Főoldal  |   Ars poetica  |   Rólunk  |   Idegenvezetők  |   Webtérkép  | Kapcsolat
Ön a: Home / Erdély tetőin - erdélyi túrák / / Erdélyi tetőkön IV.- Torockó és környéke, a ...

Erdélyi tetőkön IV.- Torockó és környéke, a Remetei-szoros

Dátum: Önök döntik el
Ár: Zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »

Útvonal

Erdélyi tetőkön - túrákTérkép
 
Ártánd - Bors - Nagyvárad - Nagyszalonta - Tenke - Belényes - Biharlonka – Aranyos völgye - Topánfalva - Borév - Torockó - Nagyenyed – Tövis – Torockó - Aranyos völgye – Belényes - Nagyvárad - Bors - Ártánd

Fontos tudnivalók

Az utazás idõpontja: 2015. július 1. - 5.
Jelentkezési határidő:  2015.június 8. 
Idõtartam: 5 nap

Utazás:
budapesti indulással és érkezéssel, kényelmes, jól felszerelt autóbusszal, kb. 980 km Erdély területén
Utasbiztosítás:
egyénileg megkötendő
Ellátás:
félpanzió, reggeli és bőséges estebéd
Szállás:
faluturizmusban - Köröstárkányban és Torockón
Vezetés:
a csoportot képzett erdélyi szakvezetõ kíséri
Részvételi díj: -zsebre szabjuk
- A részvételi díj tartalmazza: a szállást, a félpanziós ellátást, a szállítást, a programokat (a pikniket), az idegenvezetést, az idegenvezető költségeit és a szervezési költségeket.
- A részvételi díj nem tartalmazza:
az utasbiztosítást - amely egyénileg megkötendő, és a belépők árát – amely várhatóan kb. 2.500 HUF/fő.  
Szükséges felszerelés:
nyári túraruhák, esőkabát, túracipő, fürdőruha - egy olyan lábbeli, amit nem sajnálnak, ha átázik, és nyugodt lelkiismerettel belegázolnak a patakba, elemlámpa és
mindehhez egy kisebb túrazsák.
Kiknek ajánljuk a programot: Mindazoknak, akik mottónkat - Túra és kultúra Erdélyben - átérzik és megélik.
Korhatár nincs, de belátás van.
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!
Minimális létszám
37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén
 

Szemelvények az út eseményeibõl

• A Mézgedi (Czárán Gyula) barlang csodálatos világával ismerkedünk meg. Bekukkantunk a denevérek szobájába is.
• A Belényesi-medence magyar falvainak hagyományaival ismerkedhetünk meg. Köröstárkányi vendégfogadás.
• A Szegyesd-patak völgytúrája örök élmény jelent minden résztvevõnek.
• A Bethlen Gábor által alapított kollégium udvarán ismerkedünk meg az intézmény híres tanáraival és diákjaival. Pápai Páriz Ferenc, Apáczai Csere János, Körösi Csoma Sándor, Barabás Miklós, Áprily Lajos, Sütõ András.
• Harmadik napunk nagy kihívása a Torockó fölé emelkedõ Székelykõ megmászása.
• Verespatakon saját szemünkkel gyõzõdhetünk meg az emberi mohóság pusztításáról.
• A Remetei–szoros döntötte el a nedves túra időpontját – vízibugyi és víziszandál szinte kötelező, nincs nagy esélyünk szárazon végigmenni a Remetei-szoros hatalmas sziklafalai között, anélkül hogy bele ne kelljen gázolni a Gyógy-patak vízébe. Bizonyára maradandó élményt jelent majd mindnyájunknak.
• A kirándulás színvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illõ zenei és irodalmi szemelvények az erdélyi alkotók mûveibõl (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenõ, Áprily Lajos, Wass Albert, Kós Károly,Tóth Árpád, Tamási Áron) valamint a népköltészet remekei (székely népmesék pl. A pletykás asszony)

Részletes program

Elsõ nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szállás és estebéd:
- Nagyvárad, a „Körösparti Párizs” - buszos városnézés
- Magyarremete - megtekintjük a falu Árpád-kori templomát, a 13. században, román stílusban épült, a 14. században átépítették, és egy csúcsíves szentélyt kapott, melynek falára több freskó került. A freskókon többek között Szent László, Szent István és Szent Imre látható, töredékekben Mihály arkangyal, több apostol, valamint Jézus ostorozása. Hála Istennek az utóbbi idõben nagyobb odafigyelést kapott, ami nagyon sokat javított a református templom állapotán.
- Mézgedi-cseppkõbarlang - másfél órás barlangtúra a denevérek szobájáig. A csodálatos cseppkõképzõdmények igazi mesevilágba röpítik a látogatót. (elemlámpa szükséges!)
- Köröstárkány, faluturizmus
Második nap:
Látnivalók:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Szállás és estebéd:
- Szegyesd-völgye - kb. 4 órás túra a Szegyesd-patak medrét követve a forrás irányába. A patakmedret számtalanszor keresztezve, esetenként majd' térdig merülve a vízben, helyenként kidõlt fákon át haladunk a völgyben, mely a számtalan barlangrendszer egy részének beszakadásával keletkezhetett. A völgy a végéhez közeledve egyre szûkül, helyenként karnyújtásnyira egymástól a két meredek sziklafal, míg a végén az egész szoros bezárul, és egy meredek sziklafallal találjuk magunkat szemben. Itt egy vízesést csodálhatunk meg, amely alatt egy kis öböl keletkezett. Ez a végállomás, innen térünk vissza a szegyesdi rétre ahol vár bennünket a piknikezés.
- Piknik a természet lágy ölén, szilvapálinka érkezési sorrendben, szalonna, friss juhsajt, zöldség a köröstárkányi kertekbõl, házikenyér, szilvapálinka távozási sorrendben.
- Aranyos völgye és "Mócopotámia", csodálatos táj és móc települések (móc, az Erdélyi–szigethegységben élő román pásztornép)
- Szkerisórai vagy Aranyosfői jégbarlang meglátogatása - Románia legnagyobb jegesbarlangja, a tengerszint felett 1165 méteren található, és több mint 3.000 éves. A barlangban található jégtömb térfogata 75.000 m3, vastagsága több mint 15 méter. Csodálatos útszakaszon közelítjük meg a barlangot
- Torockó, faluturizmus
Harmadik nap:
Látnivalók: 
 
 
 
 
 

Szállás és estebéd:
- Torockó, ahol kétszer kel fel a nap - ebben az unitárius faluban az „idõ megállt”, a Fõtéren levõ patrícius házak büszkén és megérdemelten viselik az Europa Nostra díjat, nagyszerû rálátás a völgy fölé magasodó Székelykõre - tájmúzeum, Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthona.
- Székelykõ megmászása - 4 órás túra. A többszáz méteres sziklatömb megmászásának fáradalmait hamar elfelejtjük, mihelyt meglátjuk a bennünket körülvevõ panoráma szépségét.
- A Forrás kocsmában pótoljuk folyadékhiányunkat, itt szerezhetõ be a Székelykõ megmászásáért járó oklevél is.
- Torockószentgyörgy - a Torockószengyörgyi-vár „bevétele”, Brassai Sámuel szülõháza
Torockó, faluturizmus
Negyedik nap:
Látnivalók:

 
 
 
 
 

Szállás és estebéd:
- Kőközi–szoros kapuján hagyjuk el a Torockó völgyét, fotó-szünet.
- Tövis - megtekintjük a Hunyadi János által építtetett plébániatemplomot melyet az 1449-es diadalmas marosszentimrei csata emlékére építtetett.
- Remetei-szoros – a 150–200 m-es sziklafalak közt gyalogosan járhatjuk be a Gyógy-patak medrét, a szoros végén pedig fölkaptatunk a Kecskék-útjára, amely a sziklák oldalában vezet vissza a szoros bejáratához. Esélytelen szárazon megúszni ezt a túrát, ezért kötelezõ a fürdőruha és egy olyan lábbeli, amit nem sajnálunk eláztatni.
Torockó, faluturizmus
Ötödik nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 
Határátkelés:
- Az Aranyos völgye és "Mócopotámia" lesz a hazaindulásunk útvonala is.
- Szolcsvai-búvópatak, könnyű kis séta, túrácska a Szolcsvai búvópatak barlangjáig.
- Verespatak - Erdély Eldorádója, a környező hegyek 300 tonna aranyat és ezüstöt rejtenek. A múltbeli takaros bányaváros tanácstalan, jövőkép nélküli romvároskává vált. Ismerkedés Verespatak igazával.
- Rozsda-hasadék, újból meggyőződhetünk a víz erejéről.
Ártándnál

További tudnivalók

 
Dátum: Önök döntik el
Ár: Zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »