabbak.
 
Gyalogtúránk nehézsége:
A programban szereplő „gyalogtúráink” nem kívánnak az átlagosan sportos erőnléten felüli teljesítményt. A kirándulásokra csupán egy kis hátizsákot kell magunkkal vinnünk, amiben legyen benne az esőkabátunk, fényképezőgép, esetleg valami édesség, gyümölcs és ivóvíz.
 
Adatok a túráinkról:
 
Nagy Csukar:
Táv: 3-3,5 km
Szintkülönbség: 135 m fel, 135 m le
Időtartam: kb. 2 óra a pihenőket is beleszámítva
Nehézségi fok: ●●○○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
 
Amire oda kell figyelni! A túránk első részében az erdőben másszuk ki egy meredek oldalon a 135 métert, majd nagyjából vízszintesen, ugyancsak az erdőben, kiérünk az alsó kilátóra, ahonnan ráláthatunk a Nagy Kazás szorosra és a Dunára  Csodálatos kilátásunk lesz, a tér megnyílik körülöttünk. A felső kilátó körülbelül egy szinten van az alsóval, itt már a dunatölgyesi öbölt is láthatjuk. A kilátópontok párkányain fokozott figyelemmel kell közlekedni!
 
Szükséges felszerelés:
Kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait és a túrát, amely nem igényel különleges fizikai képességeket. Esőkabát, fényképezőgép, fürdő alkalmatosság. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.
 
Időjárás:
A várható időjárásjelentést kb. egy héttel az utazás előtt közöljük itt a weboldalon.
 
Időeltolódás Szerbiában
-1 óra.
 
Létszám:
Minimum létszám: 35 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát. Ha elmarad az utazás, irodánk az indulás előtt 2 héttel közli azt.
Maximum létszám: 35 fő.
 
Személyzet:
A Mercurius Info Tour 1 túravezetője, 2 sofőr.
 
Útiokmányok:
Kérünk minden utast, hogy kézipoggyásza összeállításánál fokozottan figyeljen az útlevelek-személyigazolványok bepakolására. A személyi okmányok érvényessége az utas saját felelőssége. Román állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek be Szerbia területére. Általános szabály, hogy mind az útlevélnek, mind a személyi igazolványnak érvényesnek kell lennie a hazaérkezést követő minimum további hat hónapig.
 
Gyógyszerek:
Ne feledjék otthon a rendszeresen szedett gyógyszereket. Ezen felül javasoljuk a következőket becsomagolni: fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó (más ételek – más fűszerezés!).
 
Ediktum:
Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.
 
Megjegyzés:
A busz márkájáról, színéről és rendszámáról a későbbiekben küldünk pontos tájékoztatást.
 
 
Mercurius Info Tour
Adresa: RO 400236, Cluj–Napoca, Str. Belgrad nr. 17.
Tel / fax: 0040 264 481512
Mobil: 0740-9733200040 740 973320
Skype: mercuriusinfotour

Dátum: Önök döntik el
Ár: Zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »
CallSend SMSCall from mobileAdd to SkypeYou'll need Skype CreditFree via Skype