Főoldal  |   Ars poetica  |   Rólunk  |   Idegenvezetők  |   Webtérkép  | Kapcsolat
Ön a: Home / Erdélyi körutak / / Barangolás a székelyek világában:

Barangolás a székelyek világában

Dátum: Önök döntik el
Ár: zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »

Útvonal

Körutazás Székelyföldön Térkép
 
Ártánd - Nagyvárad – Királyhágó – Kolozsvár – Torda – Torockó – Marosvásárhely - Szováta – Székelyudvarhely – Csíkszereda – Gyergyószentmiklós – Békás-szoros - Gyimesbükk – Székelykeresztúr – Segesvár – Berethalom – Nyárádtő – Torda - Kolozsvár – Aranyos-völgye – Biharlonka – Belényes – Nagyvárad – Ártánd

Fontos tudnivalók

Időtartam: 7 nap
Utazás: kényelmes, jól felszerelt autóbusszal, mikrobusszal vagy személyautóval, kb. 2100 km Erdély területén
Utasbiztosítás: egyénileg megkötendő
Ellátás: félpanzió - reggeli és bőséges estebéd
Szállás: igény szerint lehet, panzióban, szállodában, faluturizmusokban vagy kulcsos házban igényes körülmények között
Vezetés: a csoportot képzett erdélyi szakvezető kíséri
Részvételi díj:    - zsebre szabjuk
- A részvételi díj tartalmazza: a szállást, a félpanziós ellátást, a szállítást, az adományokat, a programokat: kalibázást és pikniket, az idegenvezetést, idegenvezető költségeit és a szervezési költségeket.
- A részvételi díj nem tartalmazza: az utasbiztosítást, ami egyénileg megkötendő és a belépők árát – amely várhatóan kb. 7000 HUF / fő
Szükséges felszerelés: kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb-nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.
Kiknek ajánljuk a programot: Mindazoknak, akik mottónkat - Túra és kultúra Erdélyben - átérzik és megélik. Korhatár nincs, de belátás van.
Közös megegyezés alapján a program a csoport igényeinek megfelelően módosítható!
Minimális létszám
: 37 fő nagy busz esetén és 16 fő kis busz esetén

Szemelvények az út eseményeiből

• Kirándulgatunk Erdély csodálatos tájain, a védett természeti övezetben fekvő Tordai-hasadékban és a világhírű Békás-szorosban
• A "nyugdíjasok ösvényén'' följutunk a Kis-Cohárdra (1311 m), ahonnan felejthetetlen rálátásunk lesz a Gyilkos-tóra és a környező hegyekre
• Ellátogatunk a kolozsvári Házsongárdi temetőben Apáczai Csere János,Tótfalusi Kis Miklós, Dsida Jenő, Kós Károly, Reményik Sándor sírjához
• Megtekintjük a bánffyhunyadi Árpád-kori festett kazettás mennyezetű templomot
• Rátekintés a Székelykőre, a világörökségre előjegyzett Torockó falu központjából. Ebben az unitárius faluban az "idő megállt." A főtéren lévő patrícius házak büszkén és megérdemelten viselik az Európa Nostra díjat
• Megkóstoljuk a hagyományos székely konyha finomságait és a vidékre jellemző székely köménymagos pálinkát valamint a gyógyszernek is használt áfonya-pálinkát
• Kalibalátogatás a Gyimesekben, a Barackos–tető oldalában. A kalibázás a havasi pásztorkodás e vidékre jellemző formája. Megismerkedünk az itt élő emberek mindennapjaival, a sajtkészítés hagyományos módszervével, a brigidó használatával és a valódi túróspuliszka ízével.
• A kemencében sült friss házikenyér illata és a hagymás zsíros kenyér íze próbára teszi a súlyfelesleget leadni próbálók akaraterejét
• Eljutunk az ezeréves határ legkeletibb pontjához és megtekintjük a Gyimesi-szorosban épült Rákóczi-vár romjait
• A kirándulás színvonalát és hangulatát emelik a tájhoz illő zene és irodalmi szemelvények az erdélyi alkotók műveiből (Ady Endre, Reményik Sándor, Kányádi Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Kós Károly, Tóth Árpád, Tamási Áron valamint a népköltészet remekei)

Részletes program

Első nap:
Látnivalók:

 
 
 

Szállás és estebéd:
- Nagyvárad, Szent László városa - római katolikus központ - Boldogasszony székesegyház, Szent László herma, püspöki palota, Kanonok-sor.
Városnézés Nagyváradon: Mülleráj - a cukrászda, ahol Ady Endre szívesen elmélkedett, Szent László tér, Bémer tér.
- Királyhágó, a történelmi Erdély nyugati kapuja - panoráma-szünet.
- Bánffyhunyad, Kalotaszeg központi települése - Árpád-kori református templom, kalotaszegi festett kazettás mennyezettel.
- Körösfő - varrottas kirakodóvásár, Vasvári Pál kopjafája - versfelolvasással tisztelgünk emlékének.
- Kolozsvár környékén
Második nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 

Szállás és estebéd:
- Kolozsvár, Mátyás király szülővárosa – városnézés - Mátyás király és Bocskai István szülőháza, Szent Mihály plébániatemplom, Bánffy palota, a főtéri Mátyás király szoborcsoport, Bolyai egyetem és a Farkas utcai református templom, Házsongárdi temető - ellátogatunk Apáczai Csere János, Tótfalusi Kis Miklós, Dsida Jenő, Kós Károly, Reményik Sándor stb. sírjaihoz.
-Torda, a vallásszabadság városa – a 17. században nyitott sóbánya meglátogatása.
-Tordai-hasadék - végigmegyünk a kb. 3 km hosszú szurdoknak csaknem függőleges, 200 m–ig emelkedő, hatalmas sziklafalai között. (két órás túra)
-Torockó, ahol kétszer kel fel a nap - ebben az unitárius faluban az „idő megállt”, a Főtéren levő patrícius házak büszkén és megérdemelten viselik az Europa Nostra díjat, nagyszerű kilátás a völgy fölé magasodó Székelykőre - tájmúzeum, Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthona.
- Kolozsvár környékén
Harmadik nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Szállás és estebéd:
- Marosvásárhely, a Bolyaiak városa – városnézés - a Teleki Sámuel által alapított Teleki Téka Erdély egyik legrégebbi világi magánkönyvtára, a Kultúrpalota Marosvásárhely főterén álló városarculatot meghatározó épület, a magyaros szecesszió Lechner Ödön által elindított építészeti mozgalom egyik jelentős példája. Tükörterem, képtár, a Bolyaiak és Sütő András sírja a református temetőben.
- Erdőszentgyörgy - református templom, Rhédey Klaudia grófnő emlékei.
- Szováta - Medve-tó, kurta ismerkedés a hajdani híres fürdőhellyel, séta a sósziklákhoz, (fakultatív feredőzés)
- Korond - népi kerámia kirakodóvásár, a fazekas mesterség bemutatása.
- Farkaslaka - Tamási Áron sírja - versfelolvasással tisztelgünk emlékének.
- Szejkefürdő - a legnagyobb székelynek mondott Orbán Balázs sírja.
- Székelyudvarhely környékén
Negyedik nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Szállás és estebéd:
- Madéfalva, az 1764. január 7-i székely mészárlás, a Madéfalvi Veszedelem eseménye által írta be nevét a történelembe - Siculicidium emlékmű megtekintése
- Marosfő - a Maros forrása.
- Pongrác-tető - panorámaszünet.
- Békás-szoros - átsétálunk a Kárpátok egyik leglélegzetelállítóbb szorosán, és végigmegyünk a kitisztított, járhatóvá tett Kis-Békás szoroson is.
- Kis-Cohárd - felsétálunk a „nyugdíjasok” ösvényén 1311 m. magasra, ahonnan felejthetetlen rálátásunk lesz a Gyilkos-tóra és a környező hegyekre.
- Gyilkos-tó - séta a tó körül, Szent Kristóf kápolna, a zarándokok, kirándulók, utasok patrónusa.
- Gyergyószentmiklós - az örmény katolikus templom a város legértékesebb látványossága.
- Gyergyószárhegy - a 17. század elején épített Lázár-kastély az erdélyi reneszánsz egyik legszebb példája, itt töltötte gyermekkorát az erdélyi fejedelem Bethlen Gábor. A képtár megtekintése.
- Átsuhanunk a Sikaszó-hágón (1000 m), a Görgényi havasok és a Hargita hegység közötti átjárón.
- Zeteváraljai víztározó megtekintése, fotószünet.
- Székelyudvarhely környékén.
Ötödik nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Szállás és estebéd:
- Csíkszereda – a Millenniumi templom megtekintése - Makovecz Imre tervezése.
- Csíksomlyó - a kegyhely. A legnagyobb magyar katolikus búcsújáróhely a Székelyföld szívében, a legismertebb magyar ferences kolostor és Ferenc-rendi bazilika.
- Fügés-tető - panoráma szünet
- Gyimesi–szoros - az ezeréves határ legkeletibb pontja, a Rákóczi-vár maradványa, a Kontumáci–kápolna és a katonai emlékhely
- Kalibalátogatás a Gyimesekben, a Barackos–tető oldalában. A kalibázás a havasi pásztorkodás e vidékre jellemző formája. Megismerkedünk az itt élő emberek mindennapjaival, a sajtkészítés hagyományos módszerével, a brigidó használatával és a valódi túróspuliszka ízével.
-
Máréfalva - a faragott, festett, régi székelykapuk leggazdagabb gyűjteménye – fotószünet.
- Székelyudvarhely környékén
Hatodik nap:
Látnivalók:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Szállás és estebéd:
- Székelyudvarhely, a legmagyarabbnak tartott erdélyi nagyváros, az egykori Udvarhelyszék, anyaszék központja - szoborpark megtekintése, szabad program.
- Székelyderzs - a székelyderzsi unitárius vártemplom az egyetlen olyan romániai magyar műemlék, amely az UNESCO világörökség kincsének a része.
- Bögöz - református templom - Szent László-legenda falképciklusai
- Székelykeresztúr - Gyárfás kúria, Petőfi Sándor életének utolsó éjszakáját töltötte ebben az udvarházban - Petőfi körtefája
- Fehéregyháza, Petőfi és a magyar szabadságharc egyik legfontosabb
emlékhelye - Petőfi emlékmúzeum megtekintése.
- Segesvár, Közép-Európa egyetlen napjainkig lakott középkori vára - városnézés a világörökség részesévé vált szász városban.
- Berethalom, az egykori szász evangélikus püspöki székhely -  erődtemploma a világörökség részét képezi.
- Kolozsvár környékén
Hetedik nap:
Látnivalók:

 


Határátlépés:
- Aranyos völgye és "Mócopotámia," móc településeken utazunk keresztül (móc - az Erdélyi – szigethegységben élő román pásztornép).
- Rozsda–hasadék - a rövid túra során lekukkantunk a látványos katlanba, és meggyőződhetünk a víz hatalmas erejéről
- Medve–barlang, Kelet-Európa leghíresebb és leglátogatottabb cseppkőbarlangja.
- Ártándnál, 16h tájékában

További tudnivalók

Kedves Erdélybe Utazó!
 
Ha úgy érzi, hogy a fenti program tetszik, de valami mégsem az igazi, valami hibádzik, akkor kérem jelezze miben segíthetünk. Egy kis egyeztetés után Önre, Családjára vagy baráti körére, társaságára szabjuk a programot.
 
Ne cserepesedjünk!
 
„A fazék csak a maga egészében fazék, részeiben már csak haszontalan cserép” Ravasz László.

UTASTÁJÉKOZTATÓ

A „Barangolás a székelyek világában” programunk

FONTOS tudnivalóiról
 
Időpont:     
Utas-találkozó időpontja: 
Utas-találkozó helye: 
Indulás időpontja: 
 
Utazás:
A jelentkezés függvényében fog alakulni a buszunk nagysága: 20 fős mikrobusztól egészen a 49+2 személyes autóbuszig. Minden busz klimatizált, mikrofonnal, DVD – CD lejátszóval felszerelt. A kényelmesebb utazás érdekében a csomagokat az utánfutóban vagy a busz alatti csomagtérben szállítjuk. Az utastérbe az aznapi, a szállásfoglalásig szükséges csomagokat helyezzék el. Persze, ha bármire szükségük van a csomagtartóban lévő csomagból, akkor jelzik, és nagyon szívesen segítünk a csomag kivételében.
 
Pihenők:
Az utazások időtartamát tekintve a leghosszabb útszakasz az oda és a visszaút lesz, ezeken a napokon kb. 3 óránként fog megállni az autóbusz egészségügyi szünetet tartani. Természetesen, ha igénylik, rosszullét vagy egyéb okból kifolyólag, bármikor megállunk. A kirándulások alkalmával mindig igyekszünk biztosítani lehetőséget wc-re.
 
Szálláshelyeink:
A megrendelő igényeihez alkalmazkodunk.  A többcsillagos szállodától, panziótól a faluturizmuson keresztül a kulcsosházig igényelhetnek szállást. Természetesen egy csoporton belül csak azonos szintű szállást biztosítunk.  
 
Ellátás:
Az utunk során félpanziós ellátásban lesz részünk (bőséges reggeli és háromfogásos estebéd) Minden étkezés előre lebeszélt menüt tartalmaz, igyekszünk helyi ízekkel, tájjellegű ételekkel kedveskedni vendégeinknek. Minden háznál egységes menü lesz. Persze, ha valamelyikük vegetáriánus vagy más táplálkozási gondjai vannak, akkor megkérjük jelezze, hogy tudjunk előre szólni a ház asszonyának.
• A déli ebéd nem biztosított, ezért nem árt, ha hoznak magukkal otthonról némi hideg élelmet. A háziakkal is egyeztettük az ebédcsomag ügyét, és abban értettünk szót, hogy 500 HUF/csomag/fő árban a vendégek vagy a háziak útravalót csomagolnak.
• Erdélyben a vezetékes csapvíz iható, de sok helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Másfél liter ivóvíz ára: 100-150 Ft.
 
Csoportkísérés – idegenvezetés:
Az idegenvezetővel az indulás reggelén találkoznak, ő lesz a mindenesük, kérdéseikkel, gondjaikkal bátran forduljanak hozzá. Nagyon jól tudjuk, hogy mi vagyunk a csoportért és nem fordítva. Biztos, hogy ügyelni fog Önökre és megtesz mindent, hogy gondjaikat minél hamarabb elfelejtsék és ráhangolódjanak Erdély szellemi, tárgyi értékeire és természeti szépségére. Az út során igyekszünk mindig kialakítani egy kis honismereti műhelyt, ha lehetséges – de erről bővebben a helyszínen. A kirándulásra hangolt irodalmi és zenei anyagot az idegenvezető biztosítja.
Az idegenvezető kilétéről és elérhetőségéről a következő levelünkben kapnak tájékoztatót.
 
Belépődíjak:
A belépők ára nincs benne a részvételi díjban – a várható összeg kb. 7000 HUF/fő
 
Valuta:
A hivatalos pénznem Romániában a RON.
Jelenlegi árfolyama: 1 RON = kb. 74.-HUF.
A pénzváltást megejthetik odahaza is a váltóirodákban, bankokban vagy Erdélyben a váltóirodákban. Ha az erdélyi variáns marad, akkor kérem jelezzék az idegenvezetőnek szándékukat, hogy tudjon segíteni. Nem mindegy, hogy melyik váltóirodában váltanak, van-e kezelési költség vagy nincs. Utcán, feketézőkkel ne váltsanak! Székelyföldön, vásárban lehet fizetni forinttal, de már üzletben nem fogadják el a magyar pénzt.
 
Ajánlott költőpénz:
• Kb. 5.000 – 6.000 HUF.
• Románia közepes árfekvésű ország.
 
Értékek:
Kérjük, fokozottan figyeljenek értékeikre (pénztárca, személyi okmány, fényképezőgép). A városlátogatás alkalmával az utastérben ne hagyjanak értéket, illetve figyeljenek táskáikra!
 
Telefon:
Közvetlen telefonálás Magyarországra: 00 36 körzetszám + kapcsolási szám.
A magyar mobiltelefon szolgáltatók rendelkeznek romániai roaming partnerekkel.
 
Gyalogtúránk nehézsége:
A programban szereplő „gyalogtúráink” nem kívánnak az átlagosan sportos erőnléten felüli teljesítményt.
A kirándulásokra csupán egy kis hátizsákot kell magunkkal vinnünk, amiben legyen benne az esőkabátunk, fényképezőgép, esetleg valami édesség, gyümölcs és ivóvíz.
 
Adatok a túráinkról:
 
Tordai hasadék:
Táv: 5,5 km
Szintkülönbség: 112 m
Időtartam: kb. 2 óra
Nehézségi fok: ●●○○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
 
Amire oda kell figyelni! A Tordai–hasadékon átvezető ösvény mészkő párkányai eléggé csúszósak, az idők során fényesre sikálták a turisták bakancsai. Javallott a túracipő vagy egy jó talpú kényelmes sportcipő.
 
Kis-Cohárd:
Táv: 6,2 km
Szintkülönbség: 417 m
Időtartam: kb. 3 óra
Nehézségi fok: ●●●○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
 
Amire oda kell figyelni! A Kis-Cohárdra felvezető ösvényen lesznek elég komoly kaptatók, de lassúbb tempóban azt is legyőzzük. Két helyen a kezünket is használnunk kell, hogy fellépjünk egy magasabb sziklára. Ez keménynek hangzik, de a helyszínen természetesnek tűnik, és könnyen túl leszünk rajta. Fent egy turista keresztre az van felírva, hogy a „fáradság elmúlik, az élmény megmarad.” Fentről csodálatos panorámában lesz részünk.
 
Kalibázás a Barackos-tető oldalában
Táv: 5,2 km
Szintkülönbség: 230 m
Időtartam: kb. 3 – 4 óra
Nehézségi fok: ●●○○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
 
Amire oda kell figyelni! Ne felejtsük otthon a fényképezőgépünket. Itt is le kell küzdeni a szintkülönbséget, a többi az mesés lesz.
 
Rozsda-hasadék:
Táv: 5 km
Szintkülönbség: 235 m
Időtartam: kb. 2 óra
Nehézségi fok: ●●○○○
Lábbeli: - papucs, topánka kizárva!
 
Amire oda kell figyelni! Az első rész az kaptatós, köves, de utána már egy erdei ösvényen gyalogolunk a hasadék fele. A hasadék szélén ügyelni kell, hogy a kíváncsiság és a látvány ne sodorjon bajba. Erre majd figyelmezteti Önöket az idegenvezető.
 
Szükséges felszerelés:
Kényelmes lábbeli és ruházat, figyelembe véve a buszozás hosszabb időtartamait, a kisebb nagyobb túráinkat, amelyet a csoport erőnlétéhez alakítgatunk az út ideje alatt. Esőkabát, fényképezőgép. Nyitottságukat is hozzák magukkal, hogy beengedjék ennek az útnak a szellemi értékeit, lelki szépségeit és a természet gyönyörűségét.
 
Időjárás:
Az utóbbi időben a kánikula Erdélyt sem kerülte el, de a hegyek között sokkal elviselhetőbb, mint a végtelen sík terepen.
A várható időjárás jelentést kb. egy héttel az utazás előtt közöljük itt a weboldalon
 
Időeltolódás:
+ 1 óra.
 
Létszám:
Minimum létszám: 18 fő. Ennél kevesebb jelentkező esetén nem indítjuk a túrát. Ha elmarad az utazás, irodánk indulás előtt 2 héttel közli azt.
Maximum létszám: 45 fő.
 
Személyzet:
A Mercurius Info Tour 1 túravezetője, 1 sofőr.
 
Útiokmányok:
Kérünk minden utast, hogy kézipoggyásza összeállításánál fokozottan figyeljen az útlevelek, személyi igazolványok bepakolására. A személyi okmányok érvényessége az utas saját felelőssége.
Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy új típusú személyi igazolvánnyal utazhatnak Romániába.
Általános szabály, hogy mind az útlevélnek, mind a személyi igazolványnak érvényesnek kell lennie a hazaérkezést követő minimum további hat hónapig.
 
Gyógyszerek:
Ne feledjék otthon a rendszeresen szedett gyógyszereket. Ezen felül javasoljuk a következőket becsomagolni: fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó (más ételek – más fűszerezés!).
 
Ediktum:
Mivel utazásunk során az időjárás változékony lehet, ezért irodánk túravezetői mindenképpen fenntartják a jogot, hogy rossz idő esetén – eső, köd, rossz látási viszonyok – megváltoztassák a programot. Ez jelentheti a különböző látnivalók vagy túrák sorrendjének felcserélését, de különösen zord időjárás esetén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is maradhatnak túrák. Ebben az esetben mindenképpen igyekszünk valamilyen más programot szervezni. Ez lehet egy másik, könnyebb túra vagy városnézés.
 
Megjegyzés:
A busz márkájáról, színéről és rendszámáról a későbbiekben küldünk pontos tájékoztatást.
 
 
Mercurius Info Tour
Adresa: Ro 400236, Cluj – Napoca, Str. Belgrad nr. 17
Tel / fax: 0040 264 481512
Mobil: 0040 740 973320
Skype: mercuriusinfotour
Facebook: Cool-túra Erdélyben
Dátum: Önök döntik el
Ár: zsebre szabjuk
Még van szabad hely
Jelentkezés »