Főoldal  |   Ars poetica  |   Rólunk  |   Idegenvezetők  |   Webtérkép  | Kapcsolat

GYIMESKÖZÉPLOK

Talán sajátos elhelyezkedésük, talán lakóik hagyományszeretete miatt a gyimesi települések – köztük természetesen Gyimesközéplok is – méltán váltak a Kárpát-medencei magyarság keleti kapujának bástyájává. Az utóbbi években mintha új életerõvel telne meg ez a vidék.
A több mint 5300 lelket számláló község igencsak irigylésre méltó demográfiai mutatókkal büszkélkedhet. Mihók Péter, Gyimesközéplok polgármestere külön kiemeli, hogy az anyakönyvi adatok szerint 2007-ben megháromszorozódott a házasságkötések száma, és a születések száma is meghaladja az elhalálozásokét. Elvándorlás gyakorlatilag nincs, a fiatalok közül is sokan hazatértek a Tatros völgyébe, még akkor is, ha munkahelyükre ingázniuk kell a közelebbi vagy távolabbi városokba. Nyugodt lelkiismerettel kijelenthetõ, hogy Gyimesközéplok prosperál.
Hagyományokra épített turizmus
Prioritást élvez a középloki, valamint a hidegségi mûvelõdési otthonok felújítása. Gyimesközéplok húzóágazattá teheti a hagyományõrzésen alapuló turizmust, a hagyományápolás és a kulturális élet viszont helyet, korszerû mûvelõdési otthonokat igényel. A két kultúrház teljes felújításon esik át, elsõsorban a központi fûtést, a nyílászárók cseréjét, valamint az illemhelyek felújítását szeretnék megoldani. Volt ugyanis olyan eset, hogy neves társulatok vendégszereplését kellett visszautasítani kizárólag a fûtés hiánya miatt.
A turisták és átutazók kíváncsiak a hagyományos csángó mesterségekre, éppen azért elkezdték a gyimesközéploki tájház kialakítását a település központjában, szemben a katolikus templommal. Úgy tervezik, hogy ez a ház ad majd otthont a hagyományos mesterségek gyakorlásának is, mint a szíjvarrás, bunda- és inghímzés, szövés, fonás és fafaragás.
A hagyományos, minden esztendõ július havának utolsó hetében megrendezett tánctábor továbbra is a település egyik leghíresebb „márkája". Évrõl évre többen és egyre távolabbról érkeznek a neves rendezvényre, tavaly például japán vendégeket is fogadtak, mondta Mihók Péter polgármester.
Ugyancsak egyre népszerûbb rendezvény a kétévente megrendezett, a Tatros forrásánál elnevezésû csángófesztivál is. A hagyományokra épített turisztikai tevékenységek egyik alapköve és ékes példája lehet az egyik borospataki magánkezdeményezés. Itt különbözõ helyekrõl megvásárolt és újra felépített régi csángó házak várják majd a turistákat, a hagyományosan berendezett házak pedig autentikus környezetet teremtenek majd egy tartalmas, a csángó kultúrával való ismerkedésen alapuló üdülésnek.
A Hidegségben mûködõ neves Csángó Panzió is bõvül, pontosabban egy teljesen új épület került tetõ alá, melynek kapacitása, befogadóképessége és kínálata igencsak vonzó lehet majd a szervezetten érkezõ vagy alkalmi turistáknak egyaránt.


Témához kapcsolódó Erdély-programjaink