Főoldal  |   Ars poetica  |   Rólunk  |   Idegenvezetők  |   Webtérkép  | Kapcsolat
Ön a: Home / Eseményturizmus Erdélyben / / Húsvét Kalotaszegen:

Húsvét Kalotaszegen

2016. március 26-29.
Ár: Zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »

Útvonal

ErdélyTérkép
 
 
Ártánd - Nagyvárad - Királyhágó - Bánffyhunyad – Kalotaszentkirály – Magyarléta - Magyargyerőmonostor – Havasrekettye – Kalotaszentkirály - Magyarvista - Kolozsvár – Csucsa - Körösrév – Nagyvárad – Ártánd

Fontos tudnivalók

Idõtartam: 4 nap
Utazás: budapesti indulással és érkezéssel, kényelmes,
jól felszerelt autóbusszal kb. 830 km Erdély területén
Utasbiztosítás: egyénileg megkötendõ
Ellátás: félpanzió - reggeli és bőséges estebéd
Szállás: faluturizmus - Kalotaszentkirályon
Vezetés: a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri
Részvételi díj: -zsebre szabjuk
- A részvételi díj tartalmazza: a szállást, a félpanziós ellátást, a szállítást, a teherautózást a Fehér-kövek lábáig, a pikniket, az adományokat, az idegenvezetést, az idegenvezető költségeit és a szervezési költségeket
- A részvételi díj nem tartalmazza: az utasbiztosítást - amely egyénileg megkötendõ, és a belépők árát – amely várhatóan kb. 3.500 HUF/fő
Szükséges felszerelés: kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb-nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép, a férfiak hozzák még a kölnivizet, a hölgyek pedig a piros tojást. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.
Minimális létszám: 37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelõen módosítható.

Szemelvények az út eseményeibõl

• Városnézés Nagyváradon és Kolozsváron.
• Túrázgatunk a gyönyörű fekvésű Sebesvárhoz, az 1836 m magas Vigyázóra, végigmegyünk a Révi–szoroson, keresve a hajdani Sebes-Körös menti kereskedelmi út lehetséges nyomvonalát és bekukkantunk a körösrévi Zichy cseppkőbarlang csodálatos világába.
• A programunkat úgy igazítjuk, hogy részesei lehessünk a kalotaszegi húsvéti ünnep hangulatának, hagyományának.
• Megtekintjük Kalotaszeg néhány kiemelkedő szépségű és értékű festett kazettás mennyezetű templomát.
• Megismerkedünk a kalotaszegi magyar hagyományos motívumvilággal, a körösfői varrottas kirakodó vásárban, a magyarvistai tiszta szobában és a református templombelsőkben.
• A Házsongárdi temetőben, Erdély panteonjában tiszteleghetünk nagyjaink előtt.
• Megkóstoljuk a hagyományos kalotaszegi konyha finomságait és megismerjük e vidékre jellemző húsvéti ételek ízvilágát.
• A kirándulás színvonalát és hangulatát emeli a tájhoz illõ zene és az irodalmi szemelvények az erdélyi alkotók mûveibõl (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenõ, Áprily Lajos, Wass Albert, Kós Károly, Tóth Árpád, Tamási Áron) valamint a népköltészet remekei

Részletes program

Elsõ nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
Szállás és estebéd:
- Alaposabb városnézés Nagyváradon, Szent László városában - római katolikus központ – Szent László székesegyház, Szent László herma, püspöki palota, Kanonok-sor, városnézés: Mülleráj - a cukrászda, ahol Ady Endre szívesen elmélkedett, Szent László tér, Bémer tér és a sétálóutca szecessziós palotái, a váradi vár maradványainak megtekintése.
- Mezőtelegd - gótikus stílusú, ma református temploma szentélyében a Telegdyek sírboltjának vörösmárvány reneszánsz fedőlapja látható a család címerével
- Megtekintjük a gyönyörű környezetben elhelyezkedő Jádlesi és Dragan völgyi víztározókat – a Királyerdő és a Bihari hegység ölelésében.
- Királyhágó - a történelmi Erdély nyugati kapuja - panorámaszünet
- Sebesvár vagy Kalotaszeg vára. Ez a hajdan büszke vár ma rom, de nem is akármilyen rom, hanem festői környezetben egyike a legromantikusabb várromjainknak
- Kalotaszentkirályon – faluturizmus
Második nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
Szállás és estebéd:
- kirándulás a Vlegyászára (Vigyázóra, az 1836 m magas hegyhátra – egykori elnevezése Kalota–havas) – utunkban érintjük a Rekiceli vízesést és a Fehér köveket.
- Piknik (szalonnasütés a Fehér kövek lábánál) – a piknik színhelyére egy kalotaszentkirályi vállalkozó teherautójával érkezünk majd meg (nem túrás kedvűek részére egy kis biztatás)
- Kalotaszentkirályon - faluturizmus
Harmadik nap:
Látnivalók:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Szállás és estebéd:
- Farnas, a félreeső és a turisták által elkerült település szép református templomát tekintjük meg
- Magyarvista - a „Kalotavár álma”, megtekintjük Kalotaszeg egyik legszebb kazettás mennyezetű templomát és egy magyarvistai tiszta szobát
- Kolozsvár, Mátyás király szülővárosa – városnézés - Mátyás király és Bocskai István szülőháza, Szent Mihály plébániatemplom, Bánffy - palota, a főtéri Mátyás király szoborcsoport, Bolyai egyetem és a Farkas utcai református templom, Házsongárdi temető - ellátogatunk Apáczai Csere János, Tótfalusi Kis Miklós, Dsida Jenő, Kós Károly, Reményik Sándor sírjaihoz
- Sztána - a kalotaszegi Alszeg legkisebb települése, amelynek legismertebb építészeti emléke Kós Károly saját háza, az eredetileg hétvégi háznak szánt Varjúvár, melyet 1909-ben tervezett, 1910 őszén és telén épített, majd 1925-ben bővített. Efölött a Csiga-dombon építette az 1920-as években a Varjú-tanyát, amelyet alkotóhelyként használt. A kettő között áll a mai telep legnagyobb épülete, a Kós által tervezett Szentimrei-villa.
Vonatozás – Kolozsvár – Sztána - 16:40 – 17:45
- Sztána - Bánffyhunyad - 19:07 – 19:23
- Kalotaszentkirályon - faluturizmus
Negyedik nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Határátkelés:
 
- Magyargyerőmonostor - Kalotaszeg egyik legérdekesebb temploma.
- Körösfő - varrottas kirakodó vásár, Vasvári Pál kopjafája - versfelolvasással tisztelgünk emlékének
- Csucsa - Ady emlékek keresése a valamikori Boncza-kastély árnyékában
- Természetjárás, Révi szoros körútja és a körösrévi Zichy cseppkőbarlang megtekintése - a Királyerdő-hegység északi peremén, Körösrév és Vársonkolyos között találjuk a Sebes-Körös által a mészkősziklába vájt festői szépségű Révi-szorost és a tucatnyi kisebb-nagyobb cseppkőbarlangot.
- Körösrév - betekintünk Hasas Péter, az utolsó révi keramikus hagyományos műhelyébe.
- Ártándnál a délutáni órákban
 

További tudnivalók


UTASTÁJÉKOZTATÓ
Húsvét Kalotaszegen programunk
FONTOS tudnivalóiról

 
Időpont: 2015
Utas-találkozó időpontja: 2015 reggel 6.00 órakor
Utas-találkozó helye: Budapesten – a Hősök tere parkolóban

Indulás időpontja: 2015.   - 06.15-kor

Utazás:
A jelentkezés függvényében fog alakulni a buszunk nagysága: 20 fős mikrobusztól egészen a 49+2 személyes autóbuszig. Minden busz klimatizált, mikrofonnal, DVD – CD lejátszóval felszerelt. A kényelmesebb utazás érdekében a csomagokat az utánfutóban vagy a busz alatti csomagtérben szállítjuk. Az utastérbe az aznapi, a szállásfoglalásig szükséges csomagokat helyezzék el. Persze, ha bármire szükségük van a csomagtartóban lévő csomagból, akkor jelzik, és nagyon szívesen segítünk a csomag kivételében.
 
Pihenők:
Az utazások időtartamát tekintve a leghosszabb útszakasz az oda és a visszaút lesz, ezeken a napokon kb. 3 óránként fog megállni az autóbusz egészségügyi szünetet tartani. Természetesen, ha igénylik, rosszullét vagy egyéb okból kifolyólag, bármikor megállunk. A kirándulások alkalmával mindig igyekszünk biztosítani lehetőséget wc-re.

Szálláshelyeink:
Faluturizmus keretén belül leszünk elszállásolva, Kalotaszentkirályon három éjszakát, kalotaszegi magyar családoknál. Igyekeztünk és igyekszünk azokkal a családokkal dolgozni, akik örömmel fogadják az érdeklődő turistákat, rendelkeznek 2–3 kiadó, vendégfogadásra berendezett szobával, fürdővel. Mondhatnánk azt is, hogy kevés szobás panzióban leszünk elszállásolva. Egy–egy családhoz, fészekaljához általában családokat vagy egymást elfogadó házaspárokat szoktunk beosztani, 3 - 4 – 5 vendéget.

Ellátás:
Az utunk során félpanziós ellátásban lesz részünk (bőséges reggeli és háromfogásos estebéd) Minden étkezés előre lebeszélt menüt tartalmaz, igyekszünk helyi ízekkel, tájjellegű ételekkel kedveskedni vendégeinknek. Minden háznál egységes menü lesz. Persze, ha valamelyikük vegetáriánus vagy más táplálkozási gondjai vannak, akkor megkérem jelezze, hogy tudjunk előre szólni a ház asszonyának.
• A déli ebéd nem biztosított, ezért nem árt, ha hoznak magukkal otthonról némi hideg élelmet.
• A csapvíz, kútvíz iható, de a biztonság kedvéért mindenütt árulnak és ihatunk palackozott ivóvizet is. Másfél liter ivóvíz ára: 100-150 Ft.

Csoportkísérés – idegenvezetés:
Az idegenvezetővel az indulás reggelén találkoznak, ő lesz a mindenesük, kérdéseikkel, gondjaikkal bátran forduljanak hozzá. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk a csoportért és nem fordítva. Biztos, hogy ügyelni fog Önökre és megtesz mindent, hogy gondjaikat minél hamarabb elfelejtsék és ráhangolódjanak Erdély szellemi, tárgyi értékeire és természeti szépségére. Az út során igyekszünk mindig kialakítani egy kis honismereti műhelyt, ha lehetséges – de erről bővebben a helyszínen. A kirándulásra hangolt irodalmi és zenei anyagot az idegenvezető biztosítja.
Az idegenvezető kilétéről és elérhetőségéről a következő levelünkben kapnak tájékoztatót.

Belépődíjak:
A belépődíjakat, ami várhatóan kb. 3500 HUF/fő, nem tartalmazza a részvételi díj

Valuta:
A hivatalos pénznem Romániában a RON.
Jelenlegi árfolyama: 1 RON = kb. 67.-HUF.
A pénzváltást megejthetik odahaza is a váltóirodákban, bankokban vagy Erdélyben a váltóirodákban. Ha az erdélyi variáns marad, akkor kérem jelezzék az idegenvezetőnek szándékukat, hogy tudjon segíteni. Nem mindegy, hogy melyik váltóirodában váltanak, van-e kezelési költség vagy nincs. Utcán, feketézőkkel ne váltsanak! Székelyföldön, vásárban lehet fizetni forinttal, de már üzletben nem fogadják el a magyar pénzt.


Ajánlott költőpénz:
• Kb. 5.000 – 6.000 HUF.
• Románia közepes árfekvésű ország.

Értékek:
Kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre (pénztárca, személyi okmány, fényképezőgép). A városlátogatás alkalmával az utastérben ne hagyjanak értéket, illetve figyeljenek táskáikra!

Telefon:
Közvetlen telefonálás Magyarországra: 00 36 körzetszám + kapcsolási szám.
A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek romániai roaming partnerekkel.

Gyalogtúránk nehézsége:
• A programban szereplő Vigyázó túránk, amely érinti majd a Rekiceli–vízesést és a Fehér-köveket, nem kíván az átlagosan sportos erőnléten felüli teljesítményt, csak egy kicsivel több kitartást. Az alaptábor a piknikező helyen lesz, ahova a teherautó szállít fel bennünket. Innen mindenki még egyszer felméri a terepet, átgondolja túraszándékát és belátása szerint indul útnak. Lesznek a zergelábúak, akik feljutnak a Vigyázóra, a lazább tempójúak, akik a Fehér köveket célozzák meg, és a bóklászók akik az alaptábor körül sétálgatnak és segédkeznek a piknik elkészítésében.

Adatok a túránkról:
Táv: 9 km
Indulás: Alaptábor – a piknik színhelye 1229 m
Érkezés: Fehér kövek 1548 m
Érkezés: Vigyázó teteje – 1836 m
Időtartam: kb. 3 óra
Nehézségi fok: ●●●○○

A túrához szükséges felszerelés:
• A legfontosabb a bakancs lenne, olyan túracipőben jöjjenek, amit már régóta használnak. Ha új bakancsuk vagy túracipőjük van, a túra előtt járassák be, nehogy az utazás alatt törje fel a lábát! Esőkabát, túrabot, fényképezőgép, ivóvíz és egy kis édesség vagy gyümölcs mindig jó ha van a  hátizsákunkban.

Időjárás:
• Kellemes, kirándulásra ideális tavaszi időre várhatunk, de a hegyekben pillanatok alatt változhat az idő. A későbbiekben – az időpont közeledtével pontosabb tájékoztatóval szolgálunk
Időeltolódás:
•+ 1 óra.

Létszám:
•Minimum létszám: 18 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát. Ha elmarad az utazás, irodánk indulás előtt 2 héttel közli azt.
•Maximum létszám: 45 fő.

Személyzet:
•A Mercurius Info Tour 1 túravezetője, 1 sofőr.
 
Útiokmányok:
Kérünk minden utast, hogy kézipoggyásza összeállításánál fokozottan figyeljen az útlevelek, személyigazolványok bepakolására. A személyi okmányok érvényessége az utas saját felelőssége.
• Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy új típusú személyi igazolvánnyal utazhatnak Romániába.
• Általános szabály, hogy mind az útlevélnek, mind a személyi igazolványnak érvényesnek kell lennie a hazaérkezést követő minimum további hat hónapig.

Gyógyszerek:
Ne feledjék otthon a rendszeresen szedett gyógyszereket. Ezen felül javasoljuk a következőket becsomagolni: fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó (más ételek – más fűszerezés!).

Ediktum:
• Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.

Megjegyzés:
A busz márkájáról, színéről és rendszámáról a későbbiekben küldünk pontos tájékoztatást.
Az idegenvezető Szabó Csaba lesz.


Mercurius Info Tour
Adresa: Ro 400236, Cluj – Napoca, Str. Belgrad nr. 17
Tel / fax:( 0040 )264/ 481512
Mobil: 0740-9733200740-973320,
E-mail: info@mercuriustour.ro,
mercuriusinfot@yahoo.com
Web: www.mercuriustour.ro
Skype: mercuriusinfotour


 
2016. március 26-29.
Ár: Zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »